(10.40 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Takže mohu všechny ujistit, že náš boj s dezinformacemi je boj, který nevedeme způsobem zákazů a omezování, ale je to boj, který vedeme formou vysvětlování a pozitivním způsobem. Nikdy nás nenapadlo omezovat někoho v jeho právu na svobodu slova, svobodu vyjádření, možnosti svoje názory prezentovat, ať jsou ty názory sebepodivnější, ale jediné, o co se snažíme, je bojovat proti této formě hybridní války, která je proti nám vedena.

A jinak jsem chtěl poděkovat panu poslanci Nacherovi, prostřednictvím paní předsedající, za to, jak k tomu přistoupil, i to, že nakonec nenavrhuje žádné usnesení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní ještě s faktickou poznámkou přihlášená paní poslankyně Maříková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedkyně. Nejprve bych chtěla poděkovat, že pan premiér na toto téma takto reaguje, že se vůbec otevřelo. Nemůžu s vámi úplně stoprocentně souhlasit, protože neříkám, že ti lidé jsou potrestáni trestněprávně, ale vidíme, že jsou různě blokováni, viděli jsme to, i blokování těch webů. A není nikde prokázáno, že to je třeba dezinformace, ale když jste tady uvedl tu fotografii, to určitě tedy bylo nepravdivé. Pokud to byla fotomontáž, tak já si neodpustím, s nadsázkou, je tedy dezinformace Putin ve futrále nebo billboardy SPOLU, kde je Andrej Babiš s Putinem, a nikdy se s ním nesetkal? Je toto také dezinformace tedy? Já si myslím, že my jsme ze slova dezinformace udělali vyloženě sprosté slovo a používá se tam, kde to třeba není ani vhodné, a měli bychom se nad tím zamyslet, kdy ho skutečně budeme používat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Žáček. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo, já jenom velmi stručně k definici dezinformace. Je to dlouhodobé, systematické, plánovité manipulování realitou. Divím se, že se kolegyně z SPD na to téma ptá, protože si myslím, že SPD s tím má bohaté zkušenosti. Děkuji. (Smích z pléna.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní již tedy nevidím nikoho přihlášeného v rozpravě. Pokud to tak je i nadále a nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

Nyní se tedy ještě jednou táži pana poslance Nachera, jestli platí ta jeho slova - ano, platí - že nebude navrhovat usnesení Poslanecké sněmovny k této odpovědi, proto projednávání této písemné interpelace tímto končím.

Další je interpelace na místopředsedu vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Ten odpověděl na interpelaci poslance Kamala Farhana ve věci čekacích dob u plánovaných výkonů. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 319. Zahajuji rozpravu k tomuto bodu a vidím, že se chce vyjádřit pan poslanec Farhan. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Paní předsedkyně, děkuji za slovo. Já jsem požádal pana ministra Válka, aby se vyjádřil k čekacím dobám u plánovaných výkonů a jak je vyhodnocuje Ministerstvo zdravotnictví. Jelikož ty formulace, které mně přišly, jsou obecné, tak jsem o tom chtěl dneska s ním podrobně diskutovat. Jelikož pan ministr není přítomen a já považuji za nutné, abychom o tom spolu pohovořili tady na plénu, tak bych si dovolil navrhnout, abychom tuto interpelaci přerušili do jeho přítomnosti. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy budeme hlasovat o navrženém přerušení, a totiž přerušení do přítomnosti pana ministra Válka, bloku písemných interpelací.

Zaznamenávám zájem o odhlášení, takže vás všechny odhlásím. Prosím, abyste se opětovně přihlásili svými kartami. Přivolala jsem kolegy a kolegyně z předsálí, takže ještě zopakuji pro ty, kteří přicházejí: je navrženo přerušit tuto písemnou interpelaci, tedy ve sněmovním tisku 319, do přítomnosti pana ministra Vlastimila Válka.

 

Poprosím nově příchozí kolegy a kolegyně, aby se také už přihlásili, a mohli jsme zahájit hlasování o přerušení této písemné interpelace. Někteří už začali hlasovat, předpokládám, pánové poslanci, kteří tady jsou s faktickou, pan Bauer... (Hlas mimo mikrofon.) Nikoliv, ještě jsem nezahájila.

Zahajuji nyní, zahajuji hlasování o přerušení této interpelace. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 144, přihlášeno 101 přítomných, pro 99, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme tuto písemnou interpelaci přerušili do přítomnosti místopředsedy vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, a uzavírám její projednání v tomto bloku.

Otevírám projednání taktéž interpelace na ministra zdravotnictví a místopředsedu vlády Vlastimila Válka, který odpověděl na interpelaci poslance Kamala Farhana ve věci kapacity zdravotnických pracovníků a potřeby poskytovatelů péče k zajištění dostupné a kvalitní zdravotní péče. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 320. Otevírám rozpravu. Vidím, že má zájem vystoupit pan poslanec Farhan. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Opět děkuji za slovo. Jedná se o kapacity zdravotnických pracovníků a jejich vyhodnocování. Mě tato odpověď, kterou jsem obdržel od pana ministra, opět neuspokojila. V jeho vystoupeních jsme zvyklí, že říká, že ví, že řídí, že rozhoduje, ale jeho odpovědi na můj dotaz byly velmi obecné, to znamená, musíme připravit podrobné mapování, bude nezbytná restrukturalizace, představíme na jaře, a já si myslím, že už po roce jeho působení by takovéto odpovědi neměl používat a měl by na otázky konkrétně odpovídat. Takže jelikož zde není přítomen, tak si vás paní předsedkyně opět dovolím požádat, abychom tuto interpelaci přerušili do doby, než bude přítomen. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Žádné další přihlášené v rozpravě nevidím, proto rozpravu končím a můžeme zahájit hlasování. Opět se jedná o přerušení interpelace do přítomnosti ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Opět jsem zaznamenala váš zájem o odhlášení, takže se všichni, prosím, opětovně přihlaste svými kartami.

 

Přivolávám kolegyně a kolegy z předsálí a ti, kteří teď přicházejí, aby věděli, o čem budou hlasovat, tak zopakuji, že se jedná opět o přerušení této interpelace pod sněmovním tiskem 320 do přítomnosti místopředsedy vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Zahajuji hlasování o tomto přerušení. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 145, přihlášeno 108 přítomných, pro 107, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme přerušili projednávání této interpelace do přítomnosti pana ministra Válka.

A tímto jsme vyčerpali, a já tedy děkuji a konstatuji, že jsme pro dnešní den ukončili projednávání odpovědí na písemné interpelace poslanců.

Načtu došlé omluvy: Okamura Tomio do 11 hodin z pracovních důvodů, Okamura Hayato po celý jednací den ze zdravotních důvodů a Petrtýl František od 14.30 do 18 hodin z pracovních důvodů se omlouvají.

A nyní tedy vzhledem k tomu, že už nemáme žádný další bod, tak bychom se měli věnovat pevně zařazenému bodu 171. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, nyní bychom se měli věnovat pevně zařazenému bodu 171, což je sněmovní tisk číslo 342, novela zákona o státní sociální podpoře, ve zkráceném jednání.

Připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 168, což jsou ústní interpelace. V případě nedoprojednání bodu 171 se jím budeme zabývat i po projednání bodu 168, tedy ústních interpelacích, nebo v 18 hodin, případně bychom pokračovali v projednávání pevně zařazených bodů 40, sněmovní tisk 9, novela zákona o sociálních službách, v prvém čtení, a 91, sněmovní tisk 266, což je novela zákona o státní sociální podpoře, v prvém čtení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP