(14.50 hodin)
(pokračuje Jan Richter)

TJ Ostrava: "Za energie aktuálně platíme až 1,2 milionu korun za rok. Žijeme z ruky do huby. Kdysi jsme platili 850 000. Kdo se stará o to, jestli má sport z čeho žít, nebo ne? Moje velká kritika je, že všechny vlády po roce 1990 se na sport - tři tečky tady uvádí - a v podstatě ho nefinancují. Jsou to jenom drobky, co dávají. Máme šestnáct sportů, téměř 1 600 členů a musíme si na náš provoz sehnat prostředky z finančních příspěvků, jinak to nejde. Musíme se v drtivé většině postarat sami. Nebýt rodinných rozpočtů, sportovní organizace neexistují. Snažíme se pronájmem majetku získat co nejvíce peněz, ale patrně budeme muset sáhnout ke zdražení. Už je to hodně na hraně. Na letošní rok jsme získali od státu na provoz pouze 141 000 korun z krajského úřadu, jinak jsme nic víc nezískali. Určitě bychom se přihlásili, kdyby se vypsal program. Bojujeme, jak se dá, dusíme se, trápíme."

SK Olympie Dolní Břežany: "Máme pro sebe zimní nafukovací halu. Ceny energií byly v minulosti udržitelné. Nyní si halu téměř nemůžeme dovolit a vůbec nevíme, jestli ji budeme v zimní sezoně stavět. Náklady na energie jsou pro nás smrtící, dosahují okolo 100 000 korun měsíčně, což při cca pětiměsíční zimní sezóně je půl milionu a k tomu náklady na montáž a demontáž haly cca 2×100 000 korun. Celkové náklady na zimu činí 0,7 milionu. Pronajímat moc nemůžeme. Dopoledne nikdo nechce a odpoledne až večer je hala plná našich mládežnických družstev. Máme téměř 200 dětí."

TJ ABC Braník: "S 95% pravděpodobností zdražíme tréninky, a to mezi 20 a 100 %, jestli budeme platit za zálohy na energie to, co nyní. Narostlo nám to řádově o 330 %."

Tomáš Cvikl, předseda Squash clubu Strahov: "Budeme muset přistoupit ke zdražení jednotných sazeb. Zatím nevíme, jak razantně budeme muset k tomu přistupovat."

ČUS, sportovní centrum Nymburk a plavecký stadion Podolí: "Cena elektřiny za tyto dva klíčové sportovní areály v prvních čtyřech měsících v roce 2019 vycházela na 1,6 milionu korun. Za stejné období v tomto roce se částka vyšplhala na 6 milionů korun, to je nárůst o 362,92 %. Celkový odhadovaný roční nárůst ceny elektřiny je v tomto roce 19,5 milionu korun. Nevíme, co budeme dělat, až na konci roku skončí dodávky plynu. To bude nárůst o dalších 25 až 30 milionů korun. Když adekvátně zdražíme, sportovní svazy a kluby na využívání těchto areálů už peníze mít nebudou, protože i ony obdržely menší dotace než v loňském roce."

Takto bych mohl pokračovat do nekonečna. Možná někoho z vás to jednou prostě osvítí, až třeba - jak jsem říkal už možná minule nebo někde jinde - až se opravdu třeba zavře Podolí na konci roku a nebudete mít vy a vaše děti kam chodit plavat, a tak dále. Tak to možná si i my jako politici nebo vy, co předkládáte vládní návrh státního rozpočtu na rok 2023, uvědomíte, že na energie tam peníze opravdu nejsou.

Při mém posledním vystoupení jsem se dostal do slovní přestřelky s panem Stanjurou, který mi zdůrazňoval, jak jsem ve věci neorientovaný, že NSA dostává peníze tak, jak si vlastně řekla, že těch 500 milionů, které tady byly připraveny, jsou to, co oni chtěli. Ano, když jsem si prověřoval veškeré informace, tak je to pravda, že dostali to, co chtěli, ale bylo jim jasně naznačeno či doporučeno, že stejně více nedostanou. A v době, kdy se ta částka vyjednávala, ceny nebo vývoj cen energií na trhu nebyl ještě tak jasný, jak se bude vyvíjet, aby mohli žádat o to víc, anebo více argumentovat, že ta částka je nedostatečná.

Možností, jak se proti této krizi bránit, nemají sportovní spolky mnoho. Jednou z nich je navýšení členských příspěvků, to tady opakují několikrát, ale to je slepá ulička a ve své podstatě je to likvidační i směrem mezi rodiny, které na to nebudou mít a budou si muset nastavit priority, kam peníze z jejich rodinných rozpočtů půjdou. Opakujeme se: pokud se situace nezlepší, pravděpodobně budeme muset zavírat i sportoviště. Jako zástupce největšího fotbalového svazu v České republice - my máme problémy s tím, že naše veškerá sportovní příprava přes zimu se odehrává v halách. My ty haly nevlastníme, my si je pronajímáme, my tam chodíme do tělocvičen a tak dále a za to platíme peníze. Ty kluby, jak už se dneska vyždímaly v rámci peněz na sportoviště, která mají v nájmu na jarní, letní a podzimní měsíce, v tuto chvíli nemají další nezbytné prostředky na zimu. Takže si myslím, že halové nebo respektive soustředění v halách anebo tréninky v týdnu v hale budou velmi omezené a budeme se soustředit na to, být venku. Výborná je doba, že ještě počasí nám přeje, že topná sezona ještě naplno nezačala, že pořád můžeme trénovat venku a soutěže ještě běží, takže to je tak jediné, co je na tom pozitivní.

