(15.00 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Opět nerozumím tomu, jak vláda komunikuje. Jak je možné, že ministr práce sociálních věcí tady v roli poslance načítá pozměňovací návrh za 7 miliard, kde vlastně navyšuje mandatorní výdaje, které notabene ta novela na rok 2022 už navýšila skoro o 15 miliard? A vůbec teď nemyslím mimořádnou valorizaci důchodů. Myslím skutečně položky mandatorních výdajů. Ale ocenila jsem aspoň to a tady to řeknu zase znovu, že ministr práce a sociálních věcí aspoň vystoupil a odůvodnil to. Na rozdíl od toho druhého pozměňovacího návrhu, kde jsme museli druhý den vyzvat ministra financí, ať to vysvětlí, protože to bylo načteno jenom přihlášením se k číslu v podrobné rozpravě, za 38 miliard. Ministr financí tady druhý den vystoupil na náš apel a vysvětloval to tady. Zase, 8 miliard jde na navýšení položky státní dluh, 30 miliard jde na dotace pro velké firmy. Vláda nevěděla, že chce dát do dotačního programu tuto položku? To není pět korun, promiňte mi ten výraz, 30 miliard. Mluví se o tom jak dlouho. Velké firmy jsou před kolapsem. Bude o tom mluvit určitě můj ctěný kolega místopředseda Sněmovny Karel Havlíček. Ale samozřejmě ty peníze není reálné utratit do konce roku, říkám jako bývalá ministryně financí. To znamená, jsou to peníze, které budou reálně čerpány v roce 2023, tam také měly správně být. Dobře, my to podpoříme, my si nechceme firmy brát jako rukojmí, ale že se reálně neutratí ty peníze, je víceméně jisté, skončí v nespotřebovaných výdajích a budou se čerpat v příštím roce. Otázka je, jestli pro ty firmy nebude pozdě, když slyšíme, co se kolem nás děje a jak ony se vyjadřují.

Vážení... (Otáčí se.) Aha, takže jenom pane ministře (Stanjuro), jiného ministra tady nevidím, aspoň vidíme, jakou vláda Petra Fialy dává prioritu státnímu rozpočtu. Je to sice jenom novela... (Potlesk v sále.) Děkuji. Je to jenom novela, ale jenom - v uvozovkách - novela zákona roku. A takhle jsme my vždycky k němu přistupovali.

Takže vážený pane ministře, kolegové poslanci ze stran vládní pětikoalice, ekonomická situace v České republice se vám jednoznačně začíná vymykat z rukou. Důkazem toho je, že důvěra, důvěra podnikatelů je v rámci konjunkturálních průzkumů pod svým dlouhodobým průměrem. Důvěra spotřebitelů je na svém historicky nejnižším bodě. Pesimismus spotřebitelů je extrémní. Téměř třetina domácností uvádí, že již dnes sotva vyjde se svými finančními prostředky. Většina domácností v současnosti začíná pochybovat o své budoucnosti.

Ptám se za vás: Co můžeme pro stabilizaci této krizové situace dnes tady na tomto místě udělat? Jak zabránit tomu, aby velká část české populace upadla do chudoby? Co můžeme dělat proti poklesu reálných mezd, který je nejvyšší od roku 1993 a je na úrovni 10 %? Jak pomoci té části populace, která má dnes zásadní problém s nákupem potravin nebo platbou za energie? Jak můžeme zabránit pádu českých firem, které tady zaměstnávají naše občany a díky kterým máme nejnižší nezaměstnanost ze všech zemí Evropské unie?

Toto jsou otázky, na které by měl být schopen aktuální státní rozpočet odpovědět. Já mám strach, že pod vedením současné vládní koalice však odpovědi dnes neuslyšíme. Jsme teprve před hlasováním o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Já jsem doufala, že aspoň některé z našeho klubu hnutí ANO budou podpořeny, protože v opačném případě my nemůžeme podpořit ten rozpočet. Domníváme se, že to je prostě rozpočet ušitý horkou jehlou, že to je paskvil, ale současně jsme si vědomi toho, že Česká republika potřebuje novelu státního rozpočtu. Potřebuje byť špatný, ale potřebuje rozpočet, rozpočtového provizoria už jsme si užili dost. Takže za nás slibuji, za klub hnutí ANO, že budeme maximálně konstruktivní. A věřím, že v tom nebudeme sami. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Foldyna. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Ona to zmínila moje předřečnice, když tady řekla, že vlastně tady nejsou ministři vlády. Je ctí pana ministra financí, že tady sedí a musí obhajovat to, co musí obhajovat. A já mu nezávidím. Já se ptám, proč tady nesedí ministryně obrany paní Černochová, která má takový nárůst ve svém rozpočtu? Ona by vlastně (nesrozumitelné) ministryně války s tou rétorikou, kterou vede. Proč tady nesedí pan ministr průmyslu, který nedokáže odpovídat a zajistit energetické záležitosti českého průmyslu, a ten půjde do kopru? Proč tady nesedí ministr zahraničí Lipavský, to je takové přetrhdílo zahraniční politiky... (Smích v sále.) Proč tady nevysvětluje své průpovídky? Proč tady sedí jen ministr financí, když tuto zemi připravujeme na těžkou chvíli, kdy budeme muset přijmout rozpočet 375 milionů minus, kdy nebudeme mít... (Poslankyně Schillerová z lavice: Miliard.) Miliard, promiňte, miliard minus, kdy nebudeme mít energie, kdy občané budou sužováni zavíráním fabrik? Tak si prostě tady sedí jeden jediný ministr a všichni jste v haj... všichni jste pryč. (Smích a potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, že jste se tedy skoro udržel na uzdě. (Poslanec Foldyna mimo mikrofon: Omlouvám se. Já se omlouvám.) Prosím, slušnější výrazy. Děkuji.

Nyní se s faktickou poznámkou přihlásil pan poslanec Brabec. Chce dát přednost? Prosím. Pan poslanec Brabec s faktickou poznámkou, poté paní předsedkyně, ano, Schillerová. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Richard Brabec: Já budu velmi stručný a udržím se. Je to ostuda. Je to ostuda vlády, je to ostuda vládní koalice. Já si pamatuji - a teď nemluvím jenom o rozpočtu nebo o novele, k tomu se postupně budeme dostávat - ale je to neúcta, je to pohrdání Sněmovnou. Já si pamatuji, jak jsme tady byli terorizováni takřka bývalou opozicí, když jsme tady nebyli, dovolili jsme si někam odejít, v každém případě jsme se snažili tady být v nějakém počtu, abychom třeba reagovali. Tady je jasné, že pan ministr financí tady musí být, je to jeho povinnost, je to fajn, že tady je, ale to už si neumím představit, že by tady nebyl. Ale není tady premiér, nejsou tady další členové... (Ministr Stanjura - poznámka od stolku zpravodajů.) Dobře, fajn. Takže přijde, ano, děkuji, je omluven, takže přijde. Ale nejsou tady ostatní ministři. Zjevně je to nezajímá, chápu, že ve světle dnešních dalších událostí v Brně asi mají někteří jiné starosti, řeší něco jiného... (Potlesk.) Ale tohle je prostě pohrdání Sněmovnou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, já jsem slíbila před chvílí v projevu, že budeme maximálně konstruktivní. My nechceme v žádném případě zhatit ani zbortit projednávání novely zákona o státním rozpočtu, protože jak jsem řekla, tato země potřebuje byť špatný, ale potřebuje rozpočet, ale skutečně, aby tady seděl jenom pan ministr financí, za což mu děkuji, protože skutečně on tady být musí, považujeme za naprosto nevhodné, v 15.30 říká teď pan ministr, že přijde pan premiér, ale my bychom rádi, aby reagoval na vystoupení místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka ministr průmyslu a obchodu, kde se chceme bavit o těch dotacích. Chceme se ptát na velké firmy, které mají obrovské problémy. Rádi bychom ocenili, kdyby tady seděl - a vidíte, jak jsem zdvořilá, říkám ocenili - kdyby tady seděl ministr práce a sociálních věcí, který tam má také obrovský pozměňovací návrh. A to nemluvím o všech těch dalších, které jsem tady ze zdvořilosti vynechala.

Takže já prosím, než dám nějaký procedurální návrh, abych tady zase nedělala cvičení, které... zase budu kritizována z nějakých obstrukcí, tak velmi zdvořile prosím pana ministra financí, zda by nám řekl, jestli, protože je tady jediný zástupce vlády, děkuji předem, jestli se někdo z těchto minimálně jmenovaných členů vlády dostaví. Protože považujeme to skutečně za velmi, velmi nedůstojné. Zatím nedávám žádný procedurální návrh. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan předseda Benda s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, dámy a pánové, já se omlouvám, ale kdy má být tato schůze, se domlouvalo kvůli tomu a domlouvalo se i s opozicí, aby tady byl přítomen ministr financí, kterého pokládáme za naprosto klíčovou postavu pro projednání návrhu zákona o státním rozpočtu. Ostatní jmenovaní ministři, zejména tedy paní ministryně obrany, pan premiér, pan ministr Lipavský mají dlouhodobě plánovanou Bezpečnostní radu státu, na které jsou samozřejmě i osoby, které jsou to. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP