(11.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane ministře. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku paní poslankyně Peštové. Paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji. Pane ministře, oceňuji, že jste vystoupil a že jste si to nenechal do závěrečné řeči. Ale já s vámi nemohu souhlasit. Ten pozměňovací návrh, ten byl původní, ten byl první. To, co tady zmiňoval, ten zákaz, ano, ten tam byl a s tím jsme měli všichni problém, protože byl v rozporu se směrnicí, jak říkáte správně. Ale ten druhý pozměňovací návrh neříká nic o zákazu. Ten mluví o mimořádné době, to znamená, ten mluví o mimořádné situaci, která nastává z hlediska energetiky, a tam je i popsána ta situace. Takže to není o tom, že by bylo zakázáno, prostě bere se fakt, že ta směrnice, když se tvořila před dvěma lety nebo třemi lety, než se transponovala do českého řádu, se tvořila úplně v jiném režimu. Byl ideální stav, prostě ideální stav. Dneska ten stav není ideální. A proto potom, co došlo k opravení toho pozměňovacího návrhu, jsme pro to ruku zvedli, protože diskuse tam opravdu byla velká. Byl tam váš pan náměstek Neděla, který se také do této diskuse zapojil, a opravdu ta diskuse byla velká. To nebylo o tom, že bychom jen tak zvedli ruku. Prostě opravdu jsme se o tom bavili a rozebrala se tam jak směrnice, kdy bylo transponováno, co nastane, kdyby se přijala v této formě nebo kdyby se pozměňovací návrh přijal v této formě. Dokonce jsem říkala, že bude následovat infringement, odůvodněné stanovisko a další a další věci, to už jsem tady říkala. Ale říkám, čeho se bát... Čeho se bát? Bojíme se toho, že Evropská komise s námi zahájí infringement poté, co bude... než to projde samozřejmě Senátem a než to bude podepsané prezidentem, že s námi zahájí infringement, který tady dokážeme zhojit v devadesátce, co už umíme, ne? To je bez problému, v jeden den to máme hotové. Není co řešit. Takže já nevím, čeho se bojíte. Nic vám nehrozí. Maximálně si otestujeme, jestli ta cesta tam je (Předsedající: Čas, paní poslankyně.), nebo ta cesta tam není.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A další s faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Král. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji. Já také chci poděkovat panu ministrovi za jeho veřejné prohlášení, a abych byl korektní, chci poděkovat i za debatu, řeknu intenzivní debatu, kterou jsme po hospodářském výboru s Ministerstvem průmyslu a obchodu vedli a vedeme.

Nicméně k tomu Dánsku, pane ministře, prostřednictvím paní předsedající. Ano, Dánsko je jedním z našich vzorů i v teplárenství a případně dodávkách dálkového chladu. Nicméně je potřeba se poučit v dobrém, ale i v tom zlém. A například, jestli budu mluvit za sebe, já třeba nechci tady spalovat biomasu z Amazonie, aby na jedné straně planety jsme rozemílali deštné pralesy a pak ve finále v Evropě touto biomasou topili a prohlásili ji, protože se to zrovna jako někomu hodí a líbí, že jsme uhlíkově neutrální. Takže to je také Dánsko. A co ještě mají také v Dánsku, to je další výdobytek, a tomu se říká uhlíková daň. A o tom třeba tady se vůbec nebavíme, o zavedení uhlíkové daně. V okamžiku, kdy budou emisní povolenky, respektive za vypouštění oxidu uhličitého platit všichni, nejenom centrální zdroje, nejenom teplárny, ale i ty decentrální, pak samozřejmě diskriminace tepláren prostě nebude taková a hle, najednou začne se vytápění z centrálních zdrojů, z těch vysoce účinných dokonce soustav zásobování tepem, vyplácet. O ničem jiném to není než o tom, že systém energetiky se dostal do situace, kdy je předotován, přeregulován a ve finále s tím už nejde žít. Takže znovu bych vás chtěl požádat o podporu toho pozměňovacího návrhu, protože si myslím, že v České republice umíme jít svou cestou a teplárenství je tady s námi už několik desítek, možná i stovku let (Předsedající: Čas, pane poslanče.), tak bychom o něj neměli přijít. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A protože už neeviduji nikoho dalšího přihlášeného, znovu se ptám, zda se někdo z místa hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se na závěrečná slova, zda má zájem pan ministr za navrhovatele? Ano, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já bych jenom chtěl říct, že děkuji za podporu všem, kteří se podíleli na přípravě tohoto zákona, i za diskuse, které jsme vedli ve výboru, protože do určité míry byly obohacující a v některých oblastech nám ukázaly, jakým směrem postupovat v některých věcech dále. A na druhé straně stále trvám na tom, že přesto všechno, že si někteří poslanci myslí, že ten poslední návrh je v souladu s evropskou legislativou, nemohu doporučovat České republice a nemohu jednat tak, že tam, kde vím, že infringement určitě přijde, že ho budu vyvolávat. To prostě není můj postup. V tuto chvíli je to napsáno tak, že to je v rozporu s evropským právem, protože evropské právo řeší při připojení k účinnému zdroji skutečnou účinnost, a to je vlastně to, kde se rozhoduje o tom, do jaké míry je to připojení skutečně účinné a nedojde ke zhoršení. O neúčinného zdroje má docházet k obnovení co nejrychleji. To je všechno, co k tomu mohu ještě dodat.

Chtěl bych vás poprosit o podporu tohoto zákona včetně toho, co jsem řekl, že nedoporučujeme a že jsme proti schválení pozměňovacího návrhu pana poslance Krále, kterému se tímto za to omlouvám.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Zeptám se pana zpravodaje, zda má zájem o závěrečné slovo? Není tomu tak. Já jsem zagongovala, abychom přilákali kolegy z předsálí do sálu k závěrečnému hlasování. Ale než se pustíme k závěrečnému hlasování o pozměňovacích návrzích, tak se musíme vypořádat s návrhem pana poslance Adamce, který navrhuje stáhnout pozměňovací návrh C2. Takže ještě jednou zagonguji, než spustíme hlasování.

Eviduji zájem o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji a požádám vás, abyste se přihlásili svými kartami. Ještě chviličku počkáme, než se počet ustálí.

 

Takže zopakuji návrh pana poslance Adamce, o kterém nyní hlasujeme, zda Sněmovna souhlasí se stažením pozměňovacího návrhu pod písmenem C2.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 39, přihlášeno 166 poslanců, pro 166, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

A nyní poprosím pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Pane zpravodaji, prosím.

 

Poslanec Róbert Teleky: Děkuji za slovo, paní předsedající. Byli jsme zevrubně seznámeni s obsahem novely panem ministrem i s obsahem pozměňovacích návrhů panem předsedou hospodářského výboru. A dovolte, abych vám načetl proceduru navrženou garančním hospodářským výborem: Za prvé návrhy legislativně technických úprav přednesené ve třetím čtení, budou-li v rozpravě ve třetím čtení načteny, za druhé pozměňovací návrh D, za třetí pozměňovací návrh A, za čtvrté pozměňovací návrhy C, pozměňovací návrh C1. Pokud bude přijat pozměňovací návrh C1, je pozměňovací návrh B nehlasovatelný. Pokud nebude přijat pozměňovací návrh C1, budeme hlasovat pozměňovací návrh B. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP