(16.40 hodin)
(pokračuje Renáta Zajíčková)

Návrh, který tento pozměňovací návrh přináší, obsahuje vlastně změnu právě v kapitole 333, jak už jsem uvedla, kdy se ukazatel Výdaje celkem zvyšuje o 20 milionů korun a ukazatel Ostatní výdaje na zabezpečení úkolů rezortu se zvyšuje o 20 milionů korun. Dále se průřezový ukazatel Platy zaměstnanců a ostatní platby za provedenou práci se zvyšuje o 14 727 540 korun, průřezový ukazatel Povinné pojistné placené zaměstnavatelem se zvyšuje o 4 977 909 korun a průřezový ukazatel Základní příděl do fondu kulturních a sociálních potřeb se zvyšuje o 294 551 korun. A naposledy průřezový ukazatel Platy zaměstnanců na služebních místech dle zákona o státní službě se zvyšuje o 14 727 540 korun. V příloze číslo 4 v kapitole 398, Všeobecná pokladní správa, se ukazatel Výdaje celkem tedy snižuje o 20 milionů korun a specifický ukazatel Vládní rozpočtová rezerva se snižuje o 20 milionů korun. Tato změna nebo díky této změně bude možné navýšit nadtarifní složky inspektorů tak, aby se jejich průměrný plat zvýšil alespoň na 50 000 korun a byl konkurenceschopný alespoň ve vztahu učitelům.

Tímto děkuji, pokud tento pozměňovací návrh podpoříte, tak se to nepochybně promítne do stabilizace stavu na České školní inspekci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Další vystoupí v pořadí v podrobné rozpravě pan poslanec Brabec, připraví se paní poslankyně Štefanová. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, vážená vládo - pana ministra financí, tady nikde nevidím - protože já, než se dostanu, a to bude velmi stručné, k odůvodnění svých pozměňovacích návrhů, jsem se ještě krátce chtěl vrátit k rozpočtu jako takovému, tedy navázat na to, co tady říkala paní stínová ministryně financí Alena Schillerová, předsedkyně našeho poslaneckého klubu, ohledně - odpusťte mi ten výraz - vycucané z prstu částky 50 miliard korun, která trčí v kapitole Ministerstva životního prostředí, tedy kapitole 315. Trčí tam v příjmech, ne tak již ve výdajích. Já jsem poměrně detektivní prací se snažil zjistit, jak tam ta částka přistála, kdo ji tam navrhl, proč zrovna 50 miliard korun, takhle neuvěřitelné astronomické číslo, což je víc jak 50 % příjmů té kapitoly, a musím říct, že jsem dostal do rozpaků několik úředníků včetně svých bývalých kolegů z Ministerstva životního prostředí, protože nikdo v podstatě nebyl schopen říct, jak tam ta částka vznikla. Až se nakonec shodli na tom, že tam nějak vznikla na vládě po dohodě tří ministryň a ministrů, ale nikdo z těch ministrů a ministryň mi stejně nebyl schopen říct, jak se tam dostala. Takže jsem se dostal zase zpátky kruhem na začátek, a tak jsem se ještě chtěl zeptat pana ministra financí, protože kdyby takovou částku reálně Ministerstvo životního prostředí mělo, tak, jak už jsem tady říkal při svém minulém vystoupení, zpěvní ptáci by trylkovali nad Vršovickou 65 a klenula by se tam duha, protože podobnou částku nikdy v rozpočtu ministerstvo nemělo. Ovšem bohužel, je to částka čistě virtuální, takže těchhle těch 50 miliard opravdu - a o tom jsem hluboce přesvědčen - slouží pouze jako snížení deficitu státního rozpočtu, ale Ministerstvo životního prostředí, mé oblíbené ministerstvo, z této částky profitovat nebude.

A znovu tady opakuji, že bych se nikdy jako bývalý ministr životního prostředí neodvážil, abych s takto na vodě plovoucím rozpočtem přišel do této slovutné Poslanecké sněmovny a snažil se vás přesvědčit, abyste ji schválili, protože prostě ta částka není podložená, jsem o tom hluboce přesvědčen, ani legislativně, ani věcně, ale zjevně je to zahaleno nějakou rouškou tajemství. Už se k tomu asi - nebo já se k tomu tedy určitě budu vracet dál, ale nevím, jestli se dneska k tomu něco víc dozvíme. Takže tady musím opakovat, že skutečně rozpočet - také proto jsem pro něj nemohl hlasovat na výboru pro životní prostředí, na výboru ten rozpočet prošel o jeden hlas - rozpočet kapitoly 315, tedy rozpočet Ministerstva životního prostředí, považuji za uměle nafouknutý. A nejenom v letošním roce, v příštím roce, ale i ve střednědobém výhledu, tam ta částka 50 miliard je vlastně i v roce 2024 a 2025, je na úkor Modernizačního fondu, ale už není v rozpočtu Státního fondu životního prostředí, kde by musela být, aby ta částka mohla vůbec někam doputovat. Takže je to opravdu Houdini hadr, jak jsem tady říkal při svém minulém vystoupení - záviděl by tomuto rozpočtovému eskamotérství.

Tak a teď už se vrátím klidnějším hlasem - ale ani teď to nebylo myslím nějak vzrušené, znáte mě, to už skutečně musí být, abych tady promluvil nějakým opravdu hromovým hlasem - teď už se vrátím k pozměňovacím návrhům, které bych si dovolil předložit. Oba se týkají kapitoly 315 a shodou okolností i sněmovního tisku 315, tedy kapitoly Ministerstva životního prostředí. Jsou to návrhy, které jsou v systému pod číslem 1603 a 1604, ke kterým se tedy zároveň přihlašuji.

Návrh 1603 se týká zvýšení výdajů v kapitole Ochrana přírody a krajiny, konkrétně program Péče o krajinu, o částku 100 milionů korun. Důvod - velmi stručně, ten program je dlouhodobě velmi zajímavý, efektivní, jsou to stovky, někdy tisíce konkrétních opatření v přírodě - sázení stromů, obnova mokřadů, kosení cenných luk. V řadě případů se na tom podílejí spolky, někdy obce, ty menší obce. Je to velmi jednoduchý, vítaný zdroj peněz, je tam v návrhu 200 milionů korun. Já bych to rád tedy zvýšil o 100 milionů korun na 300 milionů korun jako celkovou částku a jsem přesvědčen, že tyto peníze by byly vynaloženy velmi efektivně.

Druhý pozměňovací návrh, tedy 1604 v sněmovním systému, se týká kapitoly Ostatní činnosti v životním prostředí a konkrétně újmy za ztížení zemědělského a lesního hospodaření. Tady opět tedy navrhuji navýšit tuto kapitolu o částku 100 milionů korun. Důvodem je to, že nárok na vyplácení těchto náhrad za ztížení zemědělského hospodaření, zemědělského a lesního hospodaření, které probíhá v nějakých chráněných územích, ať už se jedná o národní parky, případně chráněné krajinné oblasti, je v podstatě mandatorní výdaj, protože vychází ze zákona, a buď ho proplácí Agentura ochrany přírody a krajiny, anebo národní parky, a ta částka je zjevně nedostatečná v příštím roce. A to znamená, měla by být navýšena, protože pokud nebude navýšena, stejně ministerstvo bude muset přijít v průběhu příštího roku a žádat o navýšení této částky, a já odhaduju v této chvíli, že bude potřeba minimálně o 100 milionů korun vyšší. A proto jsem se tedy rozhodl dát tento pozměňovací návrh, tedy zvýšit v příštím roce v té kapitole újmy za ztížení zemědělského lesního hospodaření částku o 100 milionů korun.

Takže závěrem jenom opakuji, pozměňovací návrhy číslo 1603 a 1604, oba ke kapitole 315, ke kterým se tímto hlásím. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Další v pořadí vystoupí paní poslankyně Štefanová Iveta, připraví se pan poslanec Vondráček. Tak paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, tímto se přihlašuji ke svým dvěma pozměňovacím návrhům ke státnímu rozpočtu pro rok 2023.

Dle prvního pozměňovacího návrhu se za prvé v rozpočtové kapitole 398, Všeobecná pokladní zpráva, snižují výdaje, takže se snižuje specifický ukazatel Výdaje zvaný Vládní rozpočtová rezerva, a to o částku 400 milionů korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP