(22.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S přednostním právem za klub hnutí ANO se znovu přihlásil pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji, paní předsedající. Děkuji i za úvodní potlesk. (Smích.) Přátelé, máme tady... (Potlesk.) Já budu krátký, slibuju.

Máme tady novelu zákona o České televizi (o Radě ČT?) a Českém rozhlase (?). Řekli jsem si k tomu úplně všechno, akorát prostě je to jednoduché, tak jak máme ty rozdílné rybníky, hodnoty a principy, tak v tom se skutečně nepotkáme, tak jak jsme si tady říkali i s panem ministrem Baxou.

Takže když to shrnu: V žádném případě nechceme ovládnout média veřejné služby, jenom si tady zvolíme pět radních aklamací, abychom se navzájem pohlídali. Nechceme v žádném případě ovládnout média veřejné služby, jenom dvakrát volební výbor hlasy pětikoalice neschválí výroční zprávy o činnosti České televize. V žádném případě nechceme ovládnout média veřejné služby, ale dáváme tady do prostoru malou novelu zákona o České televizi, která o ničem jiném nemluví. Nebudeme, nikdy nechceme ovládnout média veřejné služby, ale určíme si navzdory volebnímu výboru svého vlastního zpravodaje, abychom to všechno měli pod kontrolou a aby náhodou ta vládní koalice neměla o přednostní právo navíc. Nechceme v žádném případě ovládnout média veřejné služby, ne, vůbec ne, jenom kvůli tomu máme dneska mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Všechno je křišťálově čisté, úplně skvělé, jenom chceme zvýšit samozřejmě počet radních z 15 na 18, snížit kvorum z dvou třetin naprostou většinou. Proč? No protože nechceme samozřejmě ovládnout média veřejné služby. A proč to všechno? (Potlesk.) Proto, aby se zvolil ten správný generální ředitel, kterého poté můžeme ovládat. Gratuluji. (Pokřik, potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Do obecné rozpravy již nevidím žádného dalšího přihlášeného obecnou rozpravu, tudíž končím. Nyní se táži, zda je zájem o závěrečná slova pana předkladatele. Má zájem, pan ministr tedy ještě vystoupí, pan zpravodaj následně také. Prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji. Děkuju za slovo, vážená paní předsedkyně. Kolegyně, kolegové, máme za sebou velice dlouhou debatu a závěrečné vystoupení pana kolegy Juchelky. A přiznávám se, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedkyně, že jsem se taky zasmál. Musím říct, klobouk dolů. Ukázalo se, že se v těch základních pohledech na tu věc shodnout nemůžeme. Ale jedna věc je to, jaký je smysl té novely jako takové, druhá věc je to, že to je nějaký úvodní krok k tomu, co bude následovat v dalších čteních. A samozřejmě také k tomu, že my máme ambici v debatě o mediální legislativě pokračovat. A tak jak už jsem naznačil v těch několika předchozích vystoupeních, byť primární roli a odpovědnost za předložení těch návrhů nese vláda, tak my jsme připraveni o tom dál vést diskusi. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je tedy ještě zájem o vystoupení v závěrečném slovu pana zpravodaje. A poprosím vás o ztišení, kolegyně a kolegové.

 

Poslanec Jan Lacina: Dobrý večer přeji. Já myslím, že za těch 13 hodin tady v lavici si kus závěrečného slova taky zasloužím.

Míříme do docela historického okamžiku. Nevím, jestli už se to v minulosti stalo, ale dneska se určitě stane něco relativně výjimečného. Posouváme prvním čtením normu, v níž se Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zbavuje některých svých pravomocí ve prospěch Senátu České republiky.

Ráno jsem si uvázal kravatu, kterou jsem dostal při nějaké příležitosti od pana předsedy Senátu, symbolicky jako jakýsi svůj výraz optimismu, že to dneska míří dobrým směrem. A protože se tady řeklo hodně slov, tak já si dovolím ještě velmi stručnou rekapitulaci toho, o čem vlastně hlasujeme, k čemu míříme.

Členy Rady České televize a Rady Českého rozhlasu budou volit obě komory Parlamentu. Jednotliví členové Rady České televize a Rady Českého rozhlasu budou za výkon své funkce odpovědní té komoře Parlamentu, která je zvolila. Počet členů Rady České televize se zvýší z 15 na 18, počet členů Rady Českého rozhlasu zůstává na devíti. Sněmovna bude volit dvě třetiny Rady České televize a Českého rozhlasu, Senát jednu. Tato norma ruší možnost odvolat Radu České televize a Radu Českého rozhlasu po dvojím neschválení výroční zprávy. A nakonec, je stanovena doba minimální trvání existence právnických osob, které mohou navrhovat, a to na deset let.

Děkuji vám a žádám o schválení této normy společně s panem ministrem Baxou jako předkladatelem.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za vystoupení v závěrečných slovech. Ještě než přistoupíme k hlasování o předložených návrzích, načtu poslední omluvu, která tady je. Pan poslanec Patrik Nacher se omlouvá od 21 hodin z pracovních důvodů.

V rozpravě zaznělo hned několik návrhů na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, stejně jako návrh na zamítnutí předloženého návrhu. Eviduji zájem o odhlášení všech, takže vás všechny odhlásím. Prosím, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Jako první budeme hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Tento návrh předložilo hned několik poslanců, například pan poslanec Vondráček nebo pan poslanec Novák.

Všichni víme, o čem hlasujeme. Já tedy zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro vrácení předloženého návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 16 přihlášeno 130 přítomných, pro 45 proti, 83. Návrh byl zamítnut.

 

Dále padl návrh na zamítnutí předloženého návrhu. Návrh přednesl pan poslanec Juchelka a připojil se k němu pan poslanec Rozvoral.

Zahajuji hlasování o zamítnutí předloženého návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 17 přihlášeno 130 přítomných, pro 44 proti 86 návrh byl taktéž zamítnut.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání volebnímu výboru jako výboru garančnímu. Táži se, zda má někdo zájem předložit jiný návrh na přikázání ke garančnímu výboru? Není tomu tak.

 

Budeme tedy hlasovat, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání volebnímu výboru jako garančnímu výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 18 přihlášeno 130 přítomných pro 126 proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání volebnímu výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru nebo výborům k projednání? Vidím pana poslanci Kolovratníka. Prosím, pane poslanče. Prosím o ztišení kolegové.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak dobrý večer, se vší vážností. V těch debatách to dneska probíhalo, i debaty o ústavnosti té změny, jestli opravdu to je možné, takže já bych navrhl i ústavně-právní výbor. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP