(11.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To bych chtěl jen říci pro ty, kdo to nevíte, tak ano, on jako člověk - zpravodaj, ten jako člověk, který jako třeba předseda strany a předseda klubu může dostat přednostní právo. To znamená, vy jste záměrně přehodili zpravodaje, aby k tomuto zákonu nemohla být opoziční oponentura v plné míře. A to je ta pointa, proč vy jste schválně, opět nedemokraticky a totalitně, a už to tady provází celé to jednání, jste neumožnili v souladu s pravidly ve Sněmovně, aby zpravodajem k zákonu byl Martin Kolovratník z hnutí ANO, ale na sílu jste si ho vyměnili dokonce za spoluautora zákona, poslance Lacinu za STAN. Přitom tady už za předkladatele je ministr Martin Baxa. Takže tady vlastně sedí za tím stolkem nikoliv ten zpravodaj, který by tam měl být, a dnes jste to na sílu prohlasovali, ale sedí tady vlastně dva navrhovatelé toho zákona. To je neskutečné ohnutí pravidel Poslanecké sněmovny, zase totalitní. To jsou opravdu neskutečné manýry. Takže místo aby té diskuse se tady zúčastnil zpravodaj, který byl určen ve výboru, tak vy, abyste si to pojistili po všech stránkách, aby nemohla proběhnout ta diskuse a názorová oponentura adekvátním způsobem, tak jste si vlastně vyměnili toho zpravodaje.

Takže já jenom jsem na to trošku navázal, na ten úvod toho bodu, protože jsem si hned uvědomil, že ne každému z občanů i novinářů mohlo být jasné, k čemu tady došlo na úvod. A je to opravdu velmi ošklivé ohnutí těch pravidel v Poslanecké sněmovně. Já si myslím, že to není dobře, protože jednou se tady ta politická reprezentace může vyměnit, otočit, už jsem to tady také zažil, a pak se to jakoby strašně nelíbí té opoziční straně, která přestane být vládní. Ale potom samozřejmě se ti, co budou nově vládní, možná to zase budete vy, nevím, to rozhodnou voliči, ale pak se právě bude odkazovat na tyhle precedenty, kdy vy jste to tady takhle všechno ohnuli. V rozporu s pravidly. A já říkám, že to není dobře. Na druhou stranu jsem přesvědčen o tom, a to zase musím říci, že ta Sněmovna je podle mě natolik práceschopná z toho pohledu, že tady nikdo z nás nemá zapotřebí jinými než demokratickými metodami to tady prosazovat, takže není, čeho se obávat, že byste si přece svoje věci ve finále buď nějak neprosadili, nebo že by tady nedošlo k nějaké diskusi, ale že musíte jít jako na dřeň až tak, že úplně vlastně smáznete toho původního zpravodaje, aby to odpovídalo nějakým pravidlům. To mě tedy opravdu velmi nemile překvapilo a je potřeba si to opravdu zapamatovat. Protože to je fakt za hranou, co tady předvádíte z hlediska té spolupráce v Poslanecké sněmovně při projednávání jakýchkoliv zákonů. A to tady máme být spolu ještě tři roky. Když takovýmto způsobem vlastně už pošlapete, poplivete veškerá pravidla a zvyklosti ve Sněmovně, já vám říkám, že to fakt není dobře. Protože to tady předvádíte v některých věcech už od začátku a myslím, že to nevěstí nic dobrého do budoucna, tedy to, aby se tady pracovalo pro občany, protože občané přece očekávají od Poslanecké sněmovny práci.

Pojďme se ještě posunout dále. Takže Česká televize... Nebo víte co? Já už si to teď přeruším, protože stejně s přednostním právem toho prostoru budu mít ještě poměrně hodně, protože já, pravda, to mám ještě připraveno, podle toho, jaká bude atmosféra a jak se to bude vyvíjet. Třeba si vláda uvědomí, že některé ty pasáže v tom zákonu jsou nepřijatelné, tak třeba moje další vystoupení nebude potřeba. Ale pravda, na těch několik hodin to tady ještě mám, abych se vám pokusil vysvětlit, že ten zákon je špatně, ale nechám si to tedy ještě na své další vystoupení.

Tohleto je z toho úvodu, který jsem tady chtěl říci, abych vyhodnotil podhoubí toho zákona. Takže v každém případě platí, že vláda Petra Fialy chce politicky ovládnout orgány veřejnoprávních médií, aby vysílaly v podstatě pouze ty provládní nebo probruselské názory. Poslanci SPD prostě nesouhlasí s tím, abyste ovládli Českou televizi a Český rozhlas tímto způsobem. My jsme přesvědčeni o tom, že by měla Česká televize a Český rozhlas demokraticky zastupovat všechny hlavní názorové proudy, ostatně tak jak káže zákon, že by tam měla být ta vyváženost. Právě proto s tím návrhem vůbec nesouhlasíme a myslím si, že ten dosavadní zákon ohledně České televize, ohledně jmenování těch rad konkrétně chci říci, že ten přece funguje bez problémů. Takže tady ten problém nevidíme.

Úplně na závěr tohoto svého prvního vystoupení bych chtěl říci, a znovu to říkám, že mě zaráží - ale už ani moc nezaráží, protože už vás tady rok vidím, tu vládu pětikoalice, jaké vy máte priority v dnešní době. Vy svoláte mimořádnou schůzi na to, abyste mohli ovládnout politicky Českou televizi a Český rozhlas, aby musely vysílat na vaši stranu, abyste se udrželi u koryt za každou cenu, protože vám klesají preference, místo toho, abychom tady řešili pomoc lidem se zdražováním, se zdražováním energií, a pomoc firmám s energiemi, aby se nepropouštěli lidi. SPD chce tady řešit pomoc lidem se zdražováním, chceme řešit pomoc lidem v exekucích, chceme řešit pomoc pracujícím lidem, chceme řešit pomoc důchodcům, zdravotně postiženým lidem a dalším potřebným skupinám, rodinám s dětmi. Ale vy to řešit nechcete a místo toho si tady dáváte mimořádnou schůzi, abyste mohli ovládnout politicky Českou televizi. Už jenom to samotné, s tím prostě my vůbec nemůžeme souhlasit, s těmi vašimi prioritami. Děkuji zatím za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Mám zde dvě faktické poznámky. Nejprve přečtu omluvy. Jako první se omlouvá od 11 hodin z pracovních důvodů pan poslanec Oldřich Černý, dále od 10 do 13 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Aleš Dufek, na celý jednací den z rodinných důvodů se omlouvá paní poslankyně Alena Schillerová a na celý jednací den ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Milan Wenzl. Dále z členů vlády se omlouvá do 13 hodin z pracovních důvodů pan premiér Petr Fiala a do 13 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Zbyněk Stanjura.

Nyní s faktickou poznámkou vystoupí první pan poslanec Jan Lacina a po něm pana ministr Martin Baxa. Prosím.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já volím faktickou poznámku, abych oddělil tento projev od své role zpravodaje tohoto tisku. Jednak bych rád reagoval na to, koho reprezentuji. Reprezentuji pražské voliče, dostal jsem, pane Okamuro, prostřednictvím pana předsedajícího, 26 000 preferenčních hlasů. Srovnejte si to se svým výsledkem.

Že bych intervenoval ve prospěch Petra Hlubučka v České televizi, je samozřejmě holý nesmysl, ověřte si to buďto u paní redaktorky Dobiášové, nebo u toho zdroje, který jste citoval. Vylučuji to naprosto jednoznačně.

Musím vám naopak poděkovat za to, že jste mi připomněl moji oblíbenou dětskou knížku, kterou napsal Josef Čapek a která se jmenuje O pejskovi a kočičce, jak pekli dort. To mi vždycky ta vaše vystoupení, prostřednictvím pana předsedajícího, připomínají.

Potom bych ještě chtěl říci, že se naopak velmi hrdě hlásím k té odrážce ve vládním prohlášení, kvůli které tu dnes jsme, jde především o posílení nezávislosti klíčových médií veřejné služby. Jde o stabilitu parlamentní demokracie v této zemi do dlouhé budoucnosti. Podívejme se do Maďarska, jak to s tím jednokomorovým politickým systémem jede z kopce a kde se dneska nachází. Je to velmi zásadní norma a zavilé protesty některých aktérů a hlasů to jen potvrzují. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan ministr s faktickou poznámkou. Potom s přednostním právem pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já myslím, že s panem poslancem a předsedou Okamurou bychom mohli vést velké debaty na některá témata, která on ve svém vystoupení zmínil. Samozřejmě s ním ve většině toho, co řekl, hluboce nesouhlasím, ale taková je demokracie. Ale chci, aby tady veřejně a jasně zaznělo na mikrofon: návrh tohoto zákona psalo Ministerstvo kultury a moje kolegyně z příslušné sekce mého ministerstva. Tento zákon nepsal ani Nadační fond na podporu žurnalistiky, ani jakékoliv jiné neziskové organizace.***




Přihlásit/registrovat se do ISP