(16.50 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Co se týče bagatelních exekucí, těch odměn, tak můžu zopakovat tu naši debatu z minula. V tom původním návrhu rozpočtu tam byla nula, že?, pro rok 2022. Pokud se stane, co jste říkal, já zatím ty signály nemám, tak na to je vládní rozpočtová rezerva, protože zase v mém chápání světa je to mandatorní výdaj. Máme vládní rozpočtovou rezervu. Kdyby se ukázalo, že na 6 týdnů, 7 týdnů je potřeba to navýšit do konce kalendářního roku, tak tam bezesporu takové rozpočtové opatření uděláme. Není možné, aby stát neplatil své závazky. Na tom se určitě shodujeme, v tom se nebudeme přít. A určitě se shodujeme na tom, že demokratický stát potřebuje nezávislou justici.

A jestli chceme nějak systémově zvednout ty platy, to znamená nějakým způsobem skokově, tak se na to můžeme připravit. Musíme si to umět zdůvodnit, musíme si říct, proč jedné skupině, a já to nijak nezpochybňuji, to skokově přidáváme a ostatním ne, protože v okamžiku, kdy to uděláme, tak logicky přijdou zástupci těch ostatních skupin, budou mít tu tabulku a budou se ptát, proč je to na České správě sociálního zabezpečení nižší v této platové třídě než tady nebo jinde. Že tam ty peníze potřebujeme dostat, to je pravda. Jednáme o tom s panem ministrem spravedlnosti. Zatím jsme ta jednání neukončili, ale budeme se tomu věnovat i dál. To je všechno, co bych k tomu chtěl říct. A omlouvám se za tolik čísel. V případě zájmu jsem schopen ty tabulky s tím porovnáním přeposlat, ať můžeme pokračovat v té debatě. A říkám, u těch bagatelních exekucí, pokud bude potřeba, tak se to vykryje z vládní rozpočtové rezervy, protože to by stát stejně doběhlo a stát své závazky prostě platit musí. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Eviduji dvě faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Radek Vondráček a po něm paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za tu konstruktivní reakci. Já vám zase něco řeknu o té justici. Oni mají tabulku, já mám tabulku třeba z Městského soudu v Praze, tam je nástupní plat administrativního pracovníka 14 650 korun, ale v té čtvrté platové třídě je to 16 200. Ona jenom nastoupí a už to ten soud musí dorovnávat z jiných prostředků. Proč proboha zkrátka neustále... (Poznámky ministra Stanjury mimo mikrofon.) On dostane, ten pracovník dostane zaručenou mzdu, ale...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane ministře, já vás poprosím na mikrofon příště!

 

Poslanec Radek Vondráček: Ale v tabulce té mzdy, té tarifní, dostane méně. Nejlépe je placený justiční kandidát a asistent soudce. Ten má nástupní plat 30 000. Zaručená mzda je 29 400. Ten jediný se jakoby dostává o 600 korun nad ten svůj tarif, ale většina těch nižších kategorií, co jsou 5., 6., 7., 8. platová třída, tak jim stejně soud už vlastně z jiných zdrojů dorovnává, aby měl zaručenou mzdu. A nemyslím si, že by ta struktura zaměstnanců byla až tak výrazně jiná, co se týče vzdělání a tak dál, od jiných úřadů, protože i u těch nesoudních pracovníků zkrátka musíte mít kvalitní lidi a musíte je mít nějak vzdělané.

Když je to mandatorní výdaj, ty bagatelní exekuce, proč to tedy tam nemáte rovnou? Proč se zase nějakým způsobem šumí? Vy jste jednal s těmi soudci. Proč to tedy ti soudci nevědí? Proč to neví nikdo? Vy říkáte, že to je ve všeobecné pokladní správě, ale prostě zítra je tisková konference o kolapsu české justice! Tak je to naprosté selhání komunikace!

A mám poslední připomínku. Těch 10 %, co se přidá na tarifu, pak se to vezme z odměn. Já jsem členem komise pro práci Poslanecké sněmovny. Úplně stejná věc je tady v Poslanecké sněmovně a ti lidé si také zaslouží přidat. Tak bych byl rád od vás slyšel to ujištění, že to, co říkáte o spravedlnosti a vnitru, se týká i zaměstnanců Poslanecké sněmovny, protože tady se přidalo 10 %, ale pokud vím, pan kancléř říkal (upozornění na čas), že na to peníze víc nemá, a to je váš kancléř. To není náš kancléř.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Čas! Tak. Další je paní poslankyně Mračková Vildumetzová a po ní pan ministr. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Pan ministr financí nám tedy řekl, že v důvodové zprávě na stránce 43 je napsáno, že v oblasti platů dojde k tomu navýšení. Ale my neschvalujeme v uvozovkách důvodovou zprávu. Ta je samozřejmě jako doplňková. Já bych chtěla, abyste mi to ukázal v té tabulce, protože to budeme schvalovat, ano? A já nechápu jedno, když tedy, proč to nemůže být v kapitole Ministerstva vnitra. Já tomu nerozumím, proč by nemohlo být v kapitole Ministerstva vnitra rovnou tedy to desetiprocentní navýšení. Když se tedy podívám na tu kapitolu všeobecná pokladní správa, tak průřezový ukazatel platy zaměstnanců - ostatní platy je tam nula. Já tam to číslo nikde nevidím. Samozřejmě mohu udělat to, že mohu zavolat nebo zeptat se vašeho pana náměstka, ale samozřejmě důvodová zpráva je součástí, ale my schvalujeme ta čísla. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a nyní pan ministr s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Helena Válková.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Nejdřív na pana poslance Vondráčka. My jsme se soudci nejednali o tom desetiprocentním navýšení. Na tom jednání o tom nepadlo jediné slovo, tak jim to nemohl vysvětlit, jestli si rozumíme. Kdyby se mě zeptali, tak jim to řeknu. Ale my jsme jednali o něčem jiném. Bylo to na jejich žádost. Téma bylo to, co jste vlastně popsal, dlouhodobě neuspokojivá úroveň platů těchto zaměstnanců. To bylo téma, kdy jsme byli vybaveni tabulkami, grafy. Vysvětlovali jsme si postoje, ať si sladíme čísla, protože když máme pokaždé jiná čísla, tak pak se nemůžeme dohodnout. Já jim to nevyčítám, to nebylo předmětem jednání. Kdyby na to došla řeč, tak si to prostě řekneme.

Proč to není rovnou v tabulce? Protože se to tak dělalo vždycky. Dobře, tak já to příště nechám rozpracovat. Ptal jsem se. Vždycky se to tak dělalo. Jestli je v tom problém, tak pokud k tomu kroku někdy příště přistoupíme, tak to rozepíšeme do kapitol. To je vlastně všechno. Podle mě nemůžeme rozpočtovat tak, že máme 100, 120, 140 miliard nespotřebovaných nároků. Já si myslím, že to je chybné rozpočtování. Proto jsem rád, pokud se ty nespotřebované nároky zapojí do rozpočtu, a to číslo se snižuje. Ještě chápu, když je to nespotřebované, je to pod závazkem. To znamená, že plnění je smlouva, ale není v tom daném roce a pokračuje plnění. Ale také máme dlouhodobě v rozpočtu ty peníze, které se nestačí investovat, nejsou pod závazkem, a podle mě to zkresluje to hospodaření státu.

Takže já se dlouhodobě budu snažit o to, aby ty nespotřebované výdaje bez smluvního zajištění reálně neexistovaly, to nebude nikdy nula, ale aby se to číslo snižovalo. To je všechno. Vždycky když se zeptám "proč to tak máte?" - protože nám to vždycky někdy v minulosti někdo sebral. Ale to není žádný argument, jestli si rozumíme. To je ten problém nespotřebovaných nároků, které nejsou pod závazkem neboli pod smlouvou.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za dodržení času. Nejprve faktická poznámka - paní poslankyně Válková Helena. (O slovo se hlásí i poslankyně Schillerová.) Faktická poznámka má přednost před přednostním právem. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju, pane místopředsedo, i za upozornění. Máte samozřejmě pravdu.

Já jsem se jenom chtěla zeptat pana ministra, jestli ví, že tady funguje jeden z pracovních orgánů ústavně-právního výboru, je to podvýbor pro justici. My jsme v kontaktu s představiteli justice. Měli jsme tam už zástupce Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu, Nejvyššího státního zastupitelství, představitelky krajských soudů. A nám z toho vyšlo, z těch opakovaných schůzek s představiteli justice, že oni jsou hlavně nespokojení, a to je na nepřítomného pana ministra spravedlnosti, s tím, že chybí strategie, ona už chyběla i v mé době v roce 2014-15, nestačila jsem ji tam zavést, a z té strategie se samozřejmě odvíjejí potom ty náklady. Jeden z příkladů za všechny, co samozřejmě na vás přijde, a na to chci jenom tady upozornit v rámci dvou minut. Jsou to stálé měsíční náklady na udržování, aktualizaci, správu elektronických systémů, kterých v současné době v České republice u soudů existuje, jak jsme byli informováni, 53. Dovedete si to představit, kolik vás to bude, pane ministře, stát a stojí? Takže to je první věc.

A druhá. Blíží se nám konec roku a já si myslím, a moc bych se ráda mýlila, že se zase budou nastolovat populistické otázky typu: měli bychom zmrazit platy soudcům. A já upozorňuji, že už teď jsou některé žaloby dosti daleko za ty zmrazené platy za rok 2022. Nerada bych se setkala s tím, co jsem řešila v roce 2015 v lednu. Pamatuji si to dobře. Tenkrát jsme dopláceli opravdu stovky milionů. Takže jenom takové upozornění, že justice bude po vás chtít logicky čím dál tím víc, protože jsou to dluhy z minulosti, které teď se ještě násobí současnou aktuální situací. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP