(17.10 hodin)
(pokračuje Helena Langšádlová)

Ale kde máme velmi slabou stránku, a nejenom věda a výzkum, to je čerpání komunitárních zdrojů, protože víme všichni, že tímto programovacím obdobím de facto operační programy tak, jak je známe, skončí. A týká se to i jiných oblastí, nejenom vědy, výzkumu. A tam si myslím, že i věda a výzkum má veliký potenciál, a to zejména v čerpání - v případě vědy, výzkumu - Horizonu. A já tady mám takové srovnání. Víte, že v prvním pilíři Horizonu máme ERC granty, že to je přesně ten směr, který bychom měli podporovat. A mám tady jenom takové malé porovnání mezi Českou republikou a Rakouskem.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní ministryně, už je to přece jenom delší doba, já jsem to nechal chvíli. Ať všem měříme stejně, nechávám vždycky několik sekund ještě, ale... Tak máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo. Děkuji za to vysvětlení. Není tam teda úplně jasné to, jaký je tam přínos organizace, kterou vedete, ať už se jmenuje jakkoliv. A chtěla bych tam potom opravdu slyšet i ty finance, a to proto, že zatím financování výstupu vědy je ne úplně motivující, jak všichni víme. A některé naše hodnotící faktory, jako jsou impakt faktor, kde se hodnotí, nebo Hirschův index už mnohé instituce zahraniční nepřijímají, protože samozřejmě má to velké problémy v tom, jak se v tom zorientovat. Takže budu ráda až v dalším vystoupení to budete moci doříci, co jste tam měla připraveno. A předpokládám, že toto není samozřejmě moje poslední otázka, protože nejsem zcela spokojena. Jinak děkuju za to, že jste pochválila předchozí vládu, že připravila některé základní kameny, které jste mohli potom rozšířit, to je vlastně pochvala. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a paní ministryně může dokončit svoje vysvětlení.

 

Ministryně pro vědu a výzkum ČR Helena Langšádlová: Děkuji za slovo. Jenom krátce ještě doplním Horizon. Tam si myslím, že - a na tom opravdu pracujeme a významně, významně posilujeme tu otázku, aby byla vyšší účast v programech Horizonu, zejména ERC a také jsem navrhla, aby do střednědobého výhledu šly peníze na ERC.cz, což jsou vlastně ti, kteří uspějí, ale není dost těch evropských peněz. Určitě je to na delší diskusi.

Ale vy jste zmínila otázky hodnocení. Víte, že v rámci hodnocení celá ta metodika je pode mnou, pod Radou vlády, ale zejména modul M1, M2 můžeme ovlivnit. A tam bych velmi chtěla, aby v tom modulu M1, kde se hodnotí vybrané výsledky podle objemu DKRVO, jak jistě víte, aby tam byl větší důraz na aplikovaný výzkum. Ale opravdu tam je potřeba posílit i otázku hodnotitelů. A co se týče metodiky M2, teď budeme i dál komunikovat s naší komisi pro hodnocení, protože přesně jak jste to říkala, ona se situace i z hlediska publikační činnosti výrazně mění. A já bych velice chtěla, aby v rámci modulu M1 byla hodnocena i účast v prestižních grantech, v ERC grantech anebo v jiných prestižních grantech. Komise pro hodnocení v tuto chvíli zpracovává seznam prestižních grantů, které vedle publikační činnosti, která je v tuhle chvíli tím, na čem stojí modul M2 v jednotlivých kvartilech, tak aby opravdu i účast v ERC grantech byla hodnocena. Je to i po konzultaci s prestižními pracovišti a je to jedna z cest, jak podpořit excelence, protože to si myslím, že je ta cesta, kterou se máme vydat.

Takže ještě jednou: posílení institucionálního financování, posílení excelence a posílení transferu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím dalšího z řádně přihlášených, a to je pan poslanec Richard Brabec, který bude interpelovat pan ministra Mariana Jurečku.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Tedy já jsem ho ještě vlastně ani nedostal, ale jako bych ho dostal. Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážený pane ministře, já bych tentokrát místo nějakých politických otázek řekl jednu věc, která je ryze praktická. Troufám si jenom připomenout pamětníkům, že snad i můžu říct - docela neskromně - jsem se významně zasloužil o lepší ochranu národních parků. Když jsem byl v roli ministra životního prostředí, tehdejší opozice, především ODS, ale nejenom ODS, říkala, že by chtěla větší otevření národních parků, a je tedy trošku dneska absurdní, že tady teď vystupuji jako podporovatel jedné konkrétní akce, kterou bohužel Ministerstvo životního prostředí svým rozhodnutím zazdilo. Odpusťte mi to slovo, i když je to samozřejmě rozhodnutí úředníků. Ale jedná se o docela nádherné území - Luzenské údolí, hraniční přechod s Bavorskem Modrý sloup, který jsem dlouho připravoval na otevření, tenkrát i s kolegy ze správy. Udělali jsme myslím pro to celou řadu kroků, a proto jsem byl velmi překvapen, že padlo rozhodnutí před několika týdny z Ministerstva životního prostředí z odboru výkonu státní správy, že to prostě nejde. A já jenom chci se vás zeptat, jestli to rozhodnutí považujete za definitivní, jestli případně tam vidíte nějakou možnost, jak se proti tomu odvolat, protože ono v sobě má i jistou dávku precedentu. Já to když tak potom upřesním v nějaké doplňující otázce. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji panu poslanci Brabcovi a prosím pana místopředsedu vlády Mariana Jurečku o reakci. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji za tu interpelaci. Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já jsem na základě informací, že tato interpelace dnes bude, tak jsem si vyžádal z rezortu Ministerstva životního prostředí informace o tom, jakým způsobem tedy bylo postupováno, jaký byl záměr, jak bylo formálně potom nebo v závěru i rozhodnuto. Ano, Ministerstvo životního prostředí v Českých Budějovicích o tom záměru národního parku, který se snažil vytvořit díky určité formě kompenzačního opatření, tedy rozšíření dalšího chráněného území pro hnízdění tetřeva hlušce tak, aby tady byla zajištěna ochrana.

Musím říct, že vnímám velmi silné argumenty, které se opírají o to, že tady je ta lokalita svým způsobem specifická pro ochranu v době hnízdění, vyvádění mláďat, a nelze úplně jednoduše říci, že když vymezíme nějakou další plochu, že automaticky budeme schopni postupně směřovat z lokality, kde začne poměrně intenzivní pohyb osob, nebo ne že intenzivní, ale začne tam pohyb osob, pokud otevřeme tento hraniční přechod, že dokážeme zajistit to, že tato populace, která je na území Národního parku, se nám nesníží, nedojde k rušení v době hnízdění a vyvádění a vodění kuřat, k jejímu omezení. V tento okamžik vnímám to rozhodnutí jako velmi vysoce odborné a nevidím popravdě i z hlediska správního postupu moc prostoru pro to, aby došlo ještě k přehodnocení toho rozhodnutí na základě podané žádosti s návrhem kompenzačních opatření, protože toto rozhodnutí není politické, toto rozhodnutí je především odborné, opírající se o zákonné postupy. Já jako ministr na to mohu mít případně nějaký svůj osobní názor, ale do těchto věcí prostě politické rozhodnutí nemá vstupovat. Takže pokud by v budoucnu mělo dojít nějakému změněnému rozhodnutí, tak by to muselo přijít jedině na základě toho, že přijde ještě nějaký jiný, významně jiný návrh, který by říkal, jakým způsobem ta populace bude na území národního parku chráněna. Nechci tento postup předjímat, jestli po dohodě s národním parkem se do něčeho takového národní park znovu pokusí nastoupit a nadesignovat nějaká jiná ochrana opatření, která by měla větší šanci na to, aby potom bylo rozhodnuto kladně.

Takže já v tento okamžik nemohu tady jednoznačně říci: Ano, nastane nějaká změna v budoucnu nebo nenastane. Dávám férově odpověď, jak jsem se dneska seznámil s tím postupem, s tím, jak ta opatření byla navrhována, jaká byla argumentace, která to odmítla. Takže já se jako ministr spojím s panem ředitelem. Bude mluvit o tom, jestli lze ještě nějak významně předefinovat je, rozšířit, upravit tak, jestli by měla vůbec šanci na nějaké nové posouzení v budoucnu, která by měla šanci na úspěch. To je moje odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a pan poslanec má zájem ještě položit doplňující dotaz. Máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju. Já to jenom ještě krátce doplním pro pana ministra. Za prvé myslím, že můžu uklidnit s tou ochranou tetřeva. Ono totiž to území by mělo být otevřeno v podstatě pouze od 15. července do 15. listopadu, což je mimochodem čas, kdy to mají otevřeno i Němci. Protože my jsme paradoxně v situaci, kdy bavorská strana to má otevřeno vlastně až na bavorskou hranici a my to máme zavřeno celoročně. Oni to právě mají otevřeno v tom řekněme čase, kdy toho tetřeva to neruší, protože v tu dobu nehnízdí, nebo prostě neruší ho to právě v tom kritickém zimním nebo brzce jarním období. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP