(12.50 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Jsem skutečně zklamán. Jsem zklamán vládní koalicí. A pevně věřím, že tento návrh zákona neprojde. Proto navrhuji, a je to stanovisko klubu hnutí ANO, jeho zamítnutí v prvním čtení. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Máme tady hned několik faktických poznámek. Já jenom ještě z důvodu množících se dotazů chci upřesnit, že mezi třináctou a čtrnáctou hodinou dle dohody předsedů klubů bude pauza.

A načtu ještě, než dám slovo prvnímu přihlášenému, kterým je s faktickou ministr Baxa, omluvy, které mezitím došly. Kohoutek Tomáš se omlouvá do 16 hodin ze zdravotních důvodů, Síla Jan od 13.00 do 15.00 ze zdravotních důvodů a ministři Balaš Vladimír od 12.00 a do 14.00 z pracovních důvodů, Lipavský Jan z celého jednacího dne z pracovních důvodů a Síkela Jozef z celého jednacího dne z pracovních důvodů.

Nyní tedy přikročíme k faktickým poznámkám. Nejdříve je přihlášen pan ministr Baxa, následuje pan poslanec Lacina. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Děkuji panu předsedovi volebního výboru za velmi obsáhlý pohled na celou tuto problematiku. My jsme se o tom bavili v některých věcech detailně, v některých méně detailně osobně. A myslím, že je určitě mnoho témat, která i v pozdější diskusi, pokud bude zákon propuštěn do dalších čtení, budeme moci probírat ať už na půdě volebního výboru, nebo zde na plénu.

Chci vás ale, kolegyně a kolegové, ujistit o jedné věci. Já se, pane poslanče Juchelko, prostřednictvím paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, omlouvám, ale vy, se mi zdá, že trpíte trošku jakousi vlastně obsesivní, tak jakoby obsesivní posedlostí vůči panu senátoru Smoljakovi, protože jste poměrně významnou část toho projevu věnoval detailnímu rozboru návrhů, které předkládal pan senátor Smoljak. Chci vás i všechny zde přítomné v sále i ty, co tuto debatu sledují, ujistit, že návrh, který předložilo Ministerstvo kultury, není návrhem pana senátora Smoljaka. Pan senátor Smoljak se bezpochyby v této věci intenzivně angažoval, dal nám nějaké podklady k tomu, určitě o tom diskutoval i s panem poslancem Lacinou. Ale opravdu chci všechny ujistit, že my jsme sem nepředložili jakýsi přemalovaný návrh pana senátora Smoljaka. Já si jeho iniciativy ve prospěch veřejnoprávních médií vážím, ale jeho návrh obsahoval některé části, s nimiž jsme my nesouhlasili, to je otázka mnohem detailnějšího vymezení podmínek, za kterých mohou jednotlivé organizace nominovat své zástupce, a tak podobně. Tak to jenom na obsesi panem senátorem Smoljakem u pana poslance Juchelky.

A pak chci zmínit ještě jednu důležitou věc. Co se týká těch jednotlivých přechodných ustanovení, tak my jsme vyhověli tomu návrhu, který předložila Legislativní rada vlády. Tak i to je důležité, aby tady zaznělo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Váš čas vypršel, pane ministře. Budete se muset případně přihlásit znovu. Pan poslanec Lacina je nyní přihlášený, následuje paní poslankyně Mračková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji za slovo. Jenom zdůrazňuji, že využívám této procedurální poznámky, abych ji oddělil od své role zpravodaje.

Já jsem se chtěl vyjádřit jenom k jedné věci z toho dlouhého proslovu pana poslance Juchelky, který mimo jiné zmínil, že se angažuji ve vyplacení celého bonusu panu generálnímu řediteli za rok 2020. Skutečnost je taková, že já se angažuji v tom, aby Rada České televize dodržovala zákon. A jestliže hlasovala pěti hlasy z jedenácti a označuje to za většinu, tak je na to upozorňujeme, že to není v souladu se zákonem.

Chtěl bych říci, že volební výbor pod předsednictvím pana Aleše Juchelky třikrát přijal usnesení, kde upozorňoval Radu České televize na toto selhání, ale bohužel se nedomohl ničeho, protože Rada České televize pouze konstatovala, že už ve věci jednou rozhodla, a tím tu věc považuje za vyřešenou. Při té příležitosti mi obvykle pan předseda Rady České televize cituje rozhodnutí jednoho soudu, ale v úplně jiné kauze, to byla ta kauza, v níž Rada České televize odvolala svoji dozorčí radu. A nyní tu máme k dispozici rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který konstatoval, že i toto rozhodnutí nebylo v souladu se zákonem, že bylo protizákonné. A to rozhodnutí Nejvyššího správního soudu prosím pěkně je konečné. Tak to jsem chtěl jenom doplnit k této věci. My bychom rádi, aby Rada České televize dodržovala zákon. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní je přihlášena s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová a následuje pan poslanec Jakob. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Chtěla bych poděkovat Alešovi Juchelkovi za jeho vystoupení v rámci novely zákona o České televizi a Českém rozhlasu. Mě velmi překvapuje, že Poslanecká sněmovna dnes na mimořádné schůzi projednává podle koalice nejdůležitější zákon, který se týká Rady České televize a Českého rozhlasu. Já jsem přesvědčena o tom, že občany trápí úplně něco jiného, a to je navýšení cen energií, navýšení cen potravin, navýšení cen pohonných hmot. A to, že my dnes se tady zabýváme touto novelou, ještě na mimořádné schůzi, kde si chcete navýšit počet radních z 15 na 18, mně opravdu nepřipadá v žádném případě vůči občanům absolutně korektní.

Zároveň mi nepřipadá absolutně korektní to, že předseda volebního výboru rozhodl, a vždycky to bylo pravidlem, že pokud se předkládal vládní návrh, tak zpravodajem byl opoziční poslanec. To, že to takto bylo předloženo a pak na organizačním výboru v uvozovkách silou hlasováním per rollam to bylo přehlasováno a dnes to tady bylo přehlasováno znovu, je další faul této koalice. Této koalice, která má ve svém programovém prohlášení napsáno, že bude spolupracovat s opozicí.

Proto mi dovolte, abych v tuto chvíli navrhla procedurální návrh, a to takový, aby zpravodajem byl ne tedy Martin Kolovratník, protože o něm hlasovat nemůžeme, ale Ondřej Babka, který je také členem volebního výboru. A požádala bych vás, abyste o tomto procedurálním návrhu dala bezprostředně ihned hlasovat. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Zazněl procedurální návrh na změnu zpravodaje. Já tedy musím o tomto návrhu vzhledem k tomu, že se jedná o procedurální návrh, dát hlasovat. Přivolám tedy kolegyně a kolegy z předsálí. Všechny vás taktéž odhlásím, abychom se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Žádám vás tedy o přihlášení.

Vzhledem k tomu, že nejsme usnášeníschopní, tak nemůžu dát hlasovat. (V sále je zaplněna jen levá část lavic.) Jak vidíte na zařízení, tak není dostatek kolegyň a kolegů přítomných v sále, abychom mohli hlasovat, není dosaženo kvorum. Počkám tedy, jestli se ještě kolegyně a kolegové dostaví k hlasování v dostatečném počtu. Vzhledem k avizované pauze od 13 hodin, tak ta schůze v 13 hodin bude přerušena do 14 hodin. Nicméně nyní stále není dosaženo kvora. (Do sálu začínají přicházet koaliční poslanci.)

Pro nově příchozí poslankyně a poslance chci připomenout, že padl procedurální návrh, který dala paní poslankyně Mračková Vildumetzová, a tento návrh je na změnu zpravodaje tohoto projednávaného tisku. Stále není dosaženo kvora, takže hlasovat opravdu dát nemohu. A ještě stále nabíhají další přihlášení. Ještě jednou opakuji, že se jedná o změnu zpravodaje.

 

Já tedy zahájím hlasování, protože kvora již bylo dosaženo, a ptám se, kdo je pro, aby se zpravodajem tohoto tisku stal pan poslanec Kolovratník? (Babka?) Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno 103 přítomných, pro 36, proti 60. Návrh byl zamítnut.

 

Pokračujeme tedy dále. S faktickou poznámkou je nyní přihlášen pan předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jakob. Avizuji, že za minutu by měla být vyhlášena přestávka. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP