(18.10 hodin)

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jak jsme slyšeli, jedná se o sněmovní tisk číslo 9 ze dne 21. 10. 2021. Jedná se o návrh poslanců Lucie Šafránkové, Tomia Okamury, Radima Fialy a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Skupina poslanců navrhuje zvýšit příspěvek na péči v prvním a ve druhém stupni, přičemž zachovává rozlišení u osob do 18 let věku a osob starších 18 let věku. U 18 let věku navrhují zvýšit současný příspěvek o 50 %. Já už zde ty částky nebudu říkat, protože je paní předkladatelka zmínila. U osob nad 18 let věku navrhují zvýšení o 200 %.

Navrhovatelé poukazují na to, že osobám v prvním a ve druhém stupni závislosti byl příspěvek naposledy zvýšen v roce 2016, a to pouze o 10 %. Stále výrazněji se podle nich tak otvírá propast mezi výší příspěvku na péči u osob v prvním a druhém stupni a u osob ve třetím a čtvrtém stupni na straně druhé.

Předpokládaný finanční dopad odhadují předkladatelé na 4,5 až 5 miliard korun ročně. Účinnost navrhují od 1. 1. 2022. Je to rok starý návrh. Stanovisko vlády z 8. prosince roku 2021 je neutrální. Vláda poukazuje na to, že návrh nedefinuje, z jakých finančních zdrojů navrhovaná opatření budou financována. Poukazuje na neudržitelnost systému financování sociálních služeb, samozřejmě v tuhle chvíli na nereálnou účinnost a podhodnocený finanční dopad, kdy vláda předpokládá minimálně 5,35 miliard.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji paní zpravodajce a otevírám obecnou rozpravu, do které eviduji přihlášku z místa pana poslance Juchelky. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Budu jenom velmi stručný, poněvadž tento zákon o sociálních službách už čeká opravdu drahnou dobu na to, aby byl projednáván. Je pravdou, že to, co navrhuje předkladatelka, že v prvním a druhém stupni to vzalo skutečně velký rozdíl mezi třetím a čtvrtým stupněm, který jsme navyšovali během minulé vlády. Nicméně ten zákon o sociálních službách, jak vím, je v tuto chvíli ve vnitřním připomínkovém řízení Ministerstva práce a sociálních věcí. Já sám jsem zvědavý, s čím ministerstvo přijde, nicméně za nás, za hnutí ANO, má tento zákon podporu. Budeme hlasovat samozřejmě, aby to šlo dál a dál, protože nevíme, do jaké míry Ministerstvo práce a sociálních věcí bude v zákonu o sociálních službách reagovat právě na jednotlivé čtyři stupně příspěvku na péči.

My dokonce za hnutí ANO zvažujeme a chceme si to nechat propočítat, aby tam byl tak zvaný pátý stupeň, to znamená, aby skutečně ti, kteří potřebují péči a jsou ležáky v domácím prostředí, aby se jim skutečně hradila kompletní asistenční služba, aby nemuseli se svým zdravotním handicapem končit v ústavní péči. Takže si myslím, že stojí za to v tuto chvíli i u novely zákona o sociálních službách popřemýšlet nad tím, že jednoduše zařadíme pětku.

Co se týká navrhované úhradové vyhlášky u sociálních služeb, za je skutečně řekl bych skandální, poněvadž s ní to navýšení by mělo jít ruku v ruce s valorizací příspěvku na péči. Já jsem o tom přesvědčen, poněvadž navýšení, jak už jsem tady dneska avizoval v průběhu tohoto dne, o 20 korun na hodinu péče je skutečně pro některé rodiny řekl bych fatální, hlavně pro ty, kteří potřebují vnější pomoc u jakýchkoliv úkonů včetně koupání, včetně inkontinence, včetně toho, aby se ti lidé na lůžku mohli prostě hýbat. Můžu říct, že je to velikánský problém, poněvadž v drtivé většině jsou to starší rodiče, kteří tuto službu využívají pro své děti, které mezitím v tom handicapu se staly dospělými, jsou těžcí, fyzicky mají opravdu třeba 90 kilo. Už je neunesou, poněvadž jsou prostě ve starobním důchodu, ty síly nemají a potřebují vnější pomoc, kterou si díky úhradové vyhlášce a tomu navýšení budou moci dovolit méně a méně. To znamená, že například to vychází u osmi hodin péče o dospělého syna mé kolegyně na 35 000 měsíčně. On má osm hodin asistenční službu, poněvadž ona je v práci, a doplácí vlastně do 35 000 tu službu, poněvadž ta čtyřka je 19 200 korun. V tuto chvíli, pokud se jí to navýší o 20 korun na hodinu, tak už to bude okolo 38 až 40 000 korun a to už je opravdu neúnosné. Tady mluvíme skutečně o lidech, kteří tu vnější pomoc potřebují.

Takže já pevně věřím, že Ministerstvo práce a sociálních věcí - pan kolega Marian Jurečka je v tuto chvíli v Senátu, poněvadž tam projednávají další sněmovní tisky, takže tady být nemůže, ale upozorňovali jsme na to na výboru pro sociální politiku i během dnešního dne, že jednoduše se nesmí tady toto udát bez toho, aby nebyl valorizován příspěvek na péči. Pokud se to stane, uvrhnete velkou spoustu rodin s handicapovaným dítětem, partnerem, rodičem, do velkého nebezpečí de facto nepomoci a toho, že budou přemýšlet, že je dají do ústavní péče za mnohem větší peníze.

Takže za nás tady toto má podporu. Určitě budeme u druhého čtení připravovat i naše pozměňovací návrhy a pevně věřím, že příspěvek na péči do budoucna bude stoprocentní pro nějakou omezenou skupinu lidí, kteří opravdu jsou odkázáni na lůžko. Takže moc děkuji. Na slyšenou.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji panu poslanci. Žádnou další písemnou přihlášku nemáme, ale eviduji přihlášku z místa pana poslance Navrátila. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji moc za slovo. Já bych chtěl jenom potvrdit slova pana poslance Juchelky, že ministerstvo opravdu pracuje na novele zákona o sociálních službách. Jsem velmi rád, že úzce pracuje na té novele taktéž s Asociací krajů a s poskytovateli sociálních služeb. To se nám nikdy v historii nestalo, že bychom jako náměstci pro oblast sociální byli ve velkém osloveni už na přípravě ať už financování, či vůbec poskytování sociálních služeb. Celá republika byla opravdu rozdělena na dvě skupiny, skupina pro financování, skupina pro sociální služby, následně jsme si to přerozdělili a poté jsme opět společně s ministerstvem na tom zákoně pracovali.

Ale dovolím si trošičku opravit i ctihodného pana poslance, stínového ministra práce a sociálních věcí, abychom, prostřednictvím vás, paní předsedající, ve Sněmovně nepoužívali slova ležáci, ale lidé trvale upoutaní na lůžko. Děkuji moc.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji panu poslanci. Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku, takže prosím pana poslance Juchelku. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já tomu rozumím, pane poslanče Navrátile, prostřednictvím paní předsedající. Omlouvám se tedy za toto názvosloví. Skutečně bychom to měli nazývat jinak, ale vzhledem ke své životní situaci si myslím, že si to můžu dovolit. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a také k faktické poznámce se přihlásil pan poslanec Kaňkovský. Pane poslanče, vaše dvě minuty k faktické poznámce. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážená paní místopředsedkyně, milé kolegyně, kolegové, jenom krátce k panu kolegu Juchelkovi, prostřednictvím paní předsedající, ještě k té úhradové vyhlášce. Dneska se tady k tomu vyjadřoval pan ministr Jurečka. V tuto chvíli má ta úhradová vyhláška po mezirezortu a pan ministr na tomto místě slíbil, že ty připomínky, které se sešly - já naprosto chápu to, co zmiňujete - že zatímco to navýšení o 20 korun v pobytových službách na úhradu ubytovného, stravného, dává svou logiku, tak v terénních službách je to mnohem komplikovanější. Tam skutečně si ministerstvo musí velmi lámat hlavu nad tím, aby se těm nejpotřebnějším, kteří využívají asistenční službu, pečovatelské služby, nesnížil objem péče. Pan ministr se k tomu vyjadřoval a já pevně věřím, že dokáže tu vyhlášku v té konečné verzi připravit tak, aby nedošlo k tomu, na co jste tady upozorňoval, tak jenom to zmiňuji. Pan ministr tady teď nemůže být, tak jenom abych to zopakoval, co tady řekl dopoledne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP