(9.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Vy jste zde, pane ministře financí, řekl, že jedním z těch hlavních důvodů je to, že se podnikatelé nebudou považovat za sprosté podezřelé. Případně jste řekl i ty další důvody, já jsem si tady minule vyslechl, to znamená různé náklady státu a tak dále, které s tím jsou spojeny.

Víte velmi dobře, že nikdo nepovažoval podnikatele za sprosté podezřelé. To, že chceme stejné podmínky, to přece není trestem. To je nutností pro to, abychom mohli fungovat. A vy velmi dobře víte, že to podnikatelské svazy podporují. A považuji vás za racionálního člověka, pane ministře. Nemusíme spolu souhlasit v mnoha věcech, ale řekněme si natvrdo, co je tím důvodem, proč se ruší EET, ať to slyší i všichni ti, co nás sledují. Hlavním důvodem je to, že jste to dali jako slib. Vy jste jako ODS, případně jako x-koalice dali slib, že zrušíte EET. A já objektivně musím říct, vy jste ten slib splnili. Druhým důvodem bylo to, že jste chtěli potopit vlajkovou loď ANO, a i to se vám nepochybně dnes podaří. Co tím ale vlastně říkáme? Vy jste vlastní benefity dali nad to, co chtějí ti podnikatelé. Je to čistá ideologie a troufám si tvrdit, že to je politické bafuňářství. Proč?

A vy musíte vědět, jak to je. Ze sedmi největších zástupců podnikatelských svazů se sedm z nich vyjádřilo pro to, aby EET bylo zachováno. Proč je tedy máme? Proč máme tripartity? Proč máme sociální dialog? Proč s nimi jednáme kvůli všem možným opatřením, která se projednávají ve prospěch či neprospěch podnikatelů, když nedáme na jejich názor? Já bych bral, kdyby z těch sedmi největších to bylo půl na půl, ale ze sedmi největších to bylo tak, že všechny jednoznačně řekly, že to chtějí zachovat. Vy nereflektujete názor těch, kterých se to týká, a naopak berete si jako beranidlo část podnikatelské sféry, ale naprosto minoritní, která říká: nám se to nelíbí. Já to chápu, že se to někomu nelíbí, ale od toho tady máme právě ty zástupce, kteří dávají dohromady ten většinový názor. Hospodářská komora, Svaz průmyslu, Asociace malých a středních podniků a živnostníků, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Svaz obchodu a cestovního ruchu, Asociace hotelů a restaurací, Asociace českého tradičního obchodu, všichni ti se vyslovili proti zrušení. A proč? Protože se ten systém osvědčil. Nebyl bez chyb, ale osvědčil se.

Pojďme si říct natvrdo tedy, co nastane tím, že to dnes zrušíte, nebo tím, že neumožníte, aby to pokračovalo, abych byl přesný, protože to teď stálo samozřejmě nějakou dobu díky covidu. Nepochybně podnikatelé začnou přecházet do šedé zóny. Tím spíše, že vláda hodila zejména živnostníky přes palubu, ale i menší podnikatele v rámci energetické podpory. Oni nepochybně udělají to, že v tuto chvíli si začnou optimalizovat svoje výsledky z mnoha a mnoha důvodů, prostě nedaří se jim dnes dobře a toto bude jeden z nástrojů, který nepochybně využijí.

Už nyní začíná to, že se začíná platit méně kartami. Vy máte pravdu, pane ministře, když jste říkal, že vystřelilo množství bezhotovostních plateb, to bylo v době covidu. Podívejte se dnes, a určitě to musíte vidět, na to nepotřebuji žádnou statistiku, i když ta je, kdy chodíte do obchodu a do restaurací a začíná se čím dál tím více objevovat to, že začínají neakceptovat karty nebo zdvořile požádají, abyste tou kartou neplatil. To přece musíte vidět. A netvrďte mi, že to nevidíte, tak to prostě je. V lepším případě to doporučí, v horším případě přestávají brát hotovost (?). Máme tady luxusní restaurace, která je pod Rudolfinem, a tahle luxusní restaurace, kde se platí tisícové částky za pokrmy, tak nebere v centru Prahy karty! A vrchol všeho je to, že si na té lodi pořídila bankomat, aby těm překvapeným cizincům, kteří tam přijdou, řekla ne, tady karty nebereme, běžte si to vybrat. A zeptejte se, prosím pěkně, proč to tak dělají. Je to úplně jednoduché.

Nevím, pane ministře nebo členové vlády, jestli jste byli někdy v tržnici SAPA nebo jestli tam chodíte dokonce pravidelně. Oni za nás najeli na EET. My jsme tam byli několikrát. A byli docela, musím říci, fajn, rozjeli to. Nyní se tam běžte podívat. Možná jste zaregistrovali, že je tam největší obchoďák. Mimo jiné je tam skoro všechno, v tom obchoďáku, takové - říká se tomu SAPA Makro, jmenuje se Tamda Foods. Fakt tam nakoupíte všechno na takzvaný živnostenský list, to znamená, prokážete, že jste podnikatelem, úplně bez problémů. Víte, jaký je tam rozdíl cenový? Třicet procent! To není málo. Třicet procent! A v pořádku, každý si může podnikat, jak chce. A víte, co je zajímavé? Neberou karty. Tento hyper obchodní dům, jednoduchý, pravda, neberou karty. Toto je výsledek vaší vlády. Zeptejte se, proč ty karty neberou!

Stát přijde o 14 miliard korun. Můžeme se přít o tom, jestli to je 14, nebo není 14. Já vím, pane ministře, že to zpochybňujete. Ale to není informace, kterou jsem si vycucal z prstu. To nám říkali na konferenci zde v Poslanecké sněmovně zaměstnanci Ministerstva financí, kteří to mají na starosti. A pokud tvrdíte, že to tak není, tak prosím předložte analýzu, že to tak není, na papíře, že to není 14, ale třeba 10 nebo 8 miliard. Ale v každém případě v současné době, kdy potřebujeme každou miliardu - a já vás chápu, že ji potřebujete, když se ruší celá řada věcí, kdy se šetří, kde se šetřit dá - tak se odmítne 14 miliard korun navzdory tomu, že to ti podnikatelé chtějí. Nepochopitelné! V každém případě totálně rozhodíte trh v současné době. Házíte bohužel přes palubu ty, kteří uvěřili, že stát bude férovým rozhodčím. Nestalo se tak, za což se omlouváme, protože i my jsme byli u toho, když jsme to zaváděli.

Má to ještě další rozměr a to je rozměr digitalizace, která byla dost často skloňována v rámci vaší předvolební rétoriky, v rámci vašeho programového prohlášení. Fráze, sliby. Podívejme se na realitu všedních dnů po roce vládnutí. Rušíte EET, což byl elektronický, nebo chceme-li i digitální nástroj, na kterém se mohlo stavět dále. Shodili jste rychlejší zavádění datových schránek. Beru jenom ty digitální nástroje vůči podnikatelům. Tady jsme se o tom přeli, nechcete, aby se zaváděly datové schránky tím způsobem, který jsme navrhli, to znamená, že by to bylo rychlejší.

Co jste udělali ve vztahu digitalizace, nebo k digitalizaci vztahů mezi státem a podnikatelem na Ministerstvu průmyslu a obchodu? Byla tam rozjeta celá řada projektů. Měli jsme na to nastartováno. Pan ministr Síkela se věnuje všemu možnému, ale rozhodně ne tedy digitalizaci vztahů s podnikateli. (Hovoří velmi důrazně.) Nic se neudělalo! Vůbec nic. A jestli něco, tak mi to řekněte, co na tom MPO udělalo za poslední rok. Odcházejí vám kvalitní lidi. Bohužel, to je realita. Jeden z nejlepších lidí v oblasti digitalizace v České republice, bývalý vládní zmocněnec, který zde zavedl celou řadu nástrojů a byl velmi respektován odbornou veřejností, vám odchází - pan Dzurilla. A kdo zde zůstává? Pirátští podivíni, rozkutálení po všech ministerstvech, jejichž největším předpokladem pro digitalizaci státu je to, že skvěle brouzdají po sociálních sítích. (Potlesk z lavic ANO.) A pro ně ještě navíc zřídíte Digitální informační agenturu, další trafiku, abychom je měli kam umístit. Tak to je výsledek vaší digitalizace!

Nicméně pojďme k závěru. Protlačíte si to, samozřejmě. Máte stoosmičku, já to nezpochybňuji. A uznávám jednu věc, je to demokratické, chcete-li, prohráli jsme. Ale jednou provždy se zapíšete jako vláda, která nás posílá zpátky do devadesátek! Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s přednostním právem vystoupí pan předseda Fiala. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte, abych i já se vyjádřil za hnutí SPD ke zrušení elektronické evidence tržeb. Já jsem byl u zavádění elektronické evidence tržeb od začátku. Od začátku to SPD blokovalo, hlasovalo proti, nechtěli jsme zavádět elektronickou evidenci tržeb, přestože je pro nás naprosto jasné, že daně se platit mají. Ale jsme přesvědčeni o tom, že v tomto případě je daleko jednodušší platit paušální daň hlavně u drobných a středních podnikatelů než zavádět EET. Paušální daň totiž znamená, že nepotřebujete žádné úředníky, žádnou administrativu na to, abyste to administrovali na finančních úřadech, nepotřebujete nikoho, kdo by to kontroloval, a nepotřebujete složité systémy, přes které by se paušální daň platila. Je to daleko jednodušší prostředek, jak se dostat k penězům od podnikatelů. A bohužel každý stát, a Česká republika není výjimkou, má jenom jeden jediný příjem a to jsou daně občanů a daně firem, a měla by proto poskytovat lidem a firmám servis, a ne přicházet s něčím, co by jim dávalo řekněme klacky pod nohy nebo další překážky pod nohy v tom jejich podnikání. Protože v době, kdy se zavádělo EET, došlo k tomu, že těch překážek pro ty drobné a střední podnikatele a živnostníky bylo příliš. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP