(16.00 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

A já mám k tomu celou řadu různých otázek, tak jako má můj kolega. Žádali jste například o nějaké stanovisko nebo konzultaci poradní sbor ke státní službě a náměstka ministra pro státní službu, aby se k takovéto velké změně vyjádřil, aby došlo například ke stažení návrhu, jak žádal výbor pro sociální politiku, systemizace na MPSV? Jsou různě předložené analýzy a podklady, na kterých se MPSV rozhodlo, tak jsou relevantní? Dle našich informací samozřejmě že nejsou. A mám pocit, že prostě a jednoduše čím dál tím více vedení MPSV, a vidíme to na jednotlivých agendách, už to říkáme od Úřadu práce a tak dále, prostě a jednoduše nesouzní s tou samotnou agendou MPSV jako takovou a opravdu pošlapává jednu agendu za druhou. Úřady práce jsou rozhozené, jak říkala má kolegyně Pastuchová. V tuto chvíli je ohrožena výplata dávek u sociálních služeb u áčkových a béčkových organizací, to znamená u těch celorepublikově a nadnárodně působících, to je 1,7 miliardy. A takhle bychom mohli pokračovat dál a mám pocit a mám za to, že prostě a jednoduše to Ministerstvo práce a sociálních věcí si zaslouží, aby se už mu konečně někdo věnoval a ho začal konečně někdo řídit.

Takže já navrhuji další bod, a to po pevně zařazených bodech jako bod číslo 2, a to je Ohrožení financování sociálních služeb. Děkuji moc.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Než dám slovo panu poslanci Maškovi, přečtu omluvy. Omlouvá se Jiří Slavík od 16.15 do 21 hodin z pracovních důvodů a pan ministr Jan Lipavský od 15.30 z pracovních důvodů.

Nyní tedy vystoupí pan poslanec Mašek a připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl navrhnout projednání bodu Kritický nedostatek praktických lékařů pro dospělé, praktických lékařů pro děti a stomatologů a s tím související kolaps pohotovostních služeb v České republice.

Jde o velice závažné téma. Zažili jsme to ve všech krajích, ve všech okresech, ve všech obcích, a to na sklonku loňského roku, a situace v podstatě pokračuje dosud. Došlo k tomu, že pohotovosti byly přetížené zhruba dvojnásobně proti minulým letům. Samozřejmě může za to souběh tří onemocnění, která se zde objevila. Je to chřipka, je to doznívající covid a jsou to RS virózy u malých dětí. A v této době došlo k tomu, že na příznaky, které mají všechna ta tři onemocnění stejné, to znamená vysoké teploty, bolesti hlavy a podobně, se nedostávaly léky, čili maminky neměly dětem co dát, nemohly jim dát antipyretika, nemohly jim dát léky proti bolesti, a rady odborníků, předních odborníků, aby se nezatěžovaly pohotovosti, byly právě ty: nejprve děti pořádně zavodněte doma, zkuste jim dát antipyretika a pomocí zábalů srazit teploty a teprve poté přijďte do pohotovostních ambulancí. Ale ono to není tak jednoduché. Když se vžijete do situace maminky, která ta antipyretika nesežene, provádí doma zábaly a odborníci radí, aby přišli potom v okamžiku, kdy to nevede k lepším výsledkům, kdy to dítě je apatické, je dušné a nepřijímá tekutiny, tak potom, když přijdou na pohotovost, a na té pohotovosti čekají pět hodin, tak prostě zážitek té rodiny je tristní. Naplnila se také dětská oddělení, lůžková oddělení v nemocnicích. Měli jsme štěstí na rozdíl od Německa, že RS viróza u dětí nás částečně minula, nebyla tak silná, ale tam již byli kapacitně téměř vyčerpáni. A právě ta souvislost nedostatku pediatrů, nedostatku lékařů pro dospělé, kteří by se účastnili na těch pohotovostech, práce v pohotovostních ambulancích - a už to není o penězích - vede to k tomu, že ta péče zaniká. Konkrétně v Libereckém kraji, tuším v Semilech, v Tanvaldu, v Hrádku nad Nisou od 1. ledna pohotovosti nejsou. Je to bez náhrady. Těm lidem se řekne: Jeďte do jiného okresního města.

A recepty na to samozřejmě jsou. Za naší vlády jsme prosadili vybudování 81 urgentních příjmů, na kterých se dnes už pracuje, ty se staví, přicházejí na ně peníze dotační z Evropy. A tam byl ten úmysl toto řešit i včetně pohotovostí. Mně přijde, že současná vláda na to svým způsobem rezignovala, a pokud ne a je tady plán, pan ministr Válek hovořil o tom, že jednal s hejtmanem Kubou a že hledají společné řešení. To řešení hledají proto, že vlastně povinnost zřizovat pohotovosti ze zákona a financovat je je uložena krajům. Ty kraje na to dokonce mají díky rozpočtovému určení daní i dostatek peněz. Ale dnes to není o tom, jestli lékaři dáte 500 korun, 700 nebo 1 000 a více za hodinu, ale jde o kapacitu a vůli lékařů v tomto systému sloužit, protože na přetížené pohotovosti, kde máte třeba oproti minulým letům dvojnásobek pacientů, můžete snadněji udělat chybu, něco podcenit a může se to ve vašem profesionálním životě vymstít.

Takže já bych chtěl požádat a zařadit tento bod, který se týká kolapsu pohotovostí a jejich řešení, jako druhý bod dnešního jednání a chtěl bych vyzvat pana ministra Válka, aby uklidnil české občany, řekl, jaké má řešení spolu s panem Kubou, jak anoncoval, a také s pracovní skupinou, kterou s oblibou určuje na problémy ve zdravotnictví. Takže jako druhý bod dnešního jednání, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Nacher a připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, vážené kolegyně, kolegové, já sem jdu a stojím tady před vámi s prosbou o zařazení bodu, který jsem nazval v přihlášce Informace vlády o opatřeních v boji proti šíření dezinformací. My jsme dnes na klubu, a také jsme to prezentovali na tiskové konferenci, jsme si definovali nějakých šest základních bloků témat, které bychom rádi, aby vláda s námi, s opozicí a prostřednictvím i Poslanecké sněmovny s veřejností projednávala, ať už jde o rozpočet a daně, nedostatek léků, o tom tady mluvili kolegové, sociální témata, energetická krize, čerpání peněz z Evropské unie a právě boj s dezinformacemi, který ale za určitých okolností může spadnout do cenzury, jak jsem to opakovaně nazval ve svých interpelacích, které jsem měl na premiéra této vlády. To je šest nějakých základních bloků témat, která řeší veřejnost, která se jich dotýkají. Když se podíváte nejenom na sociální sítě, ale i na maily, které nám jako zákonodárcům chodí, tak je to opravdu trápí, dotýká se jich to. Jednou se to dotýká jejich peněženky, jednou toho, jestli seženou léky pro svoje děti, jindy, jak dlouho budou čekat na nějakou sociální dávku, a jindy, jestli jim náhodou někdo nesmaže jejich příspěvek nebo nedostanou nějakou nálepku, nebo se nebude dít něco ještě dalšího.

A já si myslím, že vláda by aspoň v některých momentech měla vyslyšet opozici a zařadit některý z těch bodů, které se tady já a moji kolegové snažíme zařadit, protože jsou to skutečně témata, která jsou aktuální a která i vy přece musíte vnímat, že k vám na mail chodí, že se vás na to lidé ptají, že když vás potká někdo, tak se vás na tyhlety věci, které tady se dneska snažíme zařadit, tak se k tomu snaží něco dozvědět. A já tedy podobně předpokládám jako můj kolega Radek Vondráček, tak se chceme bavit o tom tématu, které já tady otvírám konzistentně od začátku toho loňského roku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP