(17.50 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

A potom bych se chtěl zeptat, že my jsme také apelovali na to, že vlastně jsme měli jakousi trošku neúčinnou smlouvu mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o mezinárodní policejní spolupráci, jestli v tom bylo nějakým způsobem pokročeno, jestli se tam nějakým způsobem narovnaly už ty vztahy, které byly takové, že slovenští kolegové nevěděli o tom, i když to bylo potom několikrát vysvětleno, tak bych se chtěl na toto zeptat.

A chtěl bych se zeptat, jestli je možné třeba nějakou náhradou, nějakou refundací čerpat případně nejen z našeho státního rozpočtu na toto znovuzavedení kontrol na státních hranicích, ale třeba i z nějakých EU fondů.

A poslední dotaz v této části: Budeme posílat určitý počet, ten kontingent policistů, vlastně na ochranu té vnější schengenské hranice? Z našeho pohledu se mi zdá, že ten počet policistů je poměrně nízký.

Takže to jsou asi tři takové otázky, které bych měl na pana ministra. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, i za dodržení času. Nyní je prostor pro reakci pana vicepremiéra Víta Rakušana. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem, pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně, také netušil, že to bude one man show. Nechci urazit pana kolegu Kupku, ten se také do toho zapojil. Nicméně ubíhá to, ano, rychleji, než jsme čekali. Nicméně pojďme na to.

Zkusím být tentokrát stručný. Co se týče nové smlouvy o policejní spolupráci, pracuje se na ní, jsou ustaveny týmy, mělo by to být v rámci příštího roku hotovo a já doufám, třeba během první třetiny, čtvrtiny příštího roku, domluvili jsme se na tom i se slovenským panem ministrem. A máte pravdu, největší problém, který nám tam reálně nastal, a zase zcela upřímně, byl ten, že ve chvíli, kdy naši policisté ve vlaku, který zastavil na první stanici na území České republiky, zachytili migranty, kteří evidentně a prokazatelně přišli z území Slovenské republiky, tak oni nahlásili slovenské straně žádost o readmisi a nahlásili čas předání na česko-slovenské hranici. A pokud prostě nedošlo k tomu, že by tam slovenská policie byla přítomna, na readmisi úplně nereagovala, tak v té chvíli ti lidé byli prostě na hranici České a Slovenské republiky odkázáni, ať se vrátí směrem na slovenskou stranu. To samozřejmě budilo nelibost slovenské strany a my jsme se na jednání premiérů a ministrů vnitra bavili, jak tomu čelit, a přišli jsme s konkrétním návrhem, a to, pojďme kontrolovat vlaky společnými slovensko-českými hlídkami, což smlouva o přeshraniční spolupráci umožňuje, už na slovenské straně. To znamená, ti lidé se nedostanou vůbec na území České republiky a slovenská policie už je má pod kontrolou v součinnosti s českou policií na jejich straně. A to bylo zásadní opatření, které vedlo i ke snížení lidí, kteří vůbec na území České republiky vstoupí, a k výraznému snížení nutnosti readmisí. Pokud se podíváme na první týdny, tak jsme měli záchyty ve stovkách ilegálních migrantů denně, dnes to máme v jednotkách nebo v nízkých desítkách. Za prvé je to objektivním poklesem tlaku na západobalkánskou migrační trasu, za druhé je to tímto účinným opatřením, které tady máme.

Ty EU prostředky, to je dobrá poznámka, děkuju za to. To jsme teď i řešili na setkání na radě ministrů vnitra v Bruselu, kdy byl dán požadavek Rakouska, Slovenska, Maďarska a Česka, aby i tato opatření související s migrací bylo možno proplácet ze zdrojů Evropské unie, protože prostě migrace je celoevropský problém a každé nasazení takových zdrojů je opatřením, které nechrání jenom ten konkrétní stát, ale chrání ostatní státy Evropské unie. Takže ten náš regionální postoj, který jsme si s kolegy sjednotili na společné pracovní snídani tady v Praze, jsme prezentovali a budeme se k tomu snažit dostat.

Finanční prostředky - v období od 29. 9. do 12. 12. je ta celková výše 291 755 000 korun, z toho mzdové výdaje tvoří 244 milionů, ostatní provozní výdaje tvoří 48 milionů. Jak už jsem avizoval, na vládu půjdu 7. prosince s žádostí o prodloužení těchto opatření o 30 dnů, což nám umožňuje Schengenský kodex - on nám neumožňuje žádat více než o 30 dnů, v té době to musíme kontrolovat. To znamená, že ty náklady určitě ještě do toho řekněme 10. až 12. ledna další následné budou, ale v mezidobí skutečně budeme pracovat na tom, abychom se dostali k evropským zdrojům a bylo možné ty peníze sanovat z evropských zdrojů.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní s doplňující otázkou nebo otázkami pan poslanec Hubert Lang.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní předsedající. Děkuji za vysvětlení. Měl bych přece jenom, pane ministře, ještě dvě doplňující otázky, takové krátké, protože čas se už nachyluje.

Chtěl bych se zeptat: dobře, máme tam prodloužení o 30 dnů, a chtěl jsem položit otázku, jak tedy dál. Já tam, kdybych vám mohl navrhnout, tak by stálo za to možná přejít k nějaké potom namátkovosti, doufám, že nějakým takovým stylem Ministerstvo vnitra, případně policie uvažuje, to znamená, asi bychom už nedrželi tu pevnou kontrolu, ale prostě ta namátkovost je mnohdy velice účinnější, protože opravdu nevíme, kde se ti policisté objeví a kde ty případy zachytí.

A chtěl jsem se zeptat, jestli v rámci našeho předsednictví jste věnoval maximální úsilí - i když vím, že jste v tom něco činil - jestli by náhodou nebyla nějaká místa v Sýrii, která by se stala bezpečnými částmi té země, protože víme, že drtivá většina příchozích a těch problémů v celé Evropě, nejen u nás, ale i v Rakousku, v Německu i dál na Západ, jsou Syřané. A Sýrie dnes správně, jak jste řekl, je - ti lidé jsou nevyhostitelní, i když dostanou zákaz pobytu a výjezdní příkaz, tak prostě je to nevyhostitelné do té země z toho důvodu, že tam je válka. Jestli jste činili nějaké kroky na bezpečnou část území?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Prosím o reakci, to bude poslední reakce pana ministra v tomto bodě. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Ano, děkuju za dotaz. Tady máme úplnou shodu. Připravuje se scénář, jak jste právě vy zmínil, namátkových kontrol, to znamená nahrazení těch stálých nějakou namátkovostí. Koneckonců i když žádám o prodloužení o 30 dnů, tak plánujeme jisté zmírnění režimu přes vánoční svátky pro přeshraniční styk, především samozřejmě pro české a slovenské občany, mezi rodinami, prostě tady provoz určitě bude v tomhle ohledu narůstat a nechceme trápit ani slovenské, ani české občany, my prostě chceme čelit ilegální migraci.

A potom poznámka k tomu, co se v dané věci udělalo. Jedna věc, která není přímo odpovědí na váš dotaz, je to důležitý krok, o čem my jednáme, je vydefinování možností readmisí i z cílové země do první země vstupu Evropské unie. To trápí především Rakousko, je to věc, kterou řeší rakouský pan ministr velmi důsledně. Oni mají asi 70 000 žadatelů o azyl a co on chce, aby ti lidé, když ne do Sýrie, tak taková ta věčná otázka, co s nimi, mohli být vraceni do té země, kudy do Evropy vstoupili, a je to země mimo Evropskou unii, což je také účinné opatření a bude tlačit na země západního Balkánu, aby se skutečně snažily tu situaci nějak řešit. A na úrovni samozřejmě i Evropské unie a paní komisařky Johansson bylo vedeno jednání se Sýrií, ale zatím nemá konkrétní výsledek o nějakém definovaném bezpečném území.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Moc děkuji i za dodržení času. Konstatuji, že už není podle jednacího řádu možné podávat další interpelace, takže jsme dnešní den ukončili projednávání těchto ústních interpelací, a poněvadž opoziční okénko začíná v 18 hodin, na dvě minuty přerušuji schůzi a současně se loučím a předávám řízení schůze.

 

(Jednání bylo přerušeno v 17.58 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP