(15.40 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

Takže přátelé, pane premiére, to ministerstvo nepracuje dobře, nereaguje a bohužel je to běžný obraz, jak tato vláda reaguje na všechny věci. Na energie, na stropování, všechno pozdě, všechno špatně. No prostě se vám nedaří, a proto tady dneska jsme.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Vondráček, následuje pan ministr Válek. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já jsem váhal, jestli vystoupit, protože debata, co bylo v minulých obdobích, nás asi moc nikam neposouvá. Ale já jsem rád, jestli se to nechá zpracovat, bude to složité, protože v každé schůzi skoro byly včleněny nějaké opoziční body a těžko se zpětně bude zjišťovat, jaké opoziční body to byly. Ale zjistíte, že jsme schvalovali celkem běžně. Ta statistika bude zdeformovaná tím, že poslední opoziční okénko v tom předchozím volebním období bylo skutečně v březnu 2020, ale pak začal covid, za prvé.

A za druhé. My jsme měli 121 nebo kolik senátních vratek. My jsme ztratili hrozně moc senátního času tím, že nám jinak složený Senát běžně vracel zákony. To v tomto volebním období nenastává. Já vás jenom chci potěšit jednou historkou veselou, protože když byla předchozí vláda a bylo hlasování o nedůvěře vládě, tak bylo grémium a my jsme se nějak dohodli, že tedy budeme dělat ten zip, že ho umožníme. Vždycky jeden opoziční, jeden koaliční. Bylo dohodnuto, že první vystoupí opoziční lídr, což je současný premiér Petr Fiala, po něm vystoupil tehdejší premiér Andrej Babiš a pak se mělo střídat. A protože my jsme tenkrát udělali to co vy, také se ti naši ministři přihlásili první. Tak jsem první po Andreji Babišovi dal Alenu Schillerovou. Takže šli dva naši. A přišel za mnou naprosto rozčilený Honza Farský, co si to dovoluji, že jsem to naprosto přehnal a že ruším veškeré dohody. Jak je možné, že vystupují dva za ANO po sobě? A na konci mi říká: Radku, máš to zapotřebí? A odešel. A vidíte, a teď se to otočilo a vás je tady deset, patnáct po sobě a vůbec vám to nepřijde divné. Tak já vám jenom připomínám, že jestli funguje demokracie, tak příště budete třeba v opozici vy, pak se to zase vystřídá. Tak prosím vás, na to pamatujte, nenechme se do toho zatáhnout. Zkrátka jednou jste v koalici nebo v opozici, ale chovejme se k sobě nějak konzistentně. (Předsedající: Čas.) Dřív vám to vadilo. (Potlesk několika poslanců z řad ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr Válek nakonec nestahuje. Ale pak následuje pan poslanec Špičák - ten stahuje. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: To snad ani nebudou... Děkuji, paní předsedající. Já jsem tady byl včera a jsem tady dneska. Budu tady, sleduji tu debatu, teď jsem zadal úkol, abych zjistil, co si to, vaším prostřednictvím, mohl pan poslanec Juchelka koupit za čípek na té pumpě v Polsku, protože mám o něj obavy, čípky se musí skladovat za poměrně přísných podmínek, je překvapení, že jsou na pumpě, a za jakých podmínek to legislativa v Polsku umožňuje.

Druhá věc, co řeším, tak je náhradní termín zdravotního výboru. Já chci, abychom se setkali se zdravotním výborem. Předpokládám, že to chtějí všichni členové, protože takhle mají šanci se bavit s úředníky ministerstva a tu předtím většinou neměli. Nevím, jestli můj předchůdce svolával někdy zdravotní výbor na ministerstvu a potkávali se s úředníky, ale asi ano. Nicméně teď chci, aby to bylo pravidelně, takže hledám další termín. A samozřejmě on-line jednám s distributory, myslím si, že to jsou věci, které jsou důležité. A samozřejmě sleduji velmi pečlivě program, pokud se to týká zdravotnictví. Vždycky se tady objevím. Víte koneckonců všichni, že tak jako já, i vy máte ve svých kancelářích monitory a můžete to tak dělat.

V každém případě si myslím, že nemá smysl, abych znovu a znovu opakoval, že jsme reagovali včas. To, že po Novém roce - vím já, ví to, vaším prostřednictvím, i kolega Mašek, ale chápu, že to musí takhle říkat, ale jenom pak prosím, nedělejme takové ty věci, že si pak mezi čtyřma očima říkáme: Já jsem to takhle nemyslel. Tak já vím, že to tak nemyslíte, vaším prostřednictvím, já to také tak nemyslím, ale nepřehánějme to. Vy víte stejně dobře tak jako já, vaším prostřednictvím, paní předsedající, kolego Mašku, že Nurofen sem dorazil před 24. prosincem. To znamená, toto jsme začali zřizovat 15. prosince. To určitě není začátek letošního roku. Objednávky antibiotik, které dorazily v prvním týdnu tohoto roku, jsme zařizovali už mezi svátky. Prostě tak to je. Vy to víte, já to vím. Já vám pak rád předám všechny ty doklady, kdy jsme co objednávali. (Předsedající: Čas.) A bezesporu budu rád za každou radu a doporučení, která (Předsedající: Prosím o dodržení času.) zlepší situaci v České republice. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nakonec vám přece jenom nestačila dvouminutová dotace. Vracíme se k rozpravě, do které je nyní přihlášen pan ministr Balaš s přednostním právem. Než se dostaví k pultíku, načtu omluvu pana ministra Rakušana od 16.45 do 17.40 z pracovních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, asi vyslyším přání Marka Bendy a nebudu mluvit dvě hodiny. Spíš to vezmu telegraficky a budu se zabývat možná ani ne tím, co ministerstvo dělalo a dělá, co hodlá dělat, ale ono se to prolíná, takže není to nic tak mimořádného. A jenom bych chtěl na úvod říct, že ta doba skutečně byla těžká, že děti v našich školách psychicky strádají. Důvodem je nejprve covidová pandemie, potom válka na Ukrajině a v současné době to, že někdo straší tím, že nás někdo chce zatáhnout do války, a to si myslím, že je velmi nezodpovědné. Myslím si, že to psychickému zdraví dětí rozhodně nepřispěje, a je to tedy opravdu ostuda.

Abych se vrátil k tomu, co Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dělá. Tak primárně naplňuje Strategii 2030+ a při svém jednání a rozhodování rádo vychází právě z dat, která získává, postupně interpretuje, a z pokusného ověřování. Je to něco, čím navazujeme na ten vývoj, který byl předchozí, který jde přes mého předchůdce Petra Gazdíka k Robertu Plagovi a k těm dalším. Já jsem rád, že jak koalice, tak opozice chápou, že vzdělání je důležité, a jsem rád, že když se o tom bavíme, a nejenom na tomto místě, ale také na výborech nebo v kuloárech, tak vlastně panuje shoda na tom, že jedinou šancí, jak překonat problémy, které máme a které jsou opravdu velmi objektivní, ty důvody jsou velmi objektivní, je to kvalitní vzdělávání. Za to vám chci poděkovat, protože musím říct, že jsem to čekal horší, ale je vidět, že i opoziční poslanci, poslankyně si uvědomují, že budoucnost České republiky je právě v kvalitním vzdělávání a že se na tom musíme shodnout, jinak to skutečně nejde.

Říkal jsem, že budu stručný, zkusím tedy telegraficky minimálně říct, čím se zabýváme. Tak v současné době připravuje ministerstvo dlouhodobý záměr vzdělávání a stanoví základní priority. V rámci toho se zabýváme otázkou jednotných přijímacích zkoušek a jejich digitalizace také, což si myslím, že je velmi důležité a že jisté problémy v tom systému existují. Pokusně ověřujeme to, jakou roli má mít ta státní část a jakou si mohou školy stanovit samy. A je to myslím na dobré cestě.

To, na čem jsme se nedávno shodli, a to je zase otázka, která je velmi důležitá nejenom pro naše děti, ale pro osud České republiky, je otázka odborného vzdělávání, tedy jak na středních odborných školách, tak na vyšších odborných školách. Takže jsme se shodli v rámci tripartity dokonce na spolupráci ve směru duálního vzdělávání a to si myslím, že je něco, co už jsme tady měli mít dávno, ale nějak se to zastavilo, takže doufám, že to nastavíme dál. Jsem rád, že ta shoda panuje nejenom mezi vládou a zaměstnavateli, ale že to podporují také zaměstnanci a jejich zástupci.

Navážu také na paní ministryni Langšádlovou trošku. Vy jste se ptali, jak je to s podporou vědy. Tak nepochybně ta internacionalizace vědy v České republice postupně probíhá. Kdybyste si dali práci nebo kdybyste získali ty informace, tak zjistíte, že máme celou řadu akademických nebo výzkumných pracovišť, která jsou natolik dobrá, že se do nich vlastně hlásí mladí vědci, a nejenom mladí, ale i renomovaní vědci z celého světa, a je to čím dál tím obvyklejší jev. Takže pokud jde o tuto stránku, nemám obavy. Naše věda možná není tak efektivní jako v Rakousku nebo v Německu, ale postupně se ta mezera zaplňuje a vyrovnává se to a myslím si, že ten trend je opravdu velmi zajímavý. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP