(18.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane ministře, já vás přeruším a poprosím všechny v sále, aby se ztišili! Ještě jednou prosím. Děkuju.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Ale i kdyby, tak už se to týkalo, jak jsem už říkal, roku 2023, a ne rozpočtu na rok 2022. Možná se to dozvíme znovu, že by to mohlo být na rok 2023, ale za nás říkám, že jsme hlasovali vědomě pro, nelitujeme toho. A odpovídám i na dotazy novinářů, nezaznamenal jsem jedinou politickou stranu nebo hnutí v této Poslanecké sněmovně, která by měla jiný názor a navrhovala by zvýšit daně ze závislé činnosti. Takže když jsme nic takového neslibovali ani prezidentu republiky, ani svým voličům, tak od nás nemůže nikdo očekávat, že něco takového navrhneme.

Ano, je pravda, že my bychom pro takový návrh nehlasovali, ale s námi to nikdo nekonzultoval. Nikdo po nás nechtěl, abychom nějaký slib prezidentu republiky z opozičních lavic dávali. Tak je to jednoduché. Já to víc nekomentuji, jenom říkám, že ten důvod veta je zvláštní, protože ještě chápu, kdyby to prezident republiky vetoval vládě nebo politikům, kteří mu to slibovali, ale ne těm, kteří mu to nikdy neslibovali. Ale beru to jako fakt.

V podstatě se jedná jenom o nějaké technické zpoždění, nic dramatického tím, že se tady dneska setkáváme poté, co uplynula zákonná lhůta, kdy ten návrh novely můžeme projednat, se nestalo. Já jsem nikde dopředu neavizoval, že bych očekával dlouhé jednání, právě proto, že je to veto. Právě proto, že - říkám, já jsem to nikdy neavizoval, takže pokud to někdo avizoval, nezná a neumí odhadnout obvyklou proceduru a obvyklou debatu v Poslanecké sněmovně, protože tam není žádná nová skutečnost, nic, co bychom si nediskutovali, ať už jako podporu pro tuto novelu, nebo jako argumenty proti této novele nemohlo dnes ani zaznít.

Takže ještě jednou mi dovolte, abych jménem vlády České republiky vás požádal, milé kolegyně, milí kolegové, aby Poslanecká sněmovna setrvala na svém názoru a svým hlasováním přehlasovala veto prezidenta republiky. Děkuju, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za závěrečné slovo. Pan zpravodaj se vzdává závěrečného slova a já už rovnou zagonguji, protože jsme v čl. 50 odst. 2 Ústavy České republiky a ta stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat.

 

Ještě jednou jsem zagongoval a budeme tady hlasovat o následujícím návrhu usnesení. Vidím zde žádost o odhlášení, takže vás odhlásím. Poprosím vás, abyste se přihlásili, a mezitím přečtu: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění zákon č. 57/2022 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2022, podle sněmovního tisku 284/4."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 19, přihlášeno 181, pro bylo 103, proti 73, 5 se zdrželo. Výsledek: přijato.

 

Konstatuji tedy, usnesení... (V sále je hluk, smích.) Pan poslanec Volný. (Potlesk z pravé části jednacího sálu.)

 

Poslanec Jan Volný: Dobrý den. Stává se mi to málokdy, ale hlasoval jsem proti a na sjetině mám pro. Zpochybňuji hlasování. (Ohlasy v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Takže budeme hlasovat zpochybnění hlasování.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro zpochybnění? Kdo je proti?

Hlasování číslo 20, přihlášeno 184, pro bylo 179, proti nikdo. Výsledek: přijato.

 

Takže hlasujeme tedy opět. Ještě jednou přečtu: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění zákon č. 57/2022 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2022, a to podle sněmovního tisku 284/4."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 21, přihlášeno 184, pro bylo 103, proti 79, 2 se zdrželi. Výsledek: přijato.

 

Konstatuji tedy, že usnesení bylo přijato a zákon bude vyhlášen. Děkuji.

A já zahajuji další bod číslo

 

166.
Usnesení Poslanecké sněmovny ke stupňující se agresi Ruské federace na Ukrajině
a zločinům proti civilnímu obyvatelstvu

Prosím, aby se slova ujala za skupinu navrhovatelů tohoto bodu poslankyně Barbora Urbanová, která bude-li souhlasit, se stane zároveň i jeho zpravodajkou.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Dobrý večer, kolegyně, kolegové. Na základě jednání zahraničního a bezpečnostního výboru o situaci na Ukrajině bychom díky spolupráci s pány předsedy Ženíškem a s panem předsedou Žáčkem za malou chvíli rádi načetli usnesení, které odsuzuje stoupající intenzitu ruské agrese a politický režim Ruské federace a její metody označili za teroristické. K tomuto kroku již přistoupilo několik mezinárodních organizací včetně OSN a Rady Evropy i několika států, například Estonsko, Litva, Lotyšsko či Polsko.

Ruská federace absolutně nerespektuje základní práva a svobody osob, záměrně útočí na klíčovou infrastrukturu i civilní objekty a snaží se tím zastrašit civilní populaci a narušit suverenitu ukrajinského státu, což odpovídá teroristickým metodám a porušuje Chartu OSN. Přestože tímto usnesením primárně reagujeme na nedávné raketové útoky na civilní cíle, a na Záporožskou jadernou elektrárnu, reflektujeme tímto usnesením na všechny dosavadní činy Ruska od invaze 24. února tohoto roku. Zde lze zmínit útok na mariupolské divadlo, v jehož troskách zahynuly stovky lidí, zdokumentovaná zvěrstva, ke kterým docházelo v Buči, Izjumu a dalších obcích, kde byly zdokumentovány důkazy vraždění, mučení, znásilňování a deportace civilistů. Také bylo opakovaně prokázáno užití mezinárodně zakázaných zbraní, například kazetové munice či fosforových bomb, které způsobují nadměrné utrpení a nerozlišují mezi civilisty a kombatanty. Také jde o útok ruských sil na vězení v Olenivce, kde zemřelo více než 50 ukrajinských válečných vězňů, ostřelování Záporožské jaderné elektrárny, což ohrožuje civilní obyvatelstvo nejen na území Ukrajiny, a obecné výhrůžky užitím jaderných zbraní či o raketový útok na přístav v Oděse pouhý den poté, co byla uzavřena dohoda o obnově vývozu blokovaného ukrajinského obilí přes Černé moře, čímž Rusko nejen prokázalo své pohrdání mezinárodními závazky, ale také záměrně prohloubilo celosvětovou potravinovou krizi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP