(21.00 hodin)

 

Poslanec Radek Koten: Dobrý večer, dámy a pánové, vážený pane předsedající. Já si tady velmi dobře pamatuji z minulého volebního období, kdy se měla dovolovat Rada České televize, jak se pohyboval po klubech tehdejšího takzvaného demobloku, který tedy kopíruje v podstatě dnešní pětikoalici, pan ředitel Dvořák. Také si pamatuji, jakým způsobem se tato volba obstruovala. To znamená, že pět politických stran, které opět kopírují dnešní pětikoalici, si bralo pět krát dvě hodiny pauzu na jednání klubu. Toto je jenom jeden z dalších kroků pro to, aby se podařilo ovládnout Českou televizi, tedy v prospěch těch "demokratických" stran.

Já si myslím, že v roce 1989 jsme tady bojovali za to, aby byla pluralita názorů, aby ty názorové proudy byly vyslyšeny a aby se o nich diskutovalo. To, co nyní se tady zavádí, tak to je pouze cenzura, nálepkování a v podstatě zesměšňování názorových oponentů. Myslím si, že to není dobré, a celkem mě o tom přesvědčuje i jedna věc. Včera došlo k sebevraždě před Úřadem vlády a veřejnoprávní televize tomu nevěnovala žádný prostor. Bylo to v době jednání české vlády na Ukrajině. O důvodech můžeme jenom spekulovat, protože vyšetřování není dokončeno. Ale myslím si osobně, že je na vyšetřování uvaleno embargo a tento nešťastník bohužel doplatil na politiku této vlády. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je tedy přihlášen pan poslanec Kolovratník. Nevidím však, že by byl přítomen v sále, proto přichází na řadu s přednostním právem pan předseda Okamura. Pan Kolovratník se zařadí na konec zatím přihlášených. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, tak já tady sleduji od rána tu debatu a pořád se jenom potvrzují ty moje argumenty z rána, že vláda Petra Fialy chce prostě politicky ovládnout orgány veřejnoprávních médií, aby se v podstatě vysílaly pouze provládní názory. Jak říkám, my poslanci SPD prostě prosazujeme svobodu a demokracii a chceme, aby tady panovala názorová různorodost v souladu s tím zákonem o České televizi. My prostě nemůžeme souhlasit s tím, že chcete politicky ovládnout Českou televizi a Český rozhlas, protože vám teď klesají preference a chcete si zajistit, aby byl vyvinut přes ty mediální rady tlak na Českou televizi a Český rozhlas. Protože pochopitelně, když si tam dovolíte jenom vaše exponenty, tak tam vzniká politický tlak na ta veřejnoprávní média, aby vysílala v souladu s tou vládní linií.

Ty koncesionářské poplatky prostě platí všichni občané České republiky, kteří mají přijímač. To znamená, je potřeba, a já jsem o tom bytostně přesvědčen v zájmu demokracie, aby ta Česká televize a Český rozhlas zastupovaly všechny hlavní názorové proudy a redaktoři a vedení těch veřejnoprávních médií aby nebyli pod politickým tlakem. Právě tím, že vy složení těch rad vychýlíte směrem k té vládní pětikoalici, tak to v podstatě způsobí, že vám ta média potom budou muset jít nuceně vlastně na ruku, protože pochopitelně management bude muset reflektovat složení těch mediálních rad.

Takže to samozřejmě pro nás není dobře. Samozřejmě, protože znám tu vládní pětikoalici, znám vás, takže vím, že tam je řada poslanců a řada exponentů, kteří když nemůžou dosáhnout těch svých politických výsledků na základě politické práce, což se vám evidentně v tuto chvíli nedaří, protože důvěra ve vládní koalici je skutečně kolem 20 %, tak se snažíte v podstatě politicky ovládnout i ta veřejnoprávní média, abyste si pojistili svoji moc a aby se vysílaly hlavně ty vaše názory a ruku v ruce s tím aby byla samozřejmě politicky pronásledována a perzekvována opozice.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Omlouvám se, ale poprosím kolegyně a kolegy o ztišení, zejména tedy v pravé části sálu. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Znovu opakuju, že namísto toho, aby vládní pětikoalice Petra Fialy řešila pomoc občanům a firmám s astronomickým zdražováním, tak si chtějí vládní strany zcela nedemokraticky a autoritářsky pojistit svoji politickou moc. Vy se snažíte prostě změnit způsob volby těch mediálních rad tak, abyste v podstatě tam na šest let zabetonovali exponenty spojené názorově s vládní pětikoalicí Petra Fialy. A to prostě není demokratické.

Všichni umíme počítat, jakým způsobem to máte naplánováno. Volby do Poslanecké sněmovny jasně reflektují, protože mají nejvyšší volební účast, mají účast kolem 60 %, je to v podstatě instituce, orgán, Poslanecká sněmovna, který z tohoto pohledu jednoznačně prokazatelně nejvíce zastupuje ty hlavní názorové proudy, které jsou v české společnosti. A vy to chcete udělat tak, aby z těch 15 radních tři dovolil Senát, kde má vládní koalice většinu, protože přestože ten Senát z hlediska volební účasti má velmi nízkou legitimitu ve srovnání s Poslaneckou sněmovnou, poté příští rok končí třem radním mandáty, to znamená, dovolí se další tři exponenti spojení s vládní koalicí, což je šest, a samozřejmě protože se blíží volba ředitele České televize, která je naplánována přibližně na duben, tak samozřejmě je to tak, že vy potom si tam dovolíte ředitele, který vám půjde na ruku, ať to bude ten stávající, nebo jiný, a samozřejmě potom na těch šest let budou v podstatě ta veřejnoprávní média pod tlakem, protože ti radní jsou jednoznačně na straně vládní pětikoalice. I když co se týče výsledků voleb do Poslanecké sněmovny, většina občanů vás nevolila ani v těch minulých volbách, jak víme, volilo vás cirka 43 %.

To, o co my se snažíme, je, aby skutečně byly demokraticky zastoupeny všechny názorové proudy reprezentované koncesionáři České televize a Českého rozhlasu a aby skutečně tam nebyl tenhle neadekvátní tlak na Českou televizi a aby skutečně ta Česká televize mohla svobodně a demokraticky reflektovat ty názorové proudy, které jsou ve společnosti. Takže v tom je vlastně celá ta pointa věci. A právě ta veřejnoprávní média jsou velmi důležitá z našeho pohledu pro demokratické fungování společnosti. Právě proto, když už tedy ta média tady jsou, existují, a teď je důležité, aby tedy sloužila všem občanům České republiky, a ne jenom té vládní většině. Takže vy si vlastně tímto jednoduchým způsobem chcete složení té mediální rady velmi rychle během několika měsíců navolit tak, aby šli čistě na ruku té vládní většině. V tom je ta pointa.

Takže na základě toho vysvětlování, kde se vám to snažíme tady z opozice vysvětlit, je evidentní, že to stále vládní poslanci nechápou. Takže my bychom si vzali, abychom vám dali ještě prostor na další, jestli byste se nezamysleli, abyste se zamysleli, tak my si vezmeme na úvod pauzu 30 minut. O tu pauzu požádá místopředseda našeho poslaneckého klubu Radek Rozvoral v souladu s jednacím řádem. My se také na SPD, se samozřejmě... vám chceme dát ten prostor, abyste se ještě zamysleli. A my se samozřejmě mezitím také poradíme a uděláme také politickou poradu. Takže požádám tady místopředsedu klubu, aby si vzal tu pauzu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP