(16.10 hodin)
(pokračuje Milan Brázdil)

Pamatujete si nedávno samozřejmě všichni, jak to tady vypadalo během covidu. Ta koordinace čtrnácti krajů - jistě mi dáte zapravdu - bude úplně jiná, tak jako hasiči a policajti, než když jsme čtrnáctkrát jinak. A čtrnáctkrát jinak znamená, že opravdu tu je čtrnáctkrát jinak zaplacený člověk, jinak oblečený, jinak vybavená sanitní vozidla. Ač zákon je jeden, přece jenom kraje si jakousi svou trošku lidovou tvořivostí to dělají podle svého. Jak k tomu má přijít pacient, někdo z vás, když při transportu z Ostravy náhodou by se něco stalo, dejme tomu, na Vysočině, a tam je záchranná služba jinak organizovaná s jiným dojezdovým časem? Kolikrát přijede možná lékař, tedy ať už v systému rendez-vous auto nebo ve velkém vozidle, popřípadě bez lékaře. Zkrátka má to opravdu hodně velké konsekvence. A věřte, že nemluvím jenom sám za sebe s třicetiletou praxí, ale za - a teď nechci říct všechny - ale zhruba bych řekl za 90 % záchranářů.

Závist, a to je další věc, samozřejmě funguje mezi lidmi. Oni si to řeknou: jak to, že člověk za stejnou práci, mnohdy i menší práci, vezme jiné peníze v tom kraji, a v jiném kraji je to jinak, a přitom budu mít víc výjezdů? Prosím, toto všechno a mnoho dalších věcí by se tím vyřešilo. Vznikla by Zdravotnická záchranná služba České republiky, byla by koordinovaná z jednoho místa, ušetřilo by se hodně, ale hodně, hodně peněz v tom, že i ta výběrová řízení, která dneska jsou - asi víte, jak vypadá vozidlo Hasičského záchranného sboru, ona jsou přibližně stejná, mají skoro stejné vybavení, a tak hasičovi je poměrně jedno, jestli skočí do vozidla toho či onoho kraje. Ale my to tak nemáme. Všimli jste si, že ta vozidla jsou opravdu od volkswagenů, různých mercedesů a podobně, jinými slovy, tady to výběrové řízení na oblečení, na vybavení, na všechno by bylo z jednoho centra. Ano, řeknete: To ale my nechceme, my tady už všechno nechceme centralizovat. - Ale prosím vás, to zdraví máme jenom jedno a o ně by bylo pečováno, by mělo být pečováno stejně. V tak malinké zemičce čtrnáct krajů, čtrnáctkrát všechno jinak.

A já bych chtěl, abyste se nad tím zamysleli a abychom se nad tím zamysleli spolu s malou diskusí, ona nebude dlouhá, a pan ministr možná k tomu řekne svoje, co zamýšlí. My, pár záchranářů, budeme mít návrh, a pak by se to teprve dalo do legislativního procesu.

Tedy, paní předsedající, prosím, kdybyste si poznamenala zařazení nového bodu Zdravotnická záchranná služba České republiky, diskuse nad tímto tématem. A já nechci, nechci nikam pevně. Já nechci, abyste řekli, tak zas to bude prodlužovat se. Jenom zařadit. A to samotné klidně může být až zítra, pokud na to by přišel čas, čili klidně to dejte až na poslední místo. A možná po poradě s panem ministrem on sám řekne, jestli to chce tam či onde, a třeba koalice mu vyjde vstříc. Já vám děkuji, že jste mě vyslechli.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Nyní je přihlášena paní poslankyně Štefanová, připraví se pan poslanec Zlínský. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Chtěla bych navrhnout zařadit na jednání Sněmovny nový bod, a to bod s názvem nedostatek léků v České republice. Již dlouhé měsíce se lidé potýkají s nedostatkem základních léčiv a musejí objíždět několik lékáren často i desítky kilometrů od sebe. Určité problémy ale hlásí už i nemocnice a další zdravotnická zařízení.

Poslanci SPD toto téma zařadili do svých interpelací na ministra zdravotnictví, tento týden ale interpelace nejsou a já si myslím, že je to tak závažné téma, že je potřeba se o něm bavit tady na plénu Sněmovny na řádné schůzi. Proto chci tento problém zařadit jako samostatný bod tak, abychom to tu mohli probrat, jaká je vlastně aktuální situace, jak dlouho bude ještě trvat, a hlavně co bude dál, aby nám tady pan ministr zdravotnictví mohl představit, jaké konkrétní kroky podniká v tom, aby se tato situace neopakovala, jak se řeší monitoring zásob lékáren a skladů a monitoring výroby a dodávek. Pokud SÚKL zahlásí, že se nic neděje, vše je v pořádku a jen několik týdnů nato je výpadek základních léků, tak takto to dál nejde dělat ani dovážet léky extra až poté, co již několik týdnů chybí.

Dále je potřeba v co největší míře podporovat i výrobu léků v České republice a výrobu různých forem léčiv z komponent přímo v lékárnách. I tam by mě zajímalo, jaké kroky v tomto ministerstvo provádí a zda řeší i tuto stránku, tedy podporu samostatnosti České republiky v tomto ohledu.

Proto bych chtěla tento bod zařadit jako bod číslo 1 na dnešní jednání. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní je přihlášen pan poslanec Zlínský, připraví se paní poslankyně Pošarová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, vážený pane ministře, mám také návrh na zařazení nového bodu programu a ten bod by se jmenoval Diskuse k návrhu nařízení Evropské unie - evropský prostor pro zdravotní data. Já už jsem to tady zmiňoval ve svém posledním projevu. Reagoval tady na to i pan ministr zdravotnictví Válek, který řekl něco v tom smyslu, že je to návrh, což je pravda, že to není ještě hotové dílo, ale já bych upozornil na to, že to je nařízení Evropské unie, takže si myslím, že je nejvyšší čas, abychom o tom začali diskutovat, abychom případně poukázali i na nedostatky tohoto nařízení. Ten můj - to, co tady budu říkat - ten text je poměrně hutný a náročný k pochopení, vyskytuje se v něm mnoho složitých pojmů. Já se budu některé snažit vysvětlit, nicméně vycházím z toho nařízení Evropské unie, kde jsou ty pojmy podobně používány. Evropský prostor pro zdravotní...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, já se moc omlouvám, že vás ruším. Poprosila bych roh vlevo, aby trochu ztišil své rozhovory. Rušíte pana poslance. Děkuji.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Takže ještě jednou, Evropský prostor pro zdravotní data - a upozorňuji tedy, že je to jako důležité, bude se to každého týkat - má být první oborový prostor pro evropská data. Těch oborů, kterých se to bude týkat, bude od energetiky až po zemědělství spousta, ale první to spouští nebo mají spustit na zdravotnictví. Má sloužit ke sdílení všech zdravotnických dat v rámci České republiky, ale také v celoevropském prostoru, a to nejen mezi zdravotnickými zařízeními, ale i pro použití regulatorních orgánů státních, evropských a také pro výzkumné týmy u nás, v Evropě, ale i ve světě. Vše má vést ke zlepšení zdravotní péče o pacienty a vývoji nových léčebných metod na základě zpracování těchto dat prostředky umělé inteligence při údajném zachování bezpečnosti těchto dat.

Rozsah dat, která se mají sdílet pro regulatorní a inovativní procesy, je velmi široký. Já to tady zmíním, čeho se to týká, tak dávejte pozor. Má se to týkat nejenom dat ze zdravotních záznamů, ale i dat s dopadem na zdraví lidí včetně sociálních faktorů, vlivu životního prostředí, chování jednotlivců i skupin obyvatel, genomických dat o patogenech s dopadem na lidské zdraví, to, znamená, to je složení genů jednotlivých patogenů. A teď to nejdůležitější, má se to týkat genetických, genomických a proteomických dat týkajících se lidí, obyvatel. Takže já vám to vysvětlím. Genetická data, to je vlastně genetický kód, to jsou jednotlivá písmena genetického kódu. V podstatě si to představte, jako kdybyste měli cizí jazyk a bez jednotlivých mezer mezi slovy byste viděli prostě jenom změť nějakých písmen. Genomická data - to si představte tak, jako kdybyste viděli už nějaká slova, mezi nimi mezery, to jsou ty jednotlivé geny, ale pořád je tam ten problém, že my známe dejme tomu, ta slova, ale neznáme často kontext. Proto vlastně se má použít umělá inteligence, aby ten kontext mnoha genů, jak se projeví v nějaké funkci člověka či patologii, aby se našla. Takže to se vám chtěl vysvětlit, abyste zjistili, jak je to důležité. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP