(14.10 hodin)

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Dalším důvodem je samozřejmě růst životních nákladů, který souvisí jak s vysokou inflací, tak s vysokými cenami energií. Reakce na energetickou krizi, včetně zajištění strategických zdrojů. Tady připomenu jenom nákup plynu do státních hmotných rezerv.

Tato novela také obsahuje úpravu příjmové stránky, která vyplývá z dosavadního pokladního plnění a kvalifikovaného odhadu plnění příjmů státního rozpočtu do konce letošního roku. Ty příjmy jsou navýšeny o 65 miliard korun. Já tady nebudu opakovat to rozklíčování na jednotlivé položky, to jsem řekl v prvním i ve druhém čtení, jenom zdůrazním, že celkové zvýšení výdajů je o 115 miliard korun; nejvýše do sociální oblasti, sociálních výdajů 29 miliard, navýšení výdajů, které souvisí ještě s dopady pandemie covid-19 ve výši 4,4 miliardy, posílení oblasti týkající se energetické krize, to je celkem 30 miliard včetně úsporného tarifu, zvýšení výdajů související s válečnou krizí 23 miliard, výdajové tituly na podporu regionálního rozvoje zejména v oblasti bydlení ve výši 2,8 miliardy. Pak bohužel taky zvýšení obsluhy státního dluhu o 4 miliardy, nákup vozidel pro policii ve výši 900 milionů, dorovnání dluhu v oblasti filmových pobídek 570 milionů korun a taky nová alokace do vládní rozpočtové rezervy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, a nyní otevírám rozpravu, do které se přihlásil pan předseda Tomio Okamura s přednostním právem, a připraví se pan předseda Radim Fiala, taktéž s přednostním právem. A ještě než dám panu předsedovi slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se Vít Kaňkovský do 15.30 - osobní důvody a Michal Šalomoun do 16 z pracovních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, celý komentář k vašemu návrhu rozpočtu doplněnému o další pozměňovací návrhy se dá shrnout do jedné věty: slibovali jste, že budete rozpočtově odpovědní, a skutek utek. Tak jako vlády minulé držíte se hesla "to se nám to hoduje, když nám lidé půjčují". Dosáhli jste po letech kritiky vládních rozpočtů a rozpočtových schodků, po letech vašeho chvástání a slibování, jak byste šetřili a efektivně hospodařili, tak jste už v prvním roce vaší vlády dosáhli rekordu v zadlužení České republiky v její historii. Fialova vláda před volbami občanům lživě slibovala rozpočtovou odpovědnost, ale ve skutečnosti chce zadlužit Českou republiku o více než 1 bilion korun.

My při pohledu na ty pozměňovací návrhy jasně říkáme, že pozměňovací návrhy, a to i ze strany vládních poslanců - ty jsou tady ostatně dva, takové pozměňovací návrhy pouze - tak SPD podpoří. Podpoří všechny pozměňovací návrhy na pomoc našim občanům se zdražováním. Ale zároveň říkáme jedním dechem i B, že to lze udělat bez tak vysokého zadlužování.

Fialova vláda, jak jsem říkal, tak jste slibovali před volbami lživě občanům rozpočtovou odpovědnost, ale přitom, když se podíváme na ten rozpočtový výhled, tak chcete zadlužit republiku za dobu vašeho vládnutí, pakliže to budou celé čtyři roky, cca na 1,2 bilionu korun, možná i více, a to přesto, že má vláda Petra Fialy z ODS kvůli vysokým cenám energií, pohonných hmot a potravin a dalšího zboží a služeb meziročně zhruba o 127 miliard vyšší daňové příjmy. Původní rozpočtový schodek, který jste tady navrhovali na letošní rok, tak byl minus 280 miliard korun. Vláda Petra Fialy nejprve navrhla jeho zvýšení na 330 miliard korun a poté, až při projednávání tohoto zákona o státním rozpočtu na letošní rok před pár dny tady ve Sněmovně, tak formou pozměňovacího návrhu najednou požadujete navýšení toho dluhu o dalších 45 miliard. Takže celkem vláda Petra Fialy z ODS letos zadluží Českou republiku o rekordních 375 miliard korun, tedy téměř půl bilionu korun, krátce řečeno. To je naprosto bezprecedentní a nepřijatelné, stejně tak jako návrh rozpočtového deficitu na rok 2023 v objemu 295 miliard korun plus ještě k tomu. My na to říkáme, že vláda je rozpočtově neodpovědná. Je potřeba snižovat schodky státních rozpočtů zvyšováním příjmů a snižováním zbytných výdajů. To ale vláda Petra Fialy přesně nedělá. Rozhazujete peníze na nesmysly, a pak samozřejmě nezbývá na potřebné věci, to znamená na pomoc českým občanům.

Poslanci hnutí SPD, znova zdůrazňuji, my budeme hlasovat pro všechny pozměňovací návrhy, které přináší lidem nějakou finanční pomoc, kterou by měli dostat v souvislosti s těmi problémy, do kterých nás tady vláda Petra Fialy zbytečně uvrhla. Ale budeme hlasovat proti vládnímu rozpočtu jako takovému na letošní rok, protože nesouhlasíme s tou strukturou státního rozpočtu, kde vy na jednu stranu neděláte úspory tam, kde ty úspory možné jsou, na těch zbytných výdajích, které nic nepřinášejí občanům, a zároveň tím pádem neadekvátně zadlužujete všechny občany České republiky. To znamená, znova říkám, pomoc občanům ano, ale ta struktura toho rozpočtu ne, protože už vidím, jak tady budou někteří exponenti vládní koalice pak v médiích lhát, že SPD snad tady nechtělo podpořit pomoc lidem. Vždyť to není vůbec pravda. Ti, kteří dostali do problémů Českou republiku, je vaše vláda a my se to tady snažíme aspoň dílčími pozměňovacími návrhy nějakým způsobem narovnat, to, co vy tady předvádíte.

No jaký ten schodek bude, z vás netuší ve skutečnosti nikdo, protože jak vládní poslanci, tak dokonce i ministři přišli s dalšími požadavky. Jisté je, že celkové výdaje státního rozpočtu už podle původního vládního návrhu měly překročit 2 biliony korun. Vláda Petra Fialy z ODS má v návrhu skutečně velký chaos. Některé položky neodpovídají zákonům a někteří odborníci se domnívají, že skutečný schodek bude až 440 miliard korun. Operovat s čísly je pak z tohoto pohledu v podstatě zbytečné, protože pod Fialovou vládou skutečně nelze v mnoha ohledech ten skutečný deficit odhadnout, protože vládě Petra Fialy a ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi z ODS úplně chybí jakákoli koncepce a plán, a proto nikdo netuší, zdali s ohledem na vývoj cen bude vláda nějak hýbat s DPH nebo se spotřebními daněmi. Kvůli nepřipravenosti a amatérismu Fialovy vlády nikdo ve vládě netuší, jak silně krize zasáhla a zasáhne české firmy a jaký vliv to bude mít na zaměstnanost a výdaje státu. I to je ale gigantická chyba této vlády, protože ta nemá žádný jasný, předvídatelný koncept řešení stávající energetické krize a inflace. Fakticky se spolehla na velmi socialistické řešení, kdy se snaží nějak jakoby kosmeticky pomáhat tím, že plošně rozhazuje nějaké zcela nedostatečné peníze, aniž by řešila samotné příčiny drahoty, tedy růst cen energií. Kroky vlády jsou nepředvídatelné a ode zdi ke zdi.

Premiér Petr Fiala měsíce vykřikuje, že náš opoziční návrh na zastropování cen elektřiny není možný, ale pak ze dne na den otočil o 180 stupňů a ceny zastropoval. Ovšem tak nesmyslně a nedostatečně, že to prakticky lidem a firmám nepomůže, a nadále jsou ceny energií pro občany likvidační, ale státu to přinese další nesmírné výdaje.

(Řečník se obrací na vedle stojícího poslance.) Jinak mně se tady trošku špatně mluví, pane kolego, když jste tady metr ode mě. Omlouvám se.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Poprosím pana poslance Kučeru, aby dal klidu panu předsedovi Okamurovi, aby mohl přednést svůj příspěvek. Děkuji vám, pane poslanče. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Děkuji. Vše, co říkám, není samozřejmě nic nového. Dokonce jsme v neuvěřitelné situaci, kdy vláda dělá takové tragické chyby, že ji kritizují i členové vládních stran.***




Přihlásit/registrovat se do ISP