Dále je možné i to - protože pan Jaroslav Chvalný například uvádí, budu citovat: "Je klidně možné, že zařízení budou prodávat nebo omezovat jejich provoz, protože nebudou moci méně topit. Když budou topit méně, tak vlastně ta hala se už nevyužije, takže třeba se rozhodnou v její prodej." Myslím si, že to je v dnešní době škoda prodávat. Velké tělovýchovné jednoty s majetkem už v těchto měsících vyčerpaly podporu od měst a krajů, jak jsem uváděl, a opravdu si dokážu představit, jak ke konci roku budou v rámci vyúčtování shánět finanční prostředky.

V návrhu rozpočtu jsem nenašel, že by obsahoval výrazné navýšení financí na provoz a údržbu na rok 2023, což prohloubí existenční problémy sportovišť. I když mají ceny zastropované, i přesto ceny jsou tak vysoké, a tak s nimi kluby a sportovci nebo respektive předsedové klubů nepočítali, že to budou těžko financovat. Navýšit jde v rámci rozpočtu do investic, ale za cenu toho, že nejsou finance na provoz a údržbu. Pak je snížen rozpočet jak mého klubu, tak svazů.

Opět se dostávám k tomu, že chybějící peníze se promítnou ve zvýšení registračních poplatků, ale to, jak několikrát uvádím, zatíží pouze rodinné rozpočty a lidé nebo rodiny si budou hledat jiné priority, než je sport, a jiné aktivity. Takže si myslím, že to je pro spoustu klubů a pro nás všechny likvidační.

Na závěr jenom jedna věta, že konkrétní řešení a další věci zase s aktuálními čísly a věcmi, které budu mít připravené v rámci pozměňovacích návrhů, předložím ve druhém čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášen do rozpravy pan poslanec Jaroslav Bžoch, ale než mu dám slovo, s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Haas. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo, vážená paní předsedající. Jenom rychlou reakci, protože z předchozího vystoupení předřečníka vyplývalo, že vláda nijak nepomáhá sportu, sportovním organizacím, sportovním zařízením, se zvládnutím současné těžké energetické krize, tak několik úplně konkrétních poznámek z konkrétních čísel. Zastropování cen energií nařízením vlády ze 7. října znamená přímou finanční pomoc. Uvedu dvě konkrétní sportoviště. Vycházím ze skutečných potřeb, protože si ta data opravdu zjišťuji. Hokejový stadion v Jihlavě v provozu a v užívání HC Dukla Jihlava, celková roční úspora díky zastropování. Porovnal jsem skutečné spotřeby energií, nezastropovanou cenu versus zastropovanou cenu, u nezastropované ceny vycházím z ceny na energetické burze ze 13. října. Celková roční úspora v energiích díky zastropování, jinými slovy peníze, které vláda do sportu dává jenom na tomto hokejovém stadionu, je 5 971 680 korun. To je stadion v užívání profi hokejového klubu. Do zastropování spadá díky tomu, že podle oficiálně zveřejněných dat v obchodním rejstříku se jedná o malého středního podnikatele.

Druhý konkrétní příklad municipality, sportovní hala ve Svitavách ve vlastnictví města. Celková roční úspora v cenách energií díky zastropování, jinými slovy opět pomoc vlády tomuto konkrétnímu sportovnímu zařízení, je 1 137 300 korun ročně.

Těch sportovišť, u kterých jsem si zjišťoval skutečné spotřeby energií a udělal jsem si propočet rozdílu nezastropované ceny versus zastropované ceny, to jsou skutečně částky v milionových hodnotách, kterými vláda pomáhá sportovním zařízením v době energetické krize. Sportovní hala ve Svitavách ve vlastnictví města spadá do režimu zastropování díky tomu, že se jedná o veřejného zadavatele pod institucionálním kódem 13 000. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Richter. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji. K panu Haasovi, prostřednictvím paní předsedající. To, jak to říkáte, to je krásné, ta čísla opravdu sedí. Ale mezi zastropováním, které se udělalo až v říjnu, mezitím kluby platily nějaké peníze a tam byly asi na vyšších částkách, než vy tady jste schopen teď předložit. Zároveň je mezi cenou původní a zastropovanou zase nějaký rozdíl, který ty kluby doplácí, a nemají na to v rozpočtech. O tom já jsem celou dobu chtěl hovořit. To zastropování, zaplať pánbůh, že tam alespoň nějakým způsobem je. Hlavně to tady opakujeme donekonečna, kdyby se zastropovali výrobci, a ne až potom v distribuci těch věcí, tak jsme možná byli úplně někde jinde. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Reagovat s faktickou poznámkou chce pan poslanec Haas. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP