(9.10 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

To znamená, když to uvedu na konkrétním příkladu: pokud máme rodiče, kteří mají malé dítě, jeden z nich pečuje, protože má dítě na rodičovském příspěvku, a dosáhnou s tím rodičákem a s tím příjmem jednoho partnera 37 000 korun, tak to je ta hraniční mez u příjmu, která, když se dostane pod 37 000, už ti lidé opravdu padají do chudoby a navýšení rodičovského příspěvku by jim mohlo v nějaké fázi pomoci. My neříkáme, pojďme to navýšit třeba na celou dobu, ale pojďme jenom překlenout nějaké kritické období, právě proto, aby ty rodiny s dětmi nebyly takto bity na tom, že tady máme tak vysokou inflaci, protože jednoduše oni prostě k tomu přijdou strašně biti. Já jsem to už uváděl a tuším, že to bylo i včera v televizi, kdy... Já vás prosím...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Kolegové, kolegyně, domnívala jsem se, že stačí jedno napomenutí a prosba o ztišení. Není tomu tak, tak ještě jednou opakuji, prosím o ztišení v sále. Děkuji. Pokračujte.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Ano, děkuji moc. Protože to je moc důležité, je tam velmi, my tomu říkáme háelpéčko, hluboký lidský příběh, protože spoustě lidem končí i v příštím roce, a já jsem jedním z nich, fixace na hypotéky mi končí, na zbytek hypotéky, a už mi volal můj bankovní poradce, že když dlužím ten zbytek 1 milionu korun, tak že se mi zvýší splátky z 5 000 na 8 300. To znamená, že pokud mi tady v České republice statisticky si půjčujeme... (Předsedající: Čas, pane poslanče. Vypršel vám čas.), pardon, takže navrhuji první bod a tím je navýšení rodičovského příspěvku. Poté se přihlásím k dalším. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Jenom se tedy ujistím, vy navrhujete nový bod? (Ano. Navýšení rodičovského příspěvku.) Děkuji.

Mám pro vás sdělení, že pan poslanec Bžoch hlasuje s náhradní kartou 27 a pan poslanec Skopeček s náhradní kartou 31.

A nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Já se přidávám samozřejmě k tomu, co tady řekl pan kolega, pan poslanec, Juchelka, protože včera došlo k tomu, že jsme navrhovali dva body, navrhovali jsme zvýšení rodičovského příspěvku a druhý zákon, návrh zákona, příspěvek na péči pro zdravotně postižené, a stalo se to, že tak, jak říká váš premiér, že nenecháte nikoho padnout, tak včera jste nehnuli ani prstem pro zdravotně postižené a nehnuli jste ani prstem pro matky s dětmi. Takže my to nenecháme jenom tak být, nám na těch lidech záleží a my se budeme snažit ty body otevřít znovu, takže jsem rád, že pan kolega poslanec Juchelka ten bod navrhl. My ho samozřejmě podpoříme a já bych chtěl požádat koalici, aby se zamyslela, aspoň prstem hnula a podpořila tento bod. Samozřejmě to, co se dělo včera, nemůže zůstat jenom tak bez odezvy a my na to budeme ještě během dnešního dne samozřejmě reagovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Dobře, nenavrhujete tedy nový bod, jenom konstatujete připojení se k návrhu. Prosím - ano, poběží vám pět minut, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já se snažím a budu co nejkratší. Ten bod ohledně navýšení rodičovského příspěvku, ten jsem už tady zmiňoval a včera jsme tady samozřejmě v opozičním okénku probírali i druhý bod, a to je příspěvek na péči. Jak víte, ten je tady kvalifikován ve čtyřech stupních, kde první a druhý stupeň skutečně odskočil v minulém volebním období od toho třetího a čtvrtého, poněvadž jsme navyšovali příspěvek na péči ve třetím a čtvrtém stupni právě z důvodu, abychom pomohli handicapovaným, ale i těm, kteří jsou v ústavní péči, a všem příspěvkovým organizacím, kterým skutečně se jim těch financí nedostává. Tak jsme pomohli i navýšením samozřejmě úhradové vyhlášky v průběhu minulého volebního období i v současnosti, protože úhradová vyhláška skutečně ani nedosahovala v ústavní péči toho, aby byla kvalitní strava dávána seniorům v průběhu celého dne. Proto jsme to potřebovali navýšit, protože jsme se tady o tom samozřejmě bavili, aby si i naši senioři mohli zkrátka v ústavní péči dovolit zeleninu, ovoce anebo maso, a to v nějakých normálních porcích.

Co je ale skandální dle mého názoru, a my jsme tady k tomu vůbec neslyšeli během včerejšího dne žádné odpovědi, je, že když se navyšuje úhradová vyhláška, a v tomto roce už i podruhé, a to už na 155 korun, tak se v tuto chvíli dotkne hlavně těch, kteří jsou doma a kteří se starají o své handicapované děti nebo partnery nebo rodiče. Je to velmi těžká situace pro ně, protože v tuto chvíli my víme, že ve vnitřním připomínkovém řízení je navýšení tady této úhradové vyhlášky, která když dopadne, tak si budou moci tady tito lidé dovolit méně hodin péče měsíčně a pro některé rodiny je to skutečně fatální, píšou mi a já jsem tady včera ty částky uváděl, a protože tady byla jenom část vládní koalice, tak je samozřejmě znovu zopakuji.

Psala mi maminka, moje známá, která se stará o skutečně velmi těžce handicapovaného syna, který je ve čtvrtém stupni postižení. Ten ve čtverce, jak všichni víme, bere příspěvek na péči 19 200 korun, ale měsíčně ji stojí osm hodin asistenční služby, protože ona pracuje, 35 000 korun a zbytek musí doplácet ze svého. Pokud se navýší úhradová vyhláška o těch 20 korun, což se možná nám poslancům s našimi platy zdá málo, bude platit už přes 40 000 korun právě proto, aby si mohla dovolit jenom osm hodin asistenční péče. Všichni, kdo se starají o takto těžce postižené partnery, děti, vědí, že to je práce 24/7, že to není jenom záležitost třeba osmi, deseti hodin, že skutečně je potřeba ta péče nonstop. Jak těžké je pro třeba už starší rodiče, kteří mají už dospělé takto handicapované děti, jenom je zvednout na lůžku, otočit nebo nedejbože ve svých seniorských letech vykoupat, tak síly opravdu nestačí, a proto je potřeba podporovat tady tuto domácí péči, která pořád, i tady v těchto částkách, je levnější než péče ústavní během jednoho měsíce.

Já jsem tady navrhoval, abychom o tom diskutovali, protože bez toho - a to je ta váha, to je to vyvážení - abychom nevalorizovali příspěvek na péči, ale abychom pouze a jenom hrábli těm řekl bych nejzranitelnějším a nejpotřebnějším, kteří si nemůžou najít druhou, třetí práci do jejich výdajů za asistenční služby, tak toho prosím nechme a odložme navýšení úhradové vyhlášky do té doby, dokud neprodiskutujeme to, že bychom valorizovali příspěvek na péči. A my jsme tady včera právě navrhovali, a chceme se o tom bavit i na výboru pro sociální politiku, i s panem ministrem práce a sociálních věcí, že je potřeba v současné době - a myslím si, že si to ti lidé opravdu zaslouží a volají po tom několik let - zařadit pětku, to znamená pátý stupeň, respektive upravit ty čtyři stupně příspěvku na péči tak, aby třeba ten nejvyšší byl skutečně pro ty, kteří chtějí být v domácím prostředí a je to pro ně i záležitost nějaké úcty, hrdosti a řekl bych lidské humanity. Proto navrhuji, paní předsedající, další bod, a to zařadit opět před ty pevně zařazené body, a ten nazvu jednoduše, a to je úhradová vyhláška a příspěvek na péči. Děkuji moc.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Navrhujete to zařadit jako nový bod? Děkuji.

A nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych chtěl navrhnout změnu programu pořadu schůze, a to, abychom zařadili znovu po tom včerejším neuvěřitelném divadlu ze strany vládní pětikoalice tisk 9, jsou to zákony SPD zvýšení příspěvku na péči, je to bod 40. A také tisk 266, zvýšení rodičovského příspěvku, je to bod 91. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP