(9.30 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Pro ty, kteří se tím nezabývají - a věřím, že ne všechny to zajímá - tak vlastně dítě začíná být v péči stomatologa opravdu odmala a první, co už mu dává většinou jeho pojišťovna, je vyšetření v prvním roce, kdy může odhalit nějaké velké problémy. Potom do jisté míry je toto již na rodičích. Zase mnozí, jste mladí nebo jste se nezabývali zdravotnictvím - my jsme všichni vítali v roce 1990 ty aktivity, že budou stomatologové takoví jako opravdu samostatní a autonomní a tak dále, v domnění, že za prvé jich bude dostatek, to možná byla naivní představa, a za druhé, že si rodiče velmi zodpovědně vyberou. Tyto naše představy se úplně nenaplnily, jak vidíte po třiceti letech. Za prvé, stomatologů, jak tvrdí pan docent Šmucler, je dostatek - a já s ním nebudu polemizovat, protože asi to ví lépe - ale nejsou dostupní. Takže já se domnívám, že tato problematika je velmi ožehavá a prosím o zařazení tohoto bodu, bude-li zařazen jako první bod po pevně zařazených bodech, protože tam nevidím nic, co by mohlo být z politiky, neboť zuby bolí stejně všechny vlevo, vpravo, uprostřed, nahoře i z jihu. Takže tady za to velmi děkuji.

A druhý bod, který načítám tady od tohoto pultu, je bodem, který přineslo dnes ranních deset mailů, a jedná se o velký problém, a to dostupnost klinických psychologů pro děti, prosím. Tady už mi nejde ani tak o dospělé jako o děti, čili druhý bod by byl Dostupnost péče klinických psychologů v pediatrii. Důvod? Jednak jich je mnoho, ale z dnešního dne mám některé konkrétní školy, kde počet cizinců dosahuje více než počet českých dětí, takže v těch třídách učitel špatně učí, asistentů tam je více, než je únosné, nebo na ně nejsou peníze, a dopadá to tak, že ty děti začínají mít poruchy chování, rodiče si s tím nevědí rady, mají zhoršený prospěch, bolí je hlava, ale to není záležitost pediatra, takže pediatři výslovně volají po dostupnosti nebo koordinaci nebo alespoň nějakém doporučení, jak budeme řešit dostupnost klinických psychologů v pediatrii. To není jednoduché, ten klinický psycholog musí splňovat podstatně přísnější kritéria než psycholog pro dospělé. A protože řada z vás tady samozřejmě je na různých úrovních samosprávy a víte dobře, že tam prochází přes zdravotní rady a tak dále to řízení, tak proto velmi prosím o zařazení tohoto bodu, protože zase by to byla podpora potom pro ministerstva jak školství, tak zdravotnictví, protože by mohla potom hovořit s vámi z terénu na toto konkrétní téma. Takže prosím o zařazení druhého bodu, a to je Dostupnost péče klinických psychologů v pediatrii jako druhý bod po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A ještě se před uzavřením času pro přihlášky změnilo pořadí, protože písemně se přihlásil pan poslanec Berkovec, ten dostává přednost před přihláškou z místa, a poté už jenom konstatuji, už je to uzavřené, poté pan poslanec Nacher a paní poslankyně Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené dámy poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám příjemný den. To, že jsem se přihlásil a žádám zařazení dalšího bodu, důvodem toho je aktuální zpráva, kterou jsem zachytil na Seznamu před chvílí. Kolínský závod Toyota Motor Manufacturing včera oznámil, že zastavuje výrobu na jeden měsíc. Všichni si určitě dokážete představit, co to znamená. Nejsou to jenom tisíce vyrobených vozů, ale jsou to především tisíce zaměstnaných lidí, tisíce a stovky dodavatelů, desítky firem, desítky subdodavatelů. Takže já bych byl velmi rád, kdybychom zařadili na pořad této schůze bod, který se jmenuje Krizový plán vlády týkající se zastavení výroby ve významných firmách působících v České republice, takže Krizový plán vlády týkající se zastavení výroby ve významných firmách působících v České republice. Lhostejno kam, po pevně zařazených bodech, to je jedno, ale já to považuji za velmi důležité nejen z hlediska hospodářského, ale hlavně sociálního. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, čili po pevně zařazených bodech, zaznělo. A nyní se dočkal pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, dámy a pánové, já budu mít stále ten samý bod, ale využiji toho, že tady je pan ministr vnitra. Ten bod se jmenuje Informace vlády o boji s dezinformacemi. Včera jsem to tady obšírně popsal, o co mi jde. Nejde pouze jen o finanční prostředky, o těch tady mluvil kolega Vondráček, to opakovat nebudu, těch 50 a 100 milionů. Jde o princip, o strategii nebo taktiku, když to je nějaká krátkodobá záležitost. Jaká je role KRIT, jaká je role jednotlivých lidí? Já jsem tady včera popisoval to, co se mi nelíbilo na analýzách Františka Vrábela, na kterého se často odvoláváte v dezinformacích. Dneska jsem zachytil takovou zase další nějakou novou dezinformaci, koho já podporuji ve volbách. Už to běží na Facebooku a na Twitteru. Vám všem vadily vždycky ty fotky pana premiéra, jak podporuje Andreje Babiše a další, a teď jsem já zachytil něco samého opačně s mojí fotkou. Já se za chvilku k tomu vyjádřím. To znamená, ono to běží permanentně jak v prezidentské kampani, před ní, po ní, bude to běžet furt, ale je potřeba odlišovat dezinformace, nadsázku a nepříjemné informace, jak já jsem říkal, abychom ty nepříjemné informace, které jsou nepříjemné pro vládu, nepovažovali za dezinformaci. Tak vás poprosím, jestli by - bohužel my dneska končíme, jak jsem pochopil, takže to nejde ani zařadit - že bychom to zařadili třeba na pátek nebo na čtvrtek, tak dneska klidně jako poslední bod, třeba na pevný čas ve 13.30, pokud tam není něco jiného, paní místopředsedkyně, nevím, postě Informace vlády o boji s dezinformacemi. To mi přijde, že je fér, a my bychom věděli, co máte v plánu, jak to vidíte - já jsem to tady vysvětloval, pane ministře, včera. V případě, že opakovaně vy to nevyslyšíte a neřeknete v Poslanecké sněmovně, co je za tím, tak se můžou vyvolávat skutečné dezinformace. Třeba vám někdo bude podsouvat, že připravujete něco, co ve skutečnosti neděláte, tak je i ve vašem zájmu tady říct nějaké základní věci. Já jsem slyšel i o tom zájmu některých, dokonce koaličních poslanců, že bychom to měli třeba probírat na volebním výboru. Já nejsem člen volebního výboru. Prostě pojďme vymyslet ale - a to je na vás - nějakou platformu, kde se poslanci i opozice dozvědí, co vláda v této věci, která když nebude od začátku mít nějaké hranice a dimenze, tak se skutečně může postupem času proměnit v manipulaci nebo v nějakou cenzuru. Takže já vás poprosím, základní informace vlády o boji s dezinformacemi. Pokud tam není nic jiného, tak na pevný čas dneska 13.30 nebo 13 hodin alternativně, aby mě někdo nechytal za slovo, že jsem zrovna vybral špatný čas, že kdybych vybral jiný, tak by se to zařadit dalo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, mám poznamenáno, a jako poslední je přihlášená paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová ke změně pořadu schůze. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, včera jsem vystupovala se zařazením bodu ohledně PR vlády v rámci toho, že se vláda rozhodla utratit 30 milionů z peněz daňových poplatníků. Tento bod nebyl schválen. Vždycky, když dám ten příspěvek třeba na Facebook, mi lidé píšou a jsou velmi znepokojeni z toho, že tady nejsou členové vlády. Dneska jich je tady relativně velké množství včetně pana premiéra, takže já ten bod zařazovat nebudu, protože předpokládám, že někdo z nich vystoupí a že se k tomu vyjádří, že se tyto finanční prostředky za to a v tuto dobu utratily. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP