(9.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Všichni víme, že v oblasti ICT, kdo je nejvíce brán na zřetel, je ICT Unie a ICT Unie dala také nesouhlasné stanovisko ke zřízení Digitální informační agentury. Je tady samozřejmě od ICT Unie jasně napsáno, že vzhledem ke všem skutečnostem, které ICT Unie uvedla, navrhují, aby návrh zákona byl zamítnut nebo vrácen zpět k diskusi, k širokému plénu jak veřejné správy, tak odborné veřejnosti tak, aby získal maximální podporu, ale také u těch subjektů, které budou následné kroky realizovat.

Včera tady vystupovala moje kolegyně Klára Dostálová, která jasně řekla, že i když včera v zákoně o veřejných zakázkách pan Bartoš načetl pozměňovací návrh, tak že se můžeme dostat do velkých problémů ohledně toho, protože když vznikne Digitální informační agentura, tak zároveň by měl přejít pod Digitální informační agenturu NAKIT, a to v tom zákoně není uvedeno. Už včera tady navrhovala, že by se měl tento zákon vrátit do druhého čtení. Mělo by se to legislativně dobře upravit, protože to může opravdu způsobit velké problémy. Je to velmi na hraně a mělo by to být nejenom v zákoně o veřejných zakázkách, ale především v tomto zákoně, který dnes schvalujeme ve třetím čtení.

Zaznělo to tady i včera, zazní to i dnes. Je velmi nestandardní, že 200 zaměstnanců bude převedeno z ministerstva vnitra pod Digitální informační agenturu. Budou to lidé, kteří jsou pod služebním zákonem, ale Digitální informační agentura nabere ještě dalších 120 zaměstnanců, a je zajímavé, že ti nebudou pod služebním zákonem a budou pod zákoníkem práce. I předseda Digitální informační agentury bude pod zákoníkem práce. Můj kolega pan Robert Králíček už tady vyjádřil své obavy a tipy, kdo by mohl být případný předseda Digitální informační agentury.

Já bych pouze chtěla říct, že pan ministr pro místní rozvoj pan Bartoš řekl, že na pozici bude vypsáno transparentní výběrové řízení. Chtěla bych se ho zeptat, jestli to výběrové řízení už bylo vypsáno, kde bylo vypsáno, jakým způsobem je transparentní? Protože já považuju transparentní řízení, že je veřejně dostupné pro všechny, nejenom pro ty, kteří se dostanou na nějaké stránky. Chtěla bych se zeptat, jestli je vůbec možné vypisovat výběrové řízení nebo dělat úkony Digitální informační agentury, pokud tento zákon ještě není schválen, takže jestli bych k tomu mohla dostat detailní informace? Doufám, že to nebude jako u datových schránek, kde se pan vicepremiér pro digitalizaci nevyjádřil, byť, aby datové schránky měli občané zřízeny, v minulém funkčním období velmi, velmi podporoval. A připadá mi i zvláštní, že vicepremiér pro digitalizaci se nechce vyjádřit k takové věci, jako jsou datové schránky, které jsou hlavním nástrojem digitalizace.

Opravdu hrozí tady to, že někteří lidé z Ministerstva vnitra nepřejdou do Digitální informační agentury. Jestli si vůbec někdo uvědomuje, že systémy veřejné správy se dotýkají všech měst, obcí, krajů České republiky? Myslím si, že je to opravdu šité horkou jehlou a může to mít mnoho problémů, protože IT specialisté opravdu nejsou.

Mám informaci, že snad proběhla na Ministerstvu vnitra anonymní anketa, kde se mnoho lidí vyjádřilo, že nejsou rozhodnuti, že do Digitální informační agentury z Ministerstva vnitra přejdou. Opravdu, IT specialisté jsou dneska - je po nich poptávka všude, nejenom v oblasti veřejné správy, ale i v soukromém sektoru, a myslím si, že komunikace s nimi měla být klíčová, nemluvě o tom, že ti, kteří jsou placeni z evropských peněz, tak ti nebudou moct do Digitální informační agentury přejít.

Já si myslím, že tento zákon by se měl vrátit do druhého čtení. Měly by se tam napravit ty věci ohledně NAKITu, a proto si dovolím dát návrh, aby byl tento zákon vrácen zpět do druhého čtení a do projednání výborů, aby ty všechny věci a ty obavy, které tady byly sděleny, aby se napravily. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, návrh byl zaznamenán. Teď je nicméně s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Robert Stržínek a potom se s přednostním právem hlásí pan předseda Radim Fiala a potom pan ministr. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, zřídit Digitální agenturu či jakoukoliv jinou instituci bez potřebného personálního zajištění s lidmi, které mnohdy proti jejich vůli a na sílu převedete od jednoho zaměstnavatele ke druhému, není dobrý začátek. Nechci vás strašit, ale věřte mi, že se vám to může vymstít.

Všichni poslanci jsme opakovaně mailem obdrželi nesouhlasné stanovisko odborové organizace Ministerstva vnitra. Odbory nesouhlasí s procesem transformace. Upozorňují na to, že na vytvoření této agentury je tvořen extrémní tlak a pomíjena jsou i stanoviska sdružení, jako jsou již zmíněná ICT Unie, Svaz průmyslu a dopravy nebo Svaz měst a obcí. Navrhují proto, aby byl návrh zákona v Poslanecké sněmovně projednán až po termínu jednání místopředsedy vlády s odbory, které se má uskutečnit v příštím týdnu a které údajně sám pan místopředseda vlády v tomto termínu navrhl.

Pane ministře, přijměte ode mě jednu dobře míněnou radu. V první řadě si získejte pro svůj projekt své budoucí podřízené. Vysvětlete jim potřebu digitalizace, váš pohled na tuto problematiku a model, který chcete aplikovat. Zaměstnanec, kterého si hned na začátku postavíte proti sobě, vám nikdy nepodá takový výkon jako ten, kdo se s projektem ztotožní a v lepším případě se pro něj i nadchne. Nedělejte stejnou chybu jako váš kolega, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, kterému se během rekordně krátké doby podařilo naštvat a proti sobě postavit drtivou většinu všech zaměstnanců Úřadu práce. S lidmi, se kterými chcete spolupracovat, komunikujte, a pokud možno osobně. V tomto případě je to mnohem lepší než digitálně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, já jsem tolerance sama, jenom si myslím, že toto už nemuselo být ve faktické, mohlo to být ve standardním projevu. Ale s faktickou se nyní ještě - je stažena, takže nyní s přednostním právem pan předseda a poté pan ministr. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, vzniká nám tady nový úřad. Takže když vláda ODS s TOP 09, STAN a dalších říkala, že je potřeba snížit agendy, snížit státní správu, vzniká nám státní nový úřad, kde minimálně dalších 120 zaměstnanců tato vláda nabere. Samozřejmě i já jsem slyšel v kuloárech, že je to úlitba této vlády za loajalitu Pirátům, že je to jakási trafika pro Piráty, pro pana Profanta, a že tak Piráti zůstanou loajální vůči této vládě. To se říká úplně veřejně.

Já si myslím, že to prostě není dobře, že vznik nových agend, vznik nových úřadů, že i ty věci, které jdou kolem toho, ty pomluvy - jestli to jsou pomluvy - prostě to není dobře. Ale co je znepokojující pro mě, je to, že odborné instituce nesouhlasí se vznikem takové agentury, že to ministerstvo a pan ministr nebyl schopen vysvětlit odborným garantům, odborným institucím, jako je ICT Unie, jako je Svaz obcí a měst - to je zarážející. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP