(19.00 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

A samozřejmě hnutí ANO nebude hlasovat v tomto bodu žádným způsobem, protože skutečně tady může dojít k porušení nějakých pravidel pro hospodaření s finančními prostředky státu. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji dvě přednostní práva. Nejprve pan zpravodaj, předkladatel - ne, v tom případě paní místopředsedkyně Dostálová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. On to v podstatě řekl už můj předřečník, takže já budu jenom velmi stručná a jenom bych opravdu zraky Sněmovny ráda obrátila k zákonu, k jednacímu řádu Poslanecké sněmovny, strana 62, § 77 odst. 5 - já vám ho přečtu: "K ustavení poslaneckého klubu na začátku nového volebního období jsou oprávněni poslanci zvolení do Sněmovny za samostatně kandidující politickou stranu. K ustavení klubu podle věty první je třeba nejméně 3 poslanců." Já bych chápala všechny argumenty, které tady byly řečeny, ale vy jste měli jednu kandidátku za SPOLU a jednu kandidátku za PirSTAN. To znamená, že v kontextu jednacího řádu by tady skutečně měly být dva poslanecké kluby. Proto jenom jsem pověřena tím, abych sdělila, že klub hnutí ANO se k hlasování tady nepřipojí. Pravděpodobně se zdržíme, protože skutečně to může mít dopad do řádného financování Poslanecké sněmovny. Děkuju. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a ptám se, zda někdo další se hlásíte ještě do všeobecné rozpravy? Nikoho nevidím. V tom případě končím všeobecnou rozpravu.

Ptám se na závěrečné slovo - prosím.

 

Poslanec Marek Benda: S dovolením zareaguji. Za prvé, tento dokument Pravidla hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2022 nemá nic společného - a v tomto se oba moji předřečníci mýlí - s tím, kolik klubů je ustaveno a jestli jim Kancelář něco vyplácí, nebo nevyplácí. Tento dokument pouze stanovuje příspěvek. Takže klidně si hlasujte pro, já jsem celkem zvyklý, že hlasujete mnohdy jenom tak jako z trucu, ale opravdu tímto nic nepotvrzujete.

Za druhé, jednací řád je fakt třeba číst v celku. Já jsem ho psal v roce 1995, psal jsem tu novelu v roce 2007, která se dělala. Žádných 10 poslanců tam není, to se mýlí pan kolega Koudelka (Vondráček?), to si pamatuje nějaké staré verze, 10 poslanců je na ustavení nového poslaneckého klubu vzniklého v průběhu volebního období a jednoznačně se tam mluví o samostatně kandidujících stranách. Náš volební zákon připouští koalice, má pro ně zvýšená kvora právě proto, že se jedná o koalice složené z jednotlivých politických stran, a pak už je úplně jedno, jestli je to 34, jako má ODS, 33, jako má STAN, nebo 4, jako mají Piráti. Pokud by se k tomuhle výsledku dospělo nějakým výkladem, o tom výkladu jsme se bavili, já trvám na tom, že výklad, který byl zvolen, je správný. Samostatně kandidující politické strany i sdružené v koalici mají nárok na to, postavit kluby, a pak je tam to jediné pravidlo tří a vím dobře, proč jsem ho tam dával. Byla diskuse pět v roce 2007, protože Zelených bylo tehdy 6. Já jsem říkal, když už to snižujeme, nedávejme tam nic, protože nevíme, co z těch voleb může vyjít.

Tolik ve stručnosti závěrečné slovo a myslím, že můžeme hlasovat o tom textu, který opravdu nemá s ustavením politických klubů poslaneckých stran nic společného.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní přistoupíme k podrobné rozpravě. Ptám se, kdo se do ní hlásí? Prosím, pan předkladatel.

 

Poslanec Marek Benda: Musím asi formálně v podrobné rozpravě odkázat na usnesení pod sněmovním tiskem 353, usnesení organizačního výboru, které zní: "Doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna schvaluje Pravidla hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2022 s výší příspěvku měsíčně: pevná částka na kluby 27 000 korun, variabilní částka na člena klubu vládní strany 5 845 korun, variabilní částka na člena klubu nevládní strany 7 599 korun, koeficient 1,3. Pravidla hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2022 tvoří přílohu tohoto usnesení."

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásíte do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím. V tom případě končím podrobnou rozpravu.

Chci se zeptat, pane navrhovateli, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

V tom případě dám hlasovat. Eviduji žádost na odhlášení. Já vás odhlásím, požádám vás, abyste se přihlásili.

 

Vzhledem k tomu, že žádné pozměňující návrhy nezazněly, dal bych hlasovat o návrhu usnesení jako celku, jak ho přednesl pan předkladatel. Počet se ustálil.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 143, přihlášeno je 122 (z tabule 121) poslankyň a poslanců, pro návrh 72, proti 2. Já konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas a návrh byl schválen.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

Přečtu ještě omluvu. Dnes od 19 do 20.15 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Marek Výborný.

 

Vzhledem k tomu, že jsme vyčerpali dnešní program, přerušuji schůzi a přerušuji ji do zítřejších 9 hodin ráno. Každopádně na základě dohody předsedů poslaneckých klubů jednání Poslanecké sněmovny bude začínat až v 10 hodin, tedy přerušeno do 9, ale jednání začne potom v 10. Děkuji vám a přeji pěkný zbytek dnešního večera.

 

(Jednání skončilo v 19.06 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP