(Jednání pokračovalo v 16.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, přestávka vypršela, budeme tedy pokračovat v projednávání tohoto bodu. S přednostním právem se hlásí pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Mockrát děkuji, paní předsedající. Jenom zrekapituluji, co se tady vlastně odehrálo z hlediska České televize a proč jsme si tu přestávku vlastně i vzali. Nejdříve se samozřejmě vládní koalici nepodařilo navolit tajnou volbou pětici radních do patnáctičlenné Rady České televize. Poté tato vládní koalice tuto tajnou volbu porušila, aby volila aklamací, aby se jí to nakonec podařilo, což je samozřejmě první bych řekl této vládní koalice z hlediska těch hodnot, které my tady vyznáváme. To znamená, i těch nepsaných demokratických pravidel. Poté samozřejmě, aby se to už i dále neopakovalo, tak přišla malá novela zákona o České televizi, o které se tady teď v tuto chvíli bavíme a která je dle mého názoru skutečně bych řekl velmi, velmi skandální. No a aby toho nebyl ještě dále konec, tak tato novela zákona o České televizi má zpravodaje pana poslance z vládní koalice navzdory tomu, co si de facto, nebo de facto navzdory toho, kterého určil volební výbor. To znamená pana poslance Kolovratníka. No a nakonec tato vládní koalice znemožnila dvakrát deseti minutami opozici, aby se o tom mohla bavit.

Když vidíme, že máme tady 14 přihlášených, tak tam budou mít, těchto 14 přihlášených, pravděpodobně dvakrát deset minut. Další se možná přihlásí. Nevidím tam, tuším, ani jednoho, který je z vládní koalice. Pan ministr Baxa tady nevystupuje, pouze jenom ve faktických poznámkách. Nikdo nám nevysvětlil ty otázky, na které jsme se ptali z hlediska tady této novely zákona. Takhle vládní koalice prostě přistupuje k veřejnoprávním médiím, takhle přistupuje k tomu, abychom měli svobodná média. Je to úplně jednoduché. Prostě a jednoduše tato vládní koalice si řekla, že bude nedemokraticky válcovat opozici z hlediska veřejnoprávních médií, že si to bude určovat sama, že nebude tady k těmto důležitým novelám napříč politickým spektrem přizvána opozice ani odborná veřejnost. Prostě a jednoduše to takhle válcovat bude a bude si hlídat navzájem své poslance, jak hlasují.

Takže de facto, pokud toto jsou ty nové pořádky, tak já říkám, že s nimi nesouhlasím, že jsem zásadně proti tomu, aby takhle nedemokraticky byla válcována opozice a aby byl takhle umlčován náš hlas i tím, že de facto nikdo z vládní koalice pořádně nediskutuje. Pořádně jsme neměli ani vysvětlený tady tento zákon panem ministrem Baxou, který tady tomu věnoval, tuším, pět minut. Myslím si, že si skutečně zasloužíme ty odpovědi. Ať už se to týká například výměny toho zpravodaje, což nám pořád dluží paní předsedkyně Sněmovny, jak je to možné, že se tady toto událo. Proč vlastně nemůžeme demokraticky vyvažovat v rámci těch vah a protivah to, že když dává vládní návrh zákona vláda a je to pro nás tak strašně důležité, že navzdory tomu, co řekne volební výbor, se odhlasuje zpravodaj zase z tábora vládní koalice. Já tomu skutečně nerozumím. A všechny tady tyto indicie mi říkají jenom jedno jediné: jde tady o to, aby skutečně byla ovládána Česká televize skrze radu, skrze management, tady touto vládní koalicí. Nic víc, nic míň.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Babka a připraví se pan ministr Baxa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Já jsem byl přihlášený s faktickou poznámkou ještě před pauzou, a to proto, že jsem chtěl okomentovat to procedurální hlasování, které zde proběhlo na můj návrh, a to bylo to odročení projednávání tohoto tisku na 1. červenec 2023. Jenom jsem vám chtěl, kolegové, kteří jste tady možná nebyli, říci, proč to není novela o České televizi, ale proč je to zákon o volbě generálního ředitele na jaře v roce 2023. Právě proto, že jenom ten zákon manipuluje s těmi čísly volitelů, respektive čísly těch radních. Proto se přidávají tři radní z 15 na 18 a proto se snižuje to kvorum ze dvou třetin na nadpoloviční většinu. Tak proto je to pouze zákon o volbě generálního ředitele České televize na jaře v roce 2023, nikoliv novela o České televizi a Českém rozhlase. Tolik jsem jenom chtěl okomentovat to procedurální hlasování, kterým vy byste, kdybyste tento zákon posunuli, tak si myslím, že my jsme ochotní se o tom normálně bavit. Ale pouze tím hlasováním jste dokázali, že tomu tak skutečně je, že ten zákon je primárně zaměřen na volbu generálního ředitele na jaře příštího roku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji a nyní s faktickou poznámkou pan ministr Baxa, připraví se pan poslanec Bělobrádek. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já si dovolím jenom okomentovat vlastně to, co tady prezentoval pan kolega Juchelka. Pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně, já tady sedím celou dobu a dál sedět budu do noci, zítra, další noc. Od toho jsem tady, jsem předkladatel toho návrhu zákona a jsem připraven odpovídat na otázky. Ale co znamená věta, jsem připraven odpovídat na otázky a na reakce? Pokud, pane poslanče Juchelko, významnou část vašeho projevu věnujete komentování nepředložených návrhů pana senátora Smoljaka, tak já se fakt omlouvám, ale na to neumím jako nic říkat. Pokud věnujete další část svého projevu úvaze, tomu, jaký podíl na té vládní verzi zákona má nadační fond na podporu žurnalistiky, ani na to neumím reagovat.

Nejsem členem organizačního výboru, nevím, jak došlo ke změně zpravodaje. Já jsem připraven, nebo schopen a připraven, reagovat na zcela konkrétní dotazy, které položíte. Nejsem schopen reagovat na věci, které se tady odehrály někdy v minulosti, a to je podstatné, nejsem schopen reagovat, a jestli to chcete vy nebo pan poslanec Babka a další, prostě na úvahy na téma, jestli chce vládní koalice ovládnout Českou televizi, bačovat ji, jak se pan poslanec Babka domnívá, že je to zákon o volbě generálního ředitele, já se omlouvám, ale na tohle vám neumím dát odpovědi. Úvaha, že demokratické strany této koalice píšou zákon, jehož cílem je ovládnout Českou televizi. Tak já se opravdu omlouvám, ale na to neumím nijak reagovat a podle mě na to neexistuje nějaká sofistikovaná odpověď. Já vám řeknu ne, nepíšeme zákon na ovládnutí České televize, protože zapojujeme druhou komoru Parlamentu, která se volí úplně jinak. Tak v tom se bohužel shodnout neumíme.

Takže ano, já jsem připraven odpovídat na úplně konkrétní dotazy. Nejsem schopen odpovídat na dojmy nebo na věci, které se odehrály v minulosti.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času, pane ministře. Nyní se hlásila s faktickou poznámkou paní ministryně Langšádlová, ale není zde přítomna. Pan poslanec Bělobrádek se předtím také hlásil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, kolegyně kolegové, já jen chci říct, vaším prostřednictvím paní místopředsedkyně, k panu kolegovi Juchelkovi. Pokud si dobře vzpomínám, tak v minulém volebním období i na návrh hnutí ANO, místopředsedy poslaneckého klubu, se tady zkracovaly doby k vystoupení a omezovaly se na dvě vystoupení během jednání. Takže si nemyslím, že to je něco obzvláště nechutného, nebo jak jste to řekl, já už si to opravdu nepamatuju, nebo nedemokratického. Takže je potřeba si uvědomit, že když někoho kritizujete, tak si musíte zamést před vlastním prahem, protože jinak je to vrcholné pokrytectví. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP