(9.50 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Následně pan poslanec Stanislav Berkovec navrhl nový bod Krizový plán vlády týkající se zastavení výroby ve významných firmách působících v České republice. Dávám hlasovat.

Kdo je pro zařazení tohoto bodu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 124 hlasovalo 172 poslanců a poslankyň, pro 77, proti 87. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Následně pan poslanec Patrik Nacher navrhl nový bod Základní informace vlády o boji s dezinformacemi.

Já tedy zahajuji hlasování o tomto návrhu bodu. Kdo je pro zařazení takového bodu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 125, 172 hlasujících, pro 78, proti 84. Tento návrh taktéž nebyl přijat.

 

A poslední hlasovatelný návrh náleží paní poslankyni Janě Mračkové Vildumetzové a má název Voličské průkazy.

Kdo je pro zařazení tohoto bodu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 126 bylo přihlášeno 172 poslanců a poslankyň, pro 78, proti 81. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Tímto konstatuji, že jsme se vypořádali se všemi návrhy k hlasování, a že nyní tedy můžeme postoupit tak, jak je nyní platný schválený pořad schůze. Otevírám tedy bod číslo

 

138.
Návrh Pravidel hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2023
/sněmovní dokument 1755/

Jedná se o sněmovní dokument 1755. Poprosím pověřeného člena organizačního výboru, pana poslance Jana Jakoba, aby se ujal slova a uvedl předložený sněmovní dokument. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, jako každý rok Poslanecké sněmovně předkládá organizační výbor ke schválení návrh pravidel hospodaření klubů, tedy nyní pro rok 2023. Samotná pravidla jsou s jedinou výjimkou úplně stejná, jak jsme je schválili pro rok minulý. Výjimkou je doplnění odstavce v čl. 3, odrážce 4, druhý odstavec, který zní: "Kancelář Poslanecké sněmovny neodpovídá za škodu způsobenou na majetku vneseném do prostor Sněmovny vyhrazených pro použití poslaneckými kluby, který je ve vlastnictví člena poslaneckého klubu nebo kterékoliv třetí osoby." Jedná se zejména o nábytek, dekorativní prvky interiéru či technická zařízení a související příslušenství. Vložení tohoto odstavce je jedinou úpravou. Ten důvod je nabíledni, že pojistná smlouva se nemůže na takovéto předměty vztahovat.

Organizační výbor tedy předkládá v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny tato pravidla ke schválení. Návrh usnesení načtu v podrobné rozpravě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za uvedení a zahajuji všeobecnou rozpravu, do které zatím - vnímám - přihláška paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, já osobně, samozřejmě je to na každém poslanci, pro toto v žádném případě ruku nezvednu. Chápu to, že musí být toto schváleno, ale já jsem k tomu vystupovala už několikrát. Já mám prostě problém s tím, že jsme tady měli volby a v těch volbách kandidovaly dva subjekty, a to Piráti a STAN a pak koalice SPOLU. Pokud takto kandidovali, mají mít dva poslanecké kluby. Když se podívám do jednacího řádu, tak já tady pořád čtu v § 77 odstavce 5: "K ustanovení poslaneckého klubu na začátku nového volebního období jsou oprávněni poslanci zvolení do Sněmovny za samostatně kandidující politickou stranu." Takže já jenom chci říct, proč já pro to nebudu hlasovat. Já prostě považuji, že my za to neseme zodpovědnost, za to hlasování, a já si prostě pořád myslím, že to je i porušení rozpočtové kázně, že někdy v budoucnosti to může někdo řešit, protože se podle mého názoru ty prostředky vyplácejí v rozporu s právními předpisy, co se týče těch dalších klubů, které podle mého názoru nikdy neměly vzniknout, a já to prostě beru i nefér vůči voličům. Děkuji vám. (Potlesk z řad hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a vnímám přihlášku pana předsedy Marka Bendy. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, jenom kratičce zareaguji na váženou paní kolegyni Vildumetzovou. Ten problém jsme tady řešili v minulosti, již v roce 2002 tomu tak bylo, kdy kandidovala tehdejší napřed čtyřkoalice, pak dvojkoalice, pak ustavila dva samostatné kluby za platnosti stejného jednacího řádu, stejného zákona o rozpočtových pravidlech, tehdy lidovců a Unie svobody. Pokud ty subjekty kandidují v přiznané koalici, nikoliv v nepřiznané, tam bych to chápal, ale tady oba dva subjekty kandidovaly v přiznané koalici, která také podle volebního zákona si šla pro ta vyšší procenta, která víme, že jsou ve volebním zákoně, že pokud se jedná o koalici více subjektů, musí splnit jiná kritéria než samostatně kandidující politická strana, pak si myslím, že je všechno v pořádku a je to v souladu jak se zákonem, tak se zvyklostmi této Sněmovny, tak s jednacím řádem.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě vnímám - s faktickou se hlásí pan poslanec Brázdil a poté do řádné rozpravy chce paní poslankyně. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Já bych prostřednictvím vás se zeptal pana kolegy Bendy. To je váš názor odkazující se na něco. Já se chci zeptat, kdo to může rozhodnout? Vy jste právník, já jsem lékař, nerozumím tomu, ale někdo by měl říct: Tak takhle to je. Váš subjektivní názor jde proti jinému názoru a mnoho lidí má jiný názor, ale někdo musí říct - promiňte, řekl jsem něco špatně? Kýváte hlavou. To je docela důležité, to je hodně peněz a nese se to od začátku tohoto volebního období, že jsme asi někde na začátku udělali chybu. Někdo by to měl rozseknout a to asi nemůžu být ani já, ani poslanec Benda, ale někdo - a teď já se ptám, kdo? Děkuji. (Potlesk z řad hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Dále s faktickou chce reagovat pan poslanec Vondráček, připraví se pan předseda Michálek a potom máme řádnou přihlášku v rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Když už se tato debata zahájila, budu velmi stručný. Snad se všichni shodneme, že jednací řád v té části má v sobě obsaženu chybu, že to není dobře napsáno a svádí to k různým výkladům. Respektuji právní výklad, který tady říkal třeba Marek Benda, ale už se mi nelíbí ta věta, kdy říká: "Takže je všechno v pořádku." Náš problém právě je, že to v pořádku není. Tak já doufám, že máme pracovní skupinu k jednacímu řádu, kterou vede pan místopředseda Bartošek, a doufám, že to spravíme a že už to do budoucna nebude problém.

Jenom připomínám pro ty, co si to pamatují: v minulém volebním období jsme měnili jednací řád a s novelou tady toho ustanovení, aby to bylo jinak, přišel pan místopředseda Pikal, který byl za Pirátskou stranu. A mně se nelíbilo, že s tím přišel na poslední chvilku, jinak to měl všechno dobře napsané, tak už se mi nechtělo to zahrnout do té novely a všechny jsem ukecal, že žádný problém nenastane. A ejhle, hned v dalších volbách problém nastal, protože pan místopředseda Pikal tenkrát navrhoval, že nemůže vzniknout poslanecký klub s méně jak pěti členy, a Piráti by v takovém případě na základě návrhu Piráta nemohli mít poslanecký klub. No, že jsem tenkrát tomu Pikalovi nevyhověl, to se člověk k tomu zpětně vrací. (Smích a potlesk poslanců ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP