(11.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní poslankyně. Jako další řádně přihlášený je pan poslanec Radovan Vích. Prosím.

 

Poslanec Radovan Vích: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já nebudu tak dlouhý jako paní profesorka Válková, nicméně k tomu sněmovnímu tisku 312 já nějaké zásadní připomínky nemám. Nicméně jeden pozměňovací návrh jsem přesto připravil a s tím bych nyní ve stručnosti vystoupil.

Důvod je ten, že je obvyklým standardem, že když je v legislativě povinnost vypracovat nějakou zprávu, zejména na roční bázi, a poskytnout ji dalším orgánům státní správy nebo ji veřejně zpřístupnit, tak je zde stanoveno přesné datum, dokdy se tak má stát, a to v tomto případě není. V zákoně č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, ve znění pozdějších předpisů, toto bylo u zprávy o činnosti Úřadu pro dohled nad hospodaření politických stran a politických hnutí opominuto a působí to praktické problémy.

Navrhuji tedy tuto chybějící část ustanovení do zákona o sdružování v politických stranách a hnutích doplnit, včetně povinnosti předložit tuto zprávu pro informaci Poslanecké sněmovně. Je to podobné, jako je to v případě Nejvyššího kontrolního úřadu anebo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. To znamená, navrhuji do § 19g písm. b) doplnit současné znění: zpracovává a uveřejňuje na svých internetových stránkách zprávu o své činnosti za příslušný kalendářní rok, - a teď je ta změna - a to do 31. března následujícího kalendářního roku, a zároveň tuto zprávu ke stejnému datu předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky pro informaci.

Takže to je obsah a důvod mého pozměňovacího návrhu a s tímto číslem toho pozměňovacího návrhu bych se potom přihlásil v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pan zpravodaji. Táži se, zda někdo další se hlásí v obecné rozpravě? Nikoho nevidím, v tom případě končím obecnou rozpravu a ptám se pana zpravodaje a pana ministra, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v rozpravě musí být vždy odůvodněny. Nyní tedy poprosím paní poslankyni Válkovou. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Já jsem to řekla už v obecné rozpravě. Je to číslo pozměňovacího návrhu 1540, jsou to čtyři novelizačním body. V článku jedna bodě 2 v § 19b odst. 1 písm. a) a b) zrušit slovo "po projednání s Kolegiem Úřadu", nahradit tu číslovku "14" číslem "30" - bod dva. Bod tři - místo "projednávání" se nahrazuje slovy "bere na vědomí". A konečně bod číslo čtyři - vkládá se slovo "služebně". Děkuji. Je to pozměňovací tisk (návrh) 1540.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy pan poslanec Radovan Vích. Prosím.

 

Poslanec Radovan Vích: Děkuji, pane předsedající. Takže ještě jednou. Já jsem to podstatné řekl v obecné rozpravě, takže tímto se jenom přihlašuji ke svému pozměňovacímu, který je v systému pod evidenčním číslem 1461. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Josef Cogan. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Já bych si dovolil přihlásit se jenom k pozměňovacímu návrhu 1721. Jedná se o formální záležitost v tom smyslu, že předpokládaná účinnost, která v tom tisku teď je, je k 1. 1. 2023, a tady vlastně ten návrh je, že nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení. Je to jenom opravdu úprava v tomhle smyslu procedurální.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a nyní pan poslanec, pan předseda Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, já se tímto hlásím k pozměňovacímu návrhu, který je v systému obsažen jako sněmovní dokument 1691, kterým se opravuje - za prvé - terminologická chyba v návaznosti na již schválenou změnu služebního zákona, přičemž slova "náměstek ministra vnitra pro státní službu" jsou nahrazena slovy "nejvyšší státní tajemník".

A dále - za druhé - se upravuje působnost Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí o materii, která je v zákoně č. 159/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, podle doporučení z ústavně-právního výboru uvedeného v usnesení číslo 274 za dne 28. dubna 2021. Navrhovaná úprava povede ke zvýšení právní jistoty dotčených subjektů v rámci předmětu regulace. Pro úplnost doplňuji, že návrh je předkládán jako koaliční pozměňovací návrh a připojili se k němu kolegyně a kolegové Hana Naiclerová, Michal Zuna. V dalších podrobnostech se odkazuji na písemné odůvodnění, které je součástí sněmovního dokumentu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Ptám se, zda někdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, v tom případě končím podrobnou rozpravu a ptám se pana ministra a pana zpravodaje na závěrečné slovo. Není zájem. Děkuji. Pokud vím, tak jsme vypořádali všechny návrhy, žádné jiné nepadly, a já tím končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

Přečtu omluvy. Od 12.30 do 15 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Pavel Bělobrádek, od 11 do 13 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Petr Gazdík a od 12 do 23 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Martin Major.

 

Otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

24.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 127/2005 Sb.,
o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o elektronických komunikacích), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 346/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Já vás prosím, pane ministře, ujměte se slova. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám vám vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích. Cílem předkládaného návrhu zákona je vymezit okruh osob s nízkými příjmy podle zákona o elektronických komunikacích ve vztahu k problematice takzvaných zvláštních cen v rámci univerzální služby. Zjednodušeně se jedná o slevu z ceny tarifu. Nově stanovený okruh oprávněných osob efektivněji zacílí poskytování zvláštních cen pro potřebné uživatele tak, aby mohli využít služby elektronických komunikací za zvýhodněných podmínek, a zároveň umožní státu lepší kontrolu čerpání těchto zvláštních cen. Návrh zákona tedy oproti stávající úpravě zpřesňuje adresování nároku na poskytnutí zvláštních cen pro osoby s nízkými příjmy, které jsou nově definovány jako příjemci příspěvku na živobytí. Zároveň se tím zlepšuje možnost kontroly jejich případného zneužívání, kdy nově se již nebudou osoby s nízkými příjmy prokazovat pouhým čestným prohlášením, jak tomu bylo doposud, ale potvrzením o tom, že je tato osoba příjemcem příspěvku na živobytí.

Vzhledem k časové naléhavosti navrhované právní úpravy, zejména s ohledem na sociální aspekty osob s nízkými příjmy, bych vás chtěl požádat o projednání tohoto návrhu zákona ve zkráceném jednání ve smyslu ustanovení § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, tedy aby Poslanecká sněmovna vyslovila s návrhem souhlas již v prvním čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře, a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, pan ministr to tady stručně představil. Jde o to, že vlastně my tady jakoby zákonem zpřesňujeme zvláštní ceny, které by se daly popsat jako slevy z tarifu. Vy to určitě znáte. Doposud to čerpali lidé se zdravotním postižením. Ta sleva z tarifu je 200 korun. S tím, že tedy ta stávající právní úprava, která byla transpoziční zjednodušeně, stanoví, že to rozšiřuje vlastně, že ty osoby s nízkými příjmy, kde se použil koeficient 2,15násobek životního minima, což je mechanismus, který se používá u odpuštění platby za rozhlasové a televizní poplatky a osvobozuje... (Odmlka pro hluk v sále.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP