(13.00 hodin)

 

Poslanec Jiří Havránek: Další je pozměňovací návrh E2, znovu pan kolega Hrnčíř - zvýšení limitu pro osvobození příležitostných příjmů fyzických osob na 50 000 korun.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko výboru? (Je nedoporučující.) Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 25, přihlášeno je 157 poslankyň a poslanců, pro návrh 15, proti 76. S návrhem nebyl vysloven souhlas. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jiří Havránek: A poslední pozměňovací návrh pod písmenem E3, znovu kolega Jan Hrnčíř, tentokrát zvýšení slevy na manžela, manželku na 30 000 korun.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko výboru? (Stanovisko výboru bylo: bez stanoviska.) Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 26, přihlášeno je 157 poslankyň a poslanců, pro návrh 15, proti 65.

 

Jestli mám správné údaje, tak jsme prošli všemi pozměňovacími návrhy. Je to tak, pane zpravodaji?

 

Poslanec Jiří Havránek: Je to všechno, nicméně... (O slovo se hlásí poslankyně Schillerová.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Všechny pozměňovací návrhy jsme tedy hlasovali. (Zpravodaj: Ano.) Jestliže o všech návrzích bylo hlasováno, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona, ale předtím ještě dám přednostní právo paní předsedkyni klubu Aleně Schillerové. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jsme teď - hnutí ANO - v docela takové schizofrenní situaci, protože co se týče pozměňovacího návrhu, který řeší daň z mimořádných zisků, řečeno slovy vašeho vládního poradce, schválili jste paskvil. Nechci být zlým prorokem, ale mám velkou pochybnost o těch výnosech. Nemám z toho radost. Doufám, pane ministře, že si uvědomujete, že pokud nevyjde tento experiment, tak je to na vaši rezignaci.

Každopádně teď nás čeká konečné hlasování o daňovém balíčku. Vzali jste si ten daňový balíček za rukojmí. To je v podstatě daňový balíček, který odpracovala z velké části ještě naše vláda. Já jsem vám děkovala za to, že jste ho dotáhl, bohužel jste ho zatížil pozměňovacím návrhem, který se týká daně z mimořádných zisků. Klub hnutí ANO se včera většinově na svém jednání klonil k tomu, podpořit balíček. Já sama podpořím, protože si neumím představit, že bych nepodpořila navýšení limitu povinného plátcovství DPH na 2 miliony, že bych nenavýšila zrychlené odpisy, všechno věci, které jsme tvrdě odpracovali za naší vlády a na Ministerstvu financí za mého vedení, ale někteří mí kolegové prostě nemohou tu ruku zvednout. Jsou to starostové, místostarostové, komunální politici, lidé, kteří nesouhlasí zejména s tím, že jste zkrátili kraje, města a obce, že jste nezohlednili vůbec žádný z našich zásadních - které my považujeme za zásadní - pozměňovacích návrhů, které jsme během hodiny při tom divokém druhém čtení načetli.

Takže já si myslím, jak jsem chápala včera náladu v klubu hnutí ANO, že většinově podpoříme. Sama za sebe říkám ano, ale z důvodů, které jsem tu řekla, protože daň z mimořádných zisků je paskvil a vy jste položil svoji hlavu na špalek. Bohužel s vámi i budoucnost této země! Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další s přednostním právem je připraven vystoupit pan předseda klubu SPD Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Dovolte i mně, abych se vyjádřil k tomuto zákonu. I my jsme přesvědčeni o tom, že to není zákon, který by byl dobře zpracován. Je to zákon, který je zpracován velmi narychlo, neprošel ani připomínkovým řízením, proto je to na tom zákonu vidět. Koneckonců už i my máme signály o tom, že ještě nebyl schválen, a už máme signály o tom, že půjdou žaloby na tento zákon právě z důvodu toho, jak byl připraven, nebo spíš nepřipraven. To je jedna věc, proč tento zákon nemůžeme podpořit.

A za druhé, jsme velmi skeptičtí k tomu, že vláda něco vybere díky tomuto zákonu z nadměrných zisků. Řešili bychom to, za prvé, úplně jinak, a za druhé si myslím, že jediné, co naučíte ty firmy a ty banky - optimalizovat. Zda dva tři roky už nevyberete vůbec nic, protože všechno budou legálně tak optimalizovat, že nám v České republice nezůstane ani koruna. Takže za SPD jasně říkám, že tento zákon nepodpoříme, a nemá naši podporu. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Přečtu návrh usnesení - nikdo s přednostním právem se už nehlásí. Tedy: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 254, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh tohoto usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 27, přihlášeno je 158 poslankyň a poslanců, pro návrh 106, proti 2 a já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Já vám děkuji a předám řízení schůze.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobré odpoledne, vážené paní kolegyně, páni kolegové. Otevírám bod číslo

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 301/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí Marian Jurečka a zpravodaj garančního výboru pro sociální politiku, poslanec Vít Kaňkovský. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 301/2, který byl doručen dne 12. října tohoto roku. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 301/3.

Kolegyně a kolegové, prosím vás rovněž o ztišení.

Nyní se tedy táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Pan ministr má zájem. Prosím, pane ministře, a vás, kolegyně a kolegové, prosím, abyste se přesunuli do předsálí, pokud chcete vést nějaké rozhovory, ale tady v sále abychom byli schopni udržet ticho nebo aspoň klid. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, hosté na galerii, dovolte mi jenom stručně připomenout, že novela tohoto zákona řeší především otázku realizace předčasných odchodů do důchodu u zdravotnických záchranářů. Zároveň tady řešíme ještě některé drobné oblasti, které se týkají právě úpravy administrativních povinností u zaměstnavatelů těchto zdravotnických záchranářů, a pak tady byly také načteny některé pozměňující návrhy. Já potom ještě i dále v rozpravě okomentuji i to, jak jsem jasně řekl, že pokud se nepodaří nalézt dohodu na otázce úpravy některé části struktury České správy sociálního zabezpečení, tak tuto část, tento pozměňovací návrh stáhnu a budu počítat s tím, že tuto oblast dořešíme potom finálně vládním návrhem, což platí, což udělám.

A jinak jsou tady také další pozměňující návrhy, ke kterým se vyjádřím následně.

Jen velmi prosím, abychom tento návrh zvládli doprojednat během dnešního jednacího dne, protože jej potřebujeme posunout do Senátu, a už nás - i s ohledem na to, že potřebujeme mít účinnost tohoto zákona od 1. ledna 2023 - tlačí čas. Děkuji za pozornost a děkuji za podporu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy otevírám rozpravu, do které nevidím žádného přihlášeného... Vidím pana předsedu Výborného, že se hlásí, a pak se hlásí ještě další poslanci. Prosím, pane předsedo, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP