(11.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

A prosím o poslední pozměňovací návrh.

 

Poslanec Robert Králíček: Poslední pozměňovací návrh, F4 poslance Jakuba Michálka - zřízení správy státních služeb vytvářejících důvěru jako poskytovatele služeb Národní certifikační autority. Stanovisko výboru: doporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 53, přihlášeno 178, pro bylo 94, proti 83. Výsledek: přijato.

 

A vzhledem k tomu, že bylo o všech návrzích hlasováno, můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona a já přednesu jeho usnesení, návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 12/2020 Sb., o právu na digitální služby a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 287, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 54, přihlášeno 178, pro bylo 92, proti 85. Výsledek: přijato.

 

A já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a nyní se ještě musíme vypořádat s doprovodným usnesením.

 

Poslanec Robert Králíček: Tak tu mám, jestli jsem si to správně poznamenal, doprovodné usnesení pana poslance Nachera ve dvou variantách. První varianta je - ministerstvo... nebo "Poslanecká sněmovna ukládá Ministerstvu pro místní rozvoj vypsat transparentní výběrové řízení na ředitele či ředitelku Digitální informační agentury, které bude přístupné všem uchazečům a bude dostatečná doba na přihlášení minimálně 30 dní nebo 60 dní." Tudíž budeme hlasovat ve dvou variantách.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, takže máme před sebou dvě hlasování, první varianta 30 dní, jestli jsem správně porozuměl, druhá varianta 60 dní. Je to tak?

 

Poslanec Robert Králíček: Já se domnívám, že první varianta by měla být 60 dní, protože hlasujeme od toho delšího časového úseku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, rozumím. Takže nejdříve budeme hlasovat o doprovodném usnesení s variantou 60 dní.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 55, přihlášeno 178, pro bylo 86, proti bylo 27. Zamítnuto.

 

Takže můžeme přejít ke druhému hlasování a to bylo na 30 dní. Je zde žádost o odhlášení. Prosím, abyste se přihlásili všichni. Takže hlasujeme druhou variantu a to je 30 dní.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 56, přihlášeno 175, pro bylo 88, proti 29. A bylo přijato.

 

(Nesouhlas v sále.) Prosím o chvíli strpení. (Hovor mimo mikrofon.) Prosím, ujměte se slova. Poprosím pana zpravodaje, aby... pardon.

 

Poslanec Jan Bureš: Vážené kolegyně a kolegové, nestává se mi to často, ale hlasoval jsem "ne" a kupodivu mám na sjetině "ano", takže dovolím si zpochybnit hlasování.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, takže nejdříve budeme hlasovat o zpochybnění hlasování.

Dávám hlasovat o zpochybnění hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování 57, přihlášeno 175, pro bylo 171, nikdo nebyl proti. Výsledek: přijato.

 

Takže necháváme hlasovat ještě jednou o druhém návrhu pana poslance Nachera a to je 30 dní.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 58, přihlášeno 175, pro bylo 85, proti 29. Výsledek: zamítnuto.

 

A já děkuji všem za spolupráci. Vidím zde ještě žádost pana vicepremiéra Bartoše.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já vám děkuji za slovo. Já bych chtěl ještě doplnit ten návrh zákona. Když se na něj podíváte, tak ten počítá s tím, že ředitel agentury bude jmenovaný na návrh místopředsedy vlády pro digitalizaci. Není to tedy agenda, která by souvisela s HR procesem Úřadu vlády ani Ministerstva pro místní rozvoj - ne, to já jsem to chtěl jenom zdůraznit. My se budeme snažit, aby toto bylo maximálně transparentní, a budu rád informovat o tom, jak to výběrové řízení probíhá, a pokud ten termín bude šibeniční, můžeme to téma, můžeme to protáhnout.

Je důležité, aby ten ředitel byl vybraný v předstihu, protože pokud to bude člověk, který je vázán nějakými pracovními povinnostmi, tak i my musíme reflektovat, že v rámci rozvázání stávajícího pracovního poměru bude muset třeba ještě dodávat ve svém předchozím povolání. Čekáme tedy, že pokud se nepodaří toho ředitele vybrat včas či bude mít takovéto povinnosti, bude svěřeno řízení agentury dočasně osobě pověřené, což samozřejmě naším cílem je, abychom tuto variantu pokud možno eliminovali, a pokud tato varianta nastane, aby tak bylo pouze dobu velmi krátkou.

Takže budu reagovat i na ten návrh usnesení, tedy Patrika Nachera, a pokusím se učinit ty kroky tak, aby zde bylo bez pochyby to, jak toto řízení probíhá. Leč je to postup, který jsem zvolil já, neboť vláda potom takového vedoucího pracovníka vlastně schvaluje na základě předloženého návrhu vicepremiérem pro digitalizaci. Není to tedy úplně standardní proces. A to výběrové řízení je věc, která si myslím, že je správná, a snažím se ji uspořádat co nejtransparentněji. Jinak vám děkuji za podporu tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A můžeme přistoupit k bodu číslo

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb.,
o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích
a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 313/ - druhé čtení

Já bych poprosil, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele pan ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Máte slovo, pane ministře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP