(16.20 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

Já jsem ten bod nazval Aktuální situace v náboru zaměstnanců na Ministerstvo životního prostředí. Proto jsem rád, že tady ve své dvojjediné roli je dneska pan ministr práce a sociálních věcí a zároveň ministr životního prostředí.

Já nevím, jestli jste si všimli, ale v médiích proběhl článek o tom, jak pan ministr, respektive možná budoucí ministr a adept na ministra pan Hladík, psal dopis svým stranickým sestrám a bratrům, takhle je oslovil - samozřejmě, chápu, po lidovecku, to říkám bez ironie, tomu rozumím - a zaznělo něco ve smyslu: Pokud máte zájem, bratři a sestry, pracovat na Ministerstvu životního prostředí, tak mi napište nebo zavolejte.

Tak to musím říct, že kdyby udělalo hnutí ANO, tak o tom minimálně už jsou dvakrát Reportéři ČT a tak třikrát jsme ve 168 hodinách, protože tohle já prostě považuji, a zarazilo mě, jak normální to je i pro ostatní kolegy zjevně, tohle já považuji za trafikantství. A už je to určitá ztráta soudnosti, protože to, že o tom se někde někdo zmíní, to je asi normální, ale že se napíše oficiálně dopis všem tedy stranickým - asi to šlo na, předpokládám, možná všechny lidovce, že tedy budou obsazovány - připomínám, v rámci služebního zákona ještě navíc, ano - posty v rámci Ministerstva životního prostředí, že ho ve finále napíše člověk, který je adeptem na ministra, ještě není jisté, zda bude na to místo jmenován, to já si myslím, že už tedy přesáhlo všechny meze.

A ještě víc mě překvapilo, jaká byla nereakce na tohle. Prostě už se to bere jako hotová věc. Já bych chtěl doufat, že i nadále bude platit, byť bohužel dneska vidím vzrůstající počet stranických nominací, ale znovu, v případě asi to, co jsme tady řešili v rámci novely služebního zákona, že s ministrem přichází nějací lidé, odborníci a ti mohou mít i stranickou legitimaci, to asi není chyba nebo něco, co je zakázáno. To se asi objevuje všude, u nás se to objevovalo poměrně málo za vlády ANO na rozdíl od ostatních politických stran, ale to, že se přímo vybízejí straníci, aby se do něčeho takového přihlásili, to já si myslím, že (je) za hranou. Jestli si to nemyslíte, tak je vidět, kam se to posouvá.

Já chci doufat, že bude i pro další zaměstnance, nejenom v rámci služebního zákona do budoucna, nejenom na Ministerstvu životního prostředí důležitější, jestli tady existuje jasná odborná způsobilost, jestli tady existují odborné předpoklady, než to, jestli chodím v neděli do kostela. A to já si myslím, že je základní. Základní! A znovu říkám, pokud bychom se bavili o něčem, o stranické nominaci, ta je běžná, ale pokud už píšeme straníkům dopředu dopisy, přihlaste se u mě, ausgerechnet na soukromé adrese, protože myslím, že ten mail byl soukromý zatím, pana adepta na nového ministra životního prostředí, a myslím, že i jeho telefonní číslo, tak já už fakt nevím, kde jsme. Děkuji za pozornost. (Potlesk v sále.)

Takže ten bod, omlouvám se, ten bod by se tedy jmenoval Nábor zaměstnanců na Ministerstvo životního prostředí, a poprosil bych ho jako druhý bod po již pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Dnes. (Poslanec Brabec mimo mikrofon: Dnes.) Ano, děkuji. Zatím poslední přihlášenou je paní poslankyně Věra Adámková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, máme čas adventu, kdy bychom měli asi více než kdy jindy dělat dobro a snažit se nějakým způsobem pozitivně přispět k tomu, k čemu tady jsme, to znamená k zlepšení života našich spoluobčanů. A já tak, už je takovým trošku zvykem, na vás budu opět apelovat, zejména na zdravotníky od... ve všech subjektech politických, které jsou v této Sněmovně, a to proto, že žádám o zařazení bodu, sněmovního tisku 162, transplantační zákony, jako prvního bodu dnešního jednání. Je to zákon zcela apolitický, neboť zdraví si nevybírá, nemocní jsou ti i ti a jedná se opět o velkou diskriminaci dárců kostní dřeně, dobrovolných dárců kostní dřeně, kterým jste se rozhodli v případě, že budou nemocní po tom odběru, nedat plnou nemocenskou. Apeluji zejména na zdravotníky. Nevím, jak se pak můžete podívat do tváře svým pacientům. Jsou tam nemocné děti, smrtelně nemocné děti, jsou tam lidé s mnohými nemocemi, a nevím, proč se bojíte tento program tady otevřít a tento bod otevřít. Hlasujte si potom podle svého svědomí, jak chcete, ale blíží se konec roku a je to hanba, veliká hanba, že jsme - nebo že jste - nenašli odvahu tento bod zařadit. Čeho se bojíte, prosím?

Ten člověk, který po tomto odběru, který není jednoduchý, ale dělají ho odborníci, bude mít pracovní neschopnost, což je opravdu raritní komplikace, raritní, by pouze dostal plný plat, nikoliv pouhou nemocenskou. Takže zvažte, prosím, své svědomí. Nevím, proč potom bychom měli říkat některé věci, které se říkají. A já opravdu si myslím, že blíží se doba Vánoc a je velmi dobré tam říci a prosit o odpuštění hříchů, protože toto je hřích. Každý, kdo tam se rozhodne, že nedáme toto na program toho jednání, se zatěžuje hříchem. Pak si hlasujte, jak chcete. Proč se bojíte přiznat jim plnou náhradu v případě neschopnosti? Čeho se na tom bojíte? Opravdu to nechápu a byla bych velmi ráda, kdybyste v té zatvrzelosti trošku povolili, a v adventu tedy povolili projednání tohoto bodu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. To byla poslední přihlášená k návrhu pořadu. Táži se, zda se ještě někdo hlásí? Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, v jakém byly podány.

Nejprve bychom hlasovali návrhy z grémia. Pokud není námitek, tak bychom hlasovali o všech návrzích z grémia najednou. Tyto návrhy byly přečteny, takže se domnívám, že je není třeba opakovat.

Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, odhlásila jsem vás a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Ještě zagonguji, přivolám kolegy z předsálí. Jen upozorňuji, že jsme byli všichni odhlášeni, takže příchozí prosím, aby se přihlásili.

 

Nyní tedy bychom hlasovali o návrzích z grémia tak, jak zde zazněly. a nezaznamenala jsem námitky, abychom mohli hlasovat o všech návrzích z grémia najednou. Počkáme ještě chvilku, než se ustálí počet přihlášených. Počet přihlášených se ustálil.

Zahajuji tedy hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, přihlášeno 149 poslanců a poslankyň, pro 149, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

A nyní budeme hlasovat o zbývajících návrzích tak, jak zazněly.

 

Prvním návrhem byl návrh pana předsedy Jakoba, který navrhuje bod číslo 4, sněmovní tisk 285, což je zákon o některých opatřeních proti šíření teroristického obsahu online, navrhuje ho zařadit jako třetí bod na dnešní den.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 4, přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 133, proti 16. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP