(9.10 hodin)

 

Poslanec Kamal Farhan: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, vážená vládo. Já si dovolím, než načtu nový bod, týká se to zdravotnictví. V současné době se potýkáme s nedostatkem lékařů, s nedostatkem léků, potýkáme se s prodlouženými čekacími dobami. Já bych byl velmi rád, kdyby dnes napadlo jedno téma, a to jsou hygienické služby, krajské hygienické služby. Změna v rámci systému hygien byla slibována už na jaře loňského roku, že bude představena v paragrafovém znění na podzim minulého roku. To se zatím nestalo a věřím, že tedy aspoň s ročním zpožděním nebo s půlročním zpožděním, co toto bylo slibováno, nám to bude představeno v letošním roce. V současné chvíli se nacházíme v rozkladu hygienické služby, naprosto chybí lékaři. V současné době v čele krajských hygienických stanic je sedm lékařů, zbývajících sedm jsou nelékaři. Kvůli nekompetentnosti řízení a nízkému platovému ohodnocení zbývajících lékařů odcházejí další lékaři. V budoucnu nebude systém zcela personálně zabezpečen. Naslibované finanční zhodnocení, zvýhodnění těchto zaměstnanců, se rozplynulo a z posílení stanic se nestalo vůbec nic. Vláda škrtla 134 míst na hygienických stanicích pro letošní rok.

Nerozumím komunikaci ministerstva ani směrem k hygienickým stanicím. Léta byly tyto instituce na okraji politického zájmu, což se nám vymstilo v dobách pandemie. Domnívám se, že boj s pandemií ještě není zdaleka ukončen, a přesto se vláda Petra Fialy rozhodla pouštět hygienám žilou. Absurditu tohoto rozhodnutí podtrhuje skutečnost, že desítky zaměstnanců vláda propustí v návaznosti na to, aby nabrala zase desítky úředníků na Úřad vlády a na tři nově zřízená virtuální ministerstva. 100 milionů na platech hygieniků bylo potřeba stůj co stůj v rámci boje s deficitem škrtnout, aby vláda nově utratila 70 milionů za zbytečné úředníky pro zbytečné ministry, kterých nikdy v minulosti nebylo třeba.

Ministru zdravotnictví tato destrukce hygien nestačí a v rámci tohoto likvidačního procesu namířil na další útok proti hygienám. Napsal všem hygienickým stanicím, že pět z nich skončí v mírném přebytku, což je úspěch v současné ekonomické situaci, že vůbec některé hygieny jsou schopné hospodařit s mírným přebytkem. Ale absurdita tohoto dopisu spočívá v tom, že hned jim napíše: Ale tyto peníze je třeba přerozdělit, takže jim je zase sebere. Zde je opět vidět nekompetentnost ministra zdravotnictví v tom, že na poradách hygienických stanic bylo řečeno, cituji: "Nespotřebované prostředky budete moci využít v následujícím období, pokud se vám podaří ušetřit." Nyní tady vidíme, že ani zápisy z porad s řediteli hygienických stanic neplatí, protože v zápisu se uvede, že budou moci využít nespotřebované prostředky, na druhou stranu jde dopis z Ministerstva zdravotnictví na hygieny, že tyto prostředky musí být přerozděleny jiným. Jelikož svým rozhodnutím vláda Petra Fialy systematicky likviduje hygienickou službu, navrhuji nový bod, který jsem nazval Krizová situace na krajských hygienách. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Bod mám poznamenaný. Jako další je přihlášen s návrhem na změnu pořadu pan poslanec Mašek, připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, vážení ministři, kolegyně, kolegové. Já bych se chtěl přihlásit s návrhem bodu Kritická situace v zásobování léky, jaké je vládní řešení nedostatku léků? V současnosti chybí antibiotika, antipyretika, analgetika a objevují se problémy s řadou dalších léků, jako jsou léky na diabetes, cytostatika a další. Situace je nejhorší za posledních třicet let, na tom se shoduje odborná veřejnost, a bohužel i široká veřejnost, která se s tím nedostatkem léků potýká. Věděli jsme to přitom od léta. Mluvilo se o tom i tady v parlamentu, psaly se o tom články. Připomenu článek na Novinkách ve druhé polovině října, který situaci přesně popisuje, popisuje ty problémy, předpovídá chybění léků, a tam na to nebyla žádná reakce. Takže víme to minimálně tedy v celé nahotě od konce října, a nedělo se téměř nic. Teprve když došlo k absolutní krizi, a to bylo v polovině prosince, tak se k tomu pan ministr přihlásil, vytvořil pracovní skupinu, která začala pravidelně zasedat a začala problém řešit. Chápu, že ministerstvo to nemůže mávnutím proutku vyřešit, nicméně mělo na tom pracovat déle a z mého pohledu zcela jasně zaspalo.

Ty desítky léků, které chybí doteď, se vláda snaží řešit mimořádným dovozem, například u antibiotik. V současné době se podařilo dovézt, a to je pravda, 10 000 balení V-penicilinu ze Slovenska. Ale pozor, je to zase polovičaté řešení a je nutné přiznat, že se nepodařilo stanovit úhradu tohoto léčiva. Lidé si musí toto antibiotikum kupovat za své v ceně více než 100 korun za balení. Poprosil bych proto zařadit tento bod a chtěl bych, aby vystoupil pan profesor Válek a situaci vysvětlil.

Vím zase, že už se některé kroky dělaly, sešel se pan profesor Válek, pan premiér se zástupci firmy Zentiva a snad se hledají nějaká řešení. Ta řešení ale by měla být tady jasně deklarována, aby lidé věděli, kdy ty léky budou, protože informace jsou od Šumavy k Tatrám, od toho, že to bude v březnu, a potom ty realističtější, že se podaří získat léky až pro příští sezonu. Jsou to otázky, na které by měli odpovědět zodpovědní, jak pan premiér, tak pan ministr Válek, jak to bude eventuálně s aktivací vlastního farmaceutického průmyslu, jak to bude se spoluprací v rámci Evropské unie, protože se zaklínáme tím, že léky nejsou v celé Evropské unii. Z mého pohledu jsme v tomto duchu promarnili předsednictví ve smyslu této koordinace, když jsme o problému věděli od léta, jak budou řešeny dostatečné objednávky pro příští sezonu a jak to bude s mimořádnými dovozy, pokud se ty dovozy uskuteční tak, aby byla včas zajištěna i výše úhrady, aby lidé nemuseli zbytečně léky platit. Takže výsledkem toho, co bych já chtěl dneska po vládě, je, aby ubezpečili občany, jak to budou řešit, a hlavně kdy situace s nedostatkem léků bude dořešena.

Poprosil bych zařadit tento bod jako druhý bod dnešního jednání. Název jsem říkal na začátku: Kritická situace v zásobování léky, jaké je vládní řešení nedostatku léků? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, poznamenávám včetně dovětku. S přednostním právem se přihlásil pan ministr Válek.

Jenom konstatuji, že jsme stále v bodu Návrhy na změnu pořadu schůze. Máme řádně přihlášené dva poslance písemně, z místa až na závěr.

Prosím, s přednostním právem pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Samozřejmě budu rád, když všechny body, které se týkají pacientů, budou zařazeny, ale nemohu předjímat, jak kolegyně a kolegové budou hlasovat, a proto pro jistotu. Doktoři hygien samozřejmě nebudou. Ten důvod je velmi jednoduchý, ono to studium lékařské skončilo. Co není, to nemůže být. Dneska to studium je jenom magisterské, bakalářské. Já chápu, že ne každý to ví, tak jenom, aby tam formace jasně zazněla. Doktorské studium hygieny, tedy ty doktoři hygieny, které jsme znali my starší, ti už nikdy nebudou, protože to studium nefunguje, neexistuje, není na žádné vysoké škole. Zůstává atestace, o kterou není zájem. Počet zájemců, co si chtějí tu atestaci vybrat, končí. Proto se otevírá nové studium už dlouhodobě a je to studium public health, veřejného zdraví, a to je ta transformace hygien, ke které dochází. Koneckonců, moji kolegové v čele s paní profesorkou Adámkovou s profesorem Špičákem a dalšími tady v předchozím období na toto upozorňovali, že je potřeba změnit situaci v České republice. A z toho historického hygiena a výživa, což byl ten obor, udělat to, co je standardem ve světě, tedy veřejné zdraví. A je dobře, že tímto směrem to posouváme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP