(10.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Vnímám, že paní poslankyně Peštová chce ještě z místa s faktickou. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: To bylo ošklivé, pane poslanče, od vás, prostřednictvím paní předsedající. Já jsem se jenom chtěla zeptat, když je to tedy o plénu a to plénum rozhoduje, kdybychom my přišli s tou ideální myšlenkou a založili bychom tady dva kluby, ANO mladý a ANO starý, odsouhlasili byste nám to tady? Proč ne? Tak když vy jste se taky krásně rozpadli, tak my bychom udělali ANO mladý, ANO střední, ANO starý, měli bychom tři kluby. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a tento návrh vyvolal celou řadu žádostí o reakci. (Ruch v sále.) Jako první se hlásí pan poslanec Radek Vondráček, potom se připraví pan předseda Jakob. Já velmi poprosím o ztišení, je tady velký hluk. A prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já už, předpokládám, naposled - stručně, konstruktivně ke kolegovi Jakobovi. Já jsem nad tím přemýšlel, nad tím případným podáním, a já si ho nedokážu představit, s čím a jak bychom se obrátili na Ústavní soud, v souvislosti s jakým zákonem. Tohle si zkrátka musíme vyřešit my sami. My se prostě musíme nějak domluvit.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan předseda Jakob má žádost o faktickou. Využije. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Já jenom velmi stručně musím vaším prostřednictvím reagovat na kolegyni Peštovou. Já jsem tady neřekl právě, že o tom rozhoduje plénum. Tak to opravdu není, plénum o tom nerozhoduje. A to, můžou jak vznikat kluby v průběhu funkčního období, je v jednacím řádě poměrně podrobně popsáno. A já myslím, že to, co tady říkal kolega Vondráček teď, spěje k nějakému závěru. Prosím, přesuňme pak tu diskusi... nebo tuto diskusi pro jednou na tu pracovní skupinu k jednacímu řádu a pojďme se vypořádat s tím, abychom schválili návrh organizačního výboru na pravidla hospodaření poslaneckých klubů pro tento rok. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A ještě je tam faktická - stahuje pan předseda. Takže tímto už nevnímám žádnou přihlášku do všeobecné rozpravy. Ujišťuji se u paní poslankyně Mračkové - ale vypořádali jsme to. A já tedy končím všeobecnou rozpravu.

Závěrečná slova nepředpokládám a přistoupíme k rozpravě podrobné, do níž se hlásí pan předseda Jan Jakob, prosím. (Hluk v sále neustává.)

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, v podrobné rozpravě tedy načtu návrh usnesení, jak jej jednomyslně přijal organizační výbor, který doporučil tedy přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje pravidla hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2023 s výší příspěvku měsíčně: pevná částka na kluby 27 000 korun, variabilní částka na člena klubu vládní strany 5 845 korun a variabilní částka na člena klubu nevládní strany 7 599 korun, v závorce koeficient 1,3.

Pravidla hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2023 tvoří přílohu tohoto usnesení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Ano, vnímám žádost o odhlášení, ale nejprve končím podrobnou rozpravu, takže ta je ukončena.

Zájem o závěrečná slova není.

Takže všechny vás odhlásím, protože o to byla žádost. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

A jelikož byl... ještě přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, aby přišli hlasovat.

A jelikož byl přednesen jasný návrh usnesení, zahajuji hlasování o předneseném návrhu. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Nechť také zmáčkne tlačítko a vyjádří svou vůli.

hlasování číslo 127 hlasovalo 164 poslanců a poslankyň, pro 88, proti 11. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Já tímto ukončuji projednávání tohoto bodu a děkuji panu předsedovi Jakobovi za provedení.

 

Přistoupíme k bodu dalšímu, a sice k bodu

 

135.
Návrh na potvrzení předsedy výboru Poslanecké sněmovny

Ještě je ale mou povinností načíst omluvy, a sice omlouvá se paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová od 10 do 10.30 hodin z osobních důvodů, pan poslanec Jaroslav Foldyna od 12.30 hodin z pracovních důvodů. Jiří Hájek bere z zpět svou omluvu z celého jednacího dne z pracovních důvodů. Igor Hendrych bere zpět svou omluvu, taktéž byla z pracovních důvodů, a pan ministr Lipavský upřesňuje, že jeho omluva je ze zdravotních důvodů z celého jednacího dne. To by bylo vypořádání náležitostí. (Místopředseda Havlíček gestikuluje z prostoru před stolkem stenografů.)

A já ještě vnímám, s přednostním právem pan místopředseda se hlásí. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Pouze upřesňuji, hlasoval jsem proti, na sjetině mám pro. Nezpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní, tedy podle toho, jak budeme postupovat. Jde o bod Návrh na potvrzení předsedy výboru Poslanecké sněmovny a podle § 50 odst. 1 písm. s) našeho jednacího řádu potvrzuje předsedy výboru v jejich funkci po zvolení výborem Poslanecká sněmovna, takže já bych vás chtěla informovat, že se dne 19. ledna 2023 sešel výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj a zvolil si svého nového předsedu. Předsedou tohoto výboru byl zvolen pan poslanec Ladislav Okleštěk.

K tomuto zahajuji rozpravu, do které nevnímám nikoho přihlášeného. Rozpravu končím a my přistoupíme k hlasování. Přivolám kolegyně a kolegy.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna potvrzuje poslance Ladislava Oklešťka ve funkci předsedy výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj."

Kdo je pro tento návrh usnesení? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 128 hlasovalo 169 poslanců a poslankyň, pro 159, proti 1. Konstatuji, že jsme potvrdili předsedu výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny a gratuluji.

 

(Poslankyně Oulehlová mimo mikrofon.) Ještě kontrola hlasování. Ještě se ujistím... chviličku posečkáme, protože probíhá kontrola hlasování, a paní poslankyně Oulehlová, je to tak? Prosím, k hlasování.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážení kolegové... vážení kolegové... (Smích v sále.) Hlasovala jsem pro, ale na sjetině mám proti. Omlouvám se. (Předsedající: Nezpochybňujete hlasování.) Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Je to pro stenozáznam. Vše bude takto zaznamenáno. Děkuji, a opravdu tedy ukončuji projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k bodu číslo

 

16.
Vládní návrh zákona o zrušení obsoletních právních předpisů
/sněmovní tisk 347/ - prvé čtení

který tímto otevírám. Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan. Prosím, ujměte se slova. (Poslanec Lochman gestikuluje.) Ještě je potřeba k hlasování. Rozumím, ještě k hlasování.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěkné dopoledne, vážení kolegové. Chci jenom navrhnout změnu zpravodaje na Lucii Potůčkovou. Požádám o to v hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Rozumím. Změna zpravodaje se v prvním čtení musí hlasovat. Já tedy ještě přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP