(9.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

A já tady budu citovat restauratéra pana Kastnera, který je současně členem představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Ten článek nebo rozhovor v Hospodářských novinách má titulek Cash only.

Do hospod se vrací nešvary z devadesátek, ale tudy cesta nevede, říká restauratér Kastner. A říká, že v podstatě najisto pokračovat v podnikání chce něco přes polovinu restaurací v Česku. Vyplývá to z průzkumu stravenkové společnosti Eden... Edenred na vzorku více než 200 podniků. Situace je špatná a část podniků přežívá pouze díky kouzlu cash only, tedy šedé hotovosti, která jde mimo účetnictví. Je to nešvar, ale současně slepá ulička, varuje Kastner. Podle něj přijdou nejhorší časy pro restaurace na začátku roku, kdy budou lidé šetřit po Vánocích. A pak se ukáže síla konceptu, jak dokážete lidi nalákat, na co je nalákáte a podobně.

A stejně tak v Prostoru X vystoupil, je to podcast, a říká, pivo musí zdražit, restaurací je moc, přežijí ti kvalitní a ti levní. Vláda nám řekla prostě ne. A já cituju z tohoto podcastu, kdy on říká, jak ubylo restaurací, a říká, úbytek mohl být ještě větší nebýt zrušení - ono není zrušené EET, je dobrovolné - zrušení EET. To podle něj sice zachrání pár jednotlivců před krachem, ale celou gastronomii vrací zpátky do devadesátých let.

A to je vaše cesta. To je přesně vaše cesta: přehlížet lidi, přehlížet potřeby firem, přehlížet potřeby všech, kteří jsou teď v obrovských problémech, ale ideologii - ideologii - povýšit nad zdravý selský rozum a nad zájmy celé společnosti. To je to, o co vám jde, a to skutečně jste schopni dotáhnout do toho závěrečného, závěrečného konce. To je celé, co jsem vám chtěla říct, vědoma si toho, že tady máte většinu a že tento nesmyslný návrh bezesporu se vám podaří dotáhnout do konce.

Nicméně dívám-li se na pravou stranu sálu, tak vidím, že tam téměř nikdo nesedí. Že tedy zájem o tento poměrně klíčový problém, který není jenom jakousi politickou přestřelkou tady mezi námi, mezi opozicí a koalicí, ale hýbe podnikatelským sektorem, hýbe těmi, kteří se proti tomuto vašemu nesmyslnému návrhu jednoznačně staví. A já si myslím, že to je nedůstojné, protože lidé nás pozorují, poslouchají nás, poslouchají nás podnikatelé, zástupci svazů a komor, a myslím si, že by tato Sněmovna tady měla mít důstojné zastoupení, a to nejen ze strany opozice, ale i ze strany koalice.

Já vznáším, pane místopředsedo, procesní návrh na přerušení tohoto bodu do konce... do konce roku 2022. Děkuju. (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zaznamenal jsem návrh procesního charakteru, o kterém budeme hlasovat bezprostředně. Já jsem přivolal kolegy ze sálu. (Z pléna: Hlasování.) Jo, tak ano. Pan kolega Benda, protinávrh k procesnímu návrhu.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážená paní ministryně, vážené dámy, vážení pánové, já bych si s dovolením dovolil dát protinávrh, protože pokládám za zbytečné, abychom dnes zdržovali tento tisk až do příštího roku, abychom to pro ten procesní návrh, který dala paní poslankyně Schillerová, který nepochybně má sloužit poradě klubu ANO asi na ten rok, tak aby ten návrh byl, zněl na pět minut. Klub ANO, myslím, že se může poradit velmi rychle, protože má ve věci jasno a vystupuje konzistentně celou dobu s jasným stanoviskem. Takže protinávrh zní na pět minut.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Na pět minut, ano. Ještě se někdo hlásí s alternativním návrhem k návrhu paní předsedkyně Schillerové? Není tomu tak. Já jsem zaznamenal ještě účast o... zaznamenal žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se svými identifikačními kartami opětovně přihlásili. Počkáme, než se ustálí počet poslanců.

Tak počet poslanců se ustálil. Já zopakuji, o čem budeme hlasovat.

 

Nejprve budeme hlasovat o návrhu na přerušení na pět minut ze strany pana poslance Bendy, což byl protinávrh k návrhu paní předsedkyně, která navrhuje přerušit jednání do konce roku 2022. Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu pana poslance Bendy.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku.

Hlasování číslo 7, bylo přihlášeno 127 poslanců, pro hlasovalo 5, proti 58. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o původním návrhu paní předsedkyně Schillerové, která navrhuje přerušit naše jednání do konce roku 2022.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, bylo přihlášeno 128 poslanců, pro hlasovalo 47, proti 79. I tento návrh byl zamítnut.

 

A my tedy budeme pokračovat v našem jednání. S faktickou poznámkou tu mám přihlášeného pana poslance Exnera. To pravděpodobně bylo opožděné hlasování. Pan poslanec Bělobrádek s faktickou poznámkou. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuju za slovo, pane předsedající. Já jenom k předcházejícímu vystoupení paní kolegyně Schillerové. Není pravda, že by pětikoalice byla pro snížení daní z hazardu. Já se za KDU-ČSL ohrazuji proti tomu. Není to pravda. KDU-ČSL to rozhodně nepodpořila, tento návrh. A je potřeba se podívat i na hlasování a na to, jakým způsobem to pak bylo staženo, a bylo to i na nátlak jiných stran. Takže proti tomu se ohrazuji.

A druhá věc. Elektronizace spočívá i v tom, že mnozí jsme sice neseděli v sále, ale poslouchali jsme vás, i když to někdy bylo utrpení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak další s faktickou poznámkou je přihlášená paní poslankyně Balaštíková. Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já bych chtěla prostřednictvím vás, pana předsedajícího, vystoupit ke svému předřečníkovi, panu ministrovi Stanjurovi, který prohlásil, že EET ruší, aby se z čestných podnikatelů nestali prosím sprostí podezřelí. Já bych se proti tomu chtěla ohradit, protože pod vaší taktovkou, pane ministře, vy totiž poctivé podnikatele podrazíte tím, že rušíte EET a jeho rušením opět umožníte rozjetí šedé ekonomiky a ještě více těm pár nepoctivým být ještě více nepoctiví. Protože opět se rozjíždí otázky, které tady už na začátku devadesátek byly. Chcete to s fakturou, nebo to chcete bez faktury? A mně se zdá, že nepoctiví se opět zaradovali a poctivým jsme plivli do tváře, protože měli vynaložené náklady. Všechno fungovalo. Vidíte, že většina občanů je s tím spokojená. Mají to státy, které jsou na mnohem nižší úrovni než my. A my to budeme rušit. My se nepůjdeme poučovat z těchto záležitostí. A je to zábavné, protože vy hledáte peníze, kterými chcete financovat naše potřebné, a přitom peníze, které byste měl v pokladně, vyhazujete z okna. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Než se vrátíme do obecné rozpravy, tak přibyly nějaké omluvy. Pan poslanec Brabec Richard se omlouvá celý jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Nacher Patrik se omlouvá do 10.15 z pracovních důvodů a paní poslankyně Válková Helena se omlouvá do 10 hodin z pracovních důvodů. Naopak pan poslanec Zuna svoji dnešní omluvu ruší a zároveň bude hlasovat s náhradní kartou číslo 31. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP