(12.50 hodin)

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, jak jsme avizovali na politickém grémiu v úterý, jménem poslaneckých klubů vládní koalice navrhuji, abychom v tuto chvíli vypustili zbývající body. Myslím, že už jsme toho udělali za dnešek mnohem více než za mnoho jiných dní, například za včerejšek. Obávám se, že bod následující by mohl být delší, takže navrhuji, abychom vypustili zbývající body, ukončili tuto schůzi a v klidu a míru se sešli až ve variabilním týdnu. Myslím, že všichni máme dost starostí s tím, abychom se dostali domů na volby. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a další s přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Schillerová. (V sále je hluk.) Prosím o klid ve Sněmovně!

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, dovolte mi pár čísel. Celkem, pokud to mám dobře spočítané, celkem bylo v tomto volebním období 51 schůzí, nebo 50, toto je padesátá, z toho mimořádných bylo 36, svolaných vládní koalicí bylo 12, z těch 12 byla 1 přerušena, 11 schválených. Opozice iniciovala 14 mimořádných schůzí, 2 byly přerušené, schválených 0. A teď interpelace. Interpelace byly pouze na 9 schůzích z celkově 50 nebo 51 svolaných, to znamená, že se konaly za celé toto volební období pouze v 11 dnech k tomu vyhrazených, což je čtvrtek.

Takže já se ptám: my nesouhlasíme samozřejmě a nebudeme hlasovat, my jsme tady chtěli zítra být, chtěli jsme se účastnit interpelací, chtěli jsme tu být i v pátek, my volby stihneme. Máme na to pátek až do večera do deseti a celou sobotu. A já se ptám jménem klubu hnutí ANO, proč nechcete řešit problémy lidí? Proč jste nechtěli diskutovat o tom, co lidi skutečně zajímá? Proč se nemají zodpovídat vaši ministři třeba za to, že 30 milionů, místo aby je dali na sociální služby, tak je dali na kampaň, kde se chválí, na svoje PR? A já se ptám, je to všechno skutečně jenom kvůli volbám, nebo se nás prostě bojíte? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a další s přednostním právem je přihlášen pan předseda Okamura. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, hnutí SPD nesouhlasí s tím, aby se ukončila schůze Poslanecké sněmovny. My jsme tady včera navrhovali závažné body, to znamená, chtěli jsme tady řešit to, že vláda chce zvyšovat občanům plošně DPH, zdražit jim vodu, zdražit jim pivo, zdražit jim léky, chtěli jsme tady řešit nedostupnost základních léků v České republice, chtěli jsme tady řešit, chtěli jsme se ptát vlády, ministrů ohledně drahých potravin a chtěli jsme se ptát ohledně řešení drahých energií. Milion lidí se dostalo pod hranici chudoby, dalšímu milionu lidi chudoba hrozí i podle mezinárodních statistik. A vy jste nám všechny ty naše body zamítli, nechtěli jste o tom diskutovat, a teď tady slyšíme, že chcete ukončit schůzi Poslanecké sněmovny dnes, přestože jsou jednací dny i zítra ve čtvrtek a i v pátek. To znamená, vy nechcete pracovat, vaše vláda, zatímco miliony občanů a tisíce firem jsou v problémech. A my prostě nebudeme hlasovat pro ukončení této schůze Poslanecké sněmovny.

Navíc jsou zítra interpelace. Premiér Petr Fiala se neustále vyhýbá názorové konfrontaci, protože já jsem už opakovaně vyzýval Petra Fialu, ať se mnou jde do živého vysílání do televize. Už jste premiérem více než rok, vy se bojíte jít se mnou do televize do přímého vysílání. Ptal jsem se například i v televizi Prima, zdali by vás oslovili, abychom mohli jít v Partii na Primě, prostě Okamura - Fiala, případně předseda druhé opoziční strany, ale vy se bojíte. Pan premiér Fiala se bojí jít do přímého přenosu s předsedy opozičních stran. Tak to se opravdu nechováte jako chlap! Já vás veřejně vyzývám, protože zase na základě vaší většiny tady zrušíte zítřejší interpelace, naši poslanci se nemohou ptát, vy si to tady prohlasujete, ukončení schůze, a já vás tady opakovaně, pane premiére, vyzývám, abyste šel do přímého přenosu, například do Partie na Primě, tam by to uvítali, proti opozičním lídrům. Proč se bojíte? Vždyť já se s vámi nemůžu už více než rok dostat do televize, protože máte strach v přímém přenosu jít argumentovat. Já strach nemám, já vám to nabízím, já vám říkám: pojďte, i ta televize by to uvítala, já jsem se jich ptal. Ale odpověď byla, že vy nechcete, že chcete chodit sám, protože máte... A z jakého důvodu, to už mi neřekli. Ten důvod je jasný - protože se bojíte, máte strach.

Takže my prostě nebudeme hlasovat pro ukončení schůze Poslanecké sněmovny, my chceme pracovat, my tady chceme řešit problémy občanů, a opravdu, pane premiére, pochlapte se, buďte chlap a postavte se k těm problémům konečně čelem.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Eviduji zájem o odhlášení, takže vás všechny odhlásím a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Myslím, že už jsem dostatečně zagongovala k hlasování.

 

Hlasujeme tedy o návrhu pana předsedy Bendy, aby byly vypuštěny všechny zbývající body 50. schůze a tato schůze byla dnes ukončena.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 159, přihlášeno 162 poslanců a poslankyň, pro 87, proti 74. Návrh byl přijat.

 

Já tímto končím 50. schůzi Poslanecké sněmovny a budu se těšit na další spolupráci. Na shledanou.

 

(Schůze skončila ve 12.56 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP