(16.10 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

Já jenom doufám a předpokládám, pane ministře, že nemluvíte o tom, že 14. (prosince) jste zajistil, co tato firma slibuje 11. listopadu. Protože pokud pracujete takhle, tak sám víte, jak je důležité, aby ve zdravotnictví se jednalo rychle, záleží na každém životě. A vy tuto informaci podáváte 54 dní poté, co je veřejně dostupná, 54 dní potom! Pokud samozřejmě jste vyjednal těch půl milionu balení nad rámec toho, pak je to nová informace a stojí za to, abyste ji řekl novinářům, abyste ji sdělil vládě a abyste o tom informoval veřejnost. Ale pokud je to stará informace, tak nevím, proč přicházíte 54 dní po tom, abyste oznámil nám něco, co už všichni dávno vědí, tak to za prvé.

Za druhé jsem se chtěl zeptat, pane ministře: řekl jste, že jste dovezl statisíce antibiotik, balení. Já se vás ptám, kdy jste je objednal a kdy jste je dovezl, protože není možné dohledat tyto statisíce balení, které se do České republiky dostaly. Zmínil jste zde třeba azitromycin. Vím, že sem byl dovezen. Je za cenu nějakých 185 korun, takže člověk - vlastně normálně úhrada je 54, vláda rozhodla, že bude 184. Když si běžný občan přijde pro ten lék původní, doplatí 115 korun, když dostane ten, co objednala vláda, ten je hrazený, takže je tam ten rozdíl. Ale to je legitimní, je to zákonné, takže na tom není asi nic špatného, akorát občan některý zaplatí, některý nezaplatí.

Dále bych chtěl ještě reagovat na jednu věc, která zazněla v televizi v neděli, kdy paní předsedkyně Markéta Adamová Pekarová říkala, že se jedná o výpadky léků, celoevropský problém. Samozřejmě že se jedná zčásti o celoevropský problém. Na druhou stranu naši občané si jezdili některé léky nakupovat do Polska, do Rakouska, do Německa, a to já považuju stále Polsko, Německo i Rakousko jako za evropské země. A co tam ještě zaznělo v televizi, a to mě docela zaskočilo až překvapilo, řekla, že Státní ústav pro kontrolu léčiv - a teď ta citace nebude úplně přesná, za to se omlouvám - ale bylo to něco v tom smyslu, že ne včas informoval ministra o této vzniklé situaci.

Já jsem zde chtěl říct, že před třemi roky Adam Vojtěch, Adam Vojtěch zavedl - nebo na jeho ministerstvu tenkrát byl zaveden - systém, který propojuje Státní ústav pro kontrolu léčiv s Ministerstvem zdravotnictví. Já předpokládám, že o tom víte. To znamená, že se každou minutu, každých pět minut, každých deset minut se může kdokoliv z vašeho úřadu do tohoto systému dívat. A tam je více informací o výpadcích, nedostatcích léků, než které mám běžně já, protože já se musím dívat na veřejné zdroje nebo na stránky SÚKLu. Takže to si myslím, že nebyla přesná informace, která zazněla, protože jak říkám, kdokoliv z ministerstva se tomu může pověnovat. Ale je třeba, aby někdo ty úředníky řídil, aby tu informaci po nich chtěl, protože ten systém je. A vláda Petra Fialy, předpokládám, že i někteří tak chtějí hodně digitalizovat, což my jsme chtěli taky, samozřejmě, a tady máte jeden z příkladů propojení úřadů, ale nikdo ho nevyužívá. Takže je otázka vůbec toho, jak dalece se využívají tyto věci.

Takže ještě jednou mi dovolte, abych položil otázku, pokud ten bod bude zařazen, kdy jste objednal ty léky, těch půl milionu toho Nurofenu, kdy byly dovezeny? To je moje první otázka. Pokud ne, budu vás ve čtvrtek interpelovat a budu to chtít, takže budete se moct připravit do čtvrtka, pokud to nevíte. Já si myslím, že tady nejsou, ale ve čtvrtek nebo prostě pokud se dostane na moji interpelaci, tak se to dozvíme.

A potom další otázka. Které druhy antibiotik, statisíce balení, kdy byly objednány a kdy se do České republiky dostanou?

Tohleto, co jsem tady řekl, mě opravňuje k tomu, abych vás požádal, paní předsedající, o zařazení nového bodu Nedostatek léků v České republice, s můžeme ho zařadit jako poslední bod dnešního jednání. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, zaznamenala jsem si. Nyní vystoupí paní poslankyně Šafránková, ta má dvě přihlášky, ale každopádně můžete mluvit - ano, v jednom bodě - a připraví se poté pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím dneska už opakovaně navrhnout předřazení dvou bodů, které jsou důležité pro naše nejohroženější skupiny občanů, a jedná se o zvýšení příspěvku na péči a také o zvýšení rodičovského příspěvku o 60 000 korun.

Za prvé jde o bod 20, což je sněmovní tisk číslo 9, a konkrétně se jedná o zákon o sociálních službách. Jak už jsem říkala, jedná se o zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany, závislé na péči jiných osob, v prvním a druhém stupni závislosti, který se naposledy zvyšoval před hrozivými sedmi lety. V prosinci zde ve Sněmovně vládní poslanci tím, že se nepřihlásili do svých hlasovacích zařízení, ačkoliv byli v sále přítomni, záměrně zablokovali možnost tento zákon řádně projednat v prvním čtení, a to přesto, že pětikoaliční vláda od ledna změnou úhradové vyhlášky zvýšila ceny sociálních služeb pro tyto zdravotně postižené občany, což vede k dalšímu zhoršení kvality jejich životů i ke zhoršování jejich zdravotního stavu. Víte například, kolik činí příspěvek na péči pro zdravotně postižené občany v prvním stupni závislosti? Je to 880 korun. A já navrhuji tento bod zařadit jako druhý bod dnešního jednání, případně jako první bod zítřejšího středečního programu.

A dále navrhuji předřadit bod číslo 70, což je sněmovní tisk 266, zákon o státní sociální podpoře. Tady se jedná o zvýšení rodičovského příspěvku o 60 000 korun a také zavedení automatické valorizace přímo do zákona. Rodiny s nejmenšími dětmi jsou jednou z nejohroženějších sociálních skupin, což platí nyní o to více i vzhledem k vysoké inflaci, která reálnou hodnotu rodičovského příspěvku sráží hluboko pod jeho úroveň z roku 2020, kdy byl naposledy zvyšován. A vláda není schopna návrh zákona na jeho zvýšení sama předložit stejně tak, jako už více než rok není schopna předložit návrh na zvýšení příspěvku na péči právě pro zdravotně postižené občany. A tento bod číslo 70, sněmovní tisk 266, navrhuji zařadit jako třetí bod dnešního programu, případně jako druhý bod zítřejšího středečního programu. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Vondráček a připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Dobrý den, paní místopředsedkyně. Na úvod několik řekněme formálních záležitostí. Navrhuju nový bod na pořad této schůze. Jestli si to dobře pamatuju, jak jsem vám to napsal na lísteček, je to Netransparentní postup vlády České republiky v boji s dezinformacemi a byl bych rád, kdyby tento bod byl zařazen dnes jako první bod, nebude-li zařazen, zítra jako první bod, nebude-li zařazen, v pátek jako první bod.

Cílem našeho snažení by měla být nějaká debata o tom, o čem v současné době koluje spousta dezinformací v sociálních sítích, protože vláda České republiky, a zejména premiér nebo Úřad vlády a Ministerstvo vnitra, mlží. Mlží a neříkají nám ty informace, a proto vznikají ty takzvané dezinformace.

My víme, že vznikl nějaký odbor na ministerstvu, odbor, nějaký útvar na Ministerstvu vnitra, který se jmenuje KRIT, Krizový informační tým. Už jsem tady o něm několikrát hovořil. Několikrát jsem interpeloval jak premiéra, tak ministra vnitra. Každou schůzi tady navrhuji zařazení tohoto bodu. Jestli něco nemám rád, tak když se opakuju. Nerad se opakuju, ale co mi zbývá, když ani jednou můj návrh nebyl vyslyšen, a s výjimkou krátké reakce ministra Rakušana, který přišel na ústní interpelace, jsem se žádných odpovědí nedočkal. Přijde mi to jako nekonečný seriál - nová schůze, nový program, přijde Vondráček a mluví o dezinformacích. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP