(11.10 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Já tedy jenom zrekapituluji - nejprve se hlasuje o protinávrhu pana předsedy Michálka, abychom přerušili tento bod na dvě minuty, čili předpokládám do 11.11.

Zahajuji hlasování o tomto protinávrhu předsedy Michálka. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 63, hlasovalo 154 poslanců a poslankyň, pro 7, proti 70. Tento návrh nebyl přijat.

 

A nyní přistupujeme k návrhu pana poslance Milana Brázdila, abychom projednávání přerušili do 31. 12. 2024. Ujišťuji se, že ten termín je správně? Není námitka.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro toto přerušení, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti takovémuto přerušení?

hlasování číslo 64 bylo přihlášeno 161 poslanců a poslankyň, pro 62, proti 96. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Tímto jsme se vypořádali s hlasovatelnými procedurálními návrhy a nyní přichází... K hlasování? Pan poslanec samozřejmě. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji, já k hlasování číslo 63. Byl jsem přítomen v sále, hlasoval jsem proti, nicméně jsem nebyl schopen se přihlásit, někdy se vám to stává. Nezpochybňuji hlasování, jenom pro záznam, byl jsem proti.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Dobře, pro záznam. A nyní je prostor pro paní předsedkyni, v dalším kroku může vznést svou námitku. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, ta je jednoduchá - vy jste měla okamžitě po podání návrhu mým ctěným kolegou Milanem Brázdilem nechat hlasovat, maximálně jste mohla připustit protinávrh. Vy jste tady místo toho nechala pana Michálka vyprávět pohádky ovčí babičky, jak jsme od něho zvyklí pravidelně, takže dávám námitku proti vašemu postupu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, je zaregistrována, a nyní se ještě s přednostním hlásí pan předseda Výborný. Já zase zagonguji. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, pane premiére, kolegyně, kolegové, vaším prostřednictvím, k paní předsedkyni Schillerové - není tomu tak. Jednací řád hovoří jasně. Kolega Michálek a kdokoli z poslanců - kdokoli z poslanců - může k navrženému procedurálnímu hlasování dát protinávrh, ten protinávrh také odůvodnit. A to bylo to, co se tady stalo.

Samozřejmě, vy máte právo dát svoji námitku proti postupu předsedajícího, naprosto legitimní. Sněmovna je suverén, rozhodne o této vaší námitce. Ale není pravdou to, že by tady paní předsedající jakkoli zneužila své pravomoci předsedajícího schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, ale nyní opravdu musíme přistoupit k hlasování. Pojďme se tedy vypořádat s tou námitkou hlasováním.

Zahajuji hlasování o námitce paní předsedkyně Schillerové. Kdo je pro námitku? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti námitce? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku.

hlasování číslo 65 hlasovalo 164 poslanců a poslankyň, pro 64, proti 75. Námitka přijata nebyla.

 

Tímto jsme se vypořádali se všemi procedurálními návrhy nyní, nevnímám už žádné přihlášky s přednostním právem a můžeme se vrátit do rozpravy. Poprosím o ztišení v sále, popřípadě o opuštění jednacího sálu, kdo chce diskutovat, ať má prostor paní poslankyně Ožanová, která je přihlášená s faktickou, a poté je přihlášen s faktickou pan poslanec Ondřej Kolář, který se může připravit. Ještě poprosím, paní poslankyně, dejte chvilku kolegům a kolegyním k opuštění sálu.

A otáži se pana ministra, hlásí se s faktickou, nebo s přednostním? S faktickou. Proběhla gentlemanská dohoda, může pan ministr s faktickou dvě minuty, nemá hlasovací kartu, tak to uděláme takto. Prosím.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, nemusíte mě vyzývat, abych se k tomu vyjádřil, já se k tomu vyjádřím. Vzal jsem si papír a tužku, budu si dělat poznámky, předpokládám, že debata bude trošku košatější. Nebojte se, vystoupím, neuteču vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní je prostor k reakci na průběh rozpravy pro paní poslankyni Ožanovou, ale já ještě jednou poprosím o opuštění sálu těmi, kteří chtějí diskutovat jinde než u mikrofonu.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Já vám děkuji, paní předsedající. Jsem ráda, že pan ministr slíbil, že mi neuteče, stejně jako to udělal pan kolega Michálek, vaším prostřednictvím, jen co jsem začala mluvit. Když jsem slyšela, jak odůvodňuje svůj protinávrh k protinávrhu kolegy Brázdila o našich obstrukcích, já jsem si vzpomněla na to, co dneska uváděl. Mluvil absolutně o jiném zákonu a on říká, že my obstruujeme, když sám dává věci z jiného zákona do tohoto.

Ale co je podstatně důležité, pomůžu panu ministru Šalomounovi. Ať se podívá na stanovisko vlády k tisku 110, mimochodem, ve své řeči ho dneska budu citovat, jaké výhrady měla vláda k původně předloženému návrhu, který byl skoro shodný s tím, co teď pan Michálek dává do tohoto tisku. Prosím vás, vůbec si to nepřečetl. Jsou tam věci, kdy se namítá také to, že to bude stát nějaké peníze, protože se budou muset přijmout zaměstnanci, kdy tam z legislativního hlediska jsou nedostatky. Všechno tohleto pan Michálek věděl, ale zcela opominul. Místo toho, aby se to projednalo v zákoně, dal to jako pozměňovací návrh, a nestihly se tam udělat ty úpravy. Vy jako vláda jste se k tomu nevyjadřovali, ale to vyjádření prosím existuje, o tom, že je to právní paskvil, existuje, a je to v tisku 110. Doporučuji jak ministru spravedlnosti, tak ministru pro legislativu se s tímto seznámit, aby případně doporučili svým kolegům, jak mají hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času, a nyní tedy pan poslanec Ondřej Kolář je přihlášen s faktickou - stahuje - a paní poslankyně Berenika Peštová, následně se připraví paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Vaše dvě minuty s reakcí na průběh rozpravy, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Teď panu poslanci Berkimu, prostřednictvím paní předsedající, ukážu, jak má ta kultura vypadat. Já se vám omlouvám, spletla jsem se - nebyl jste to vy, byl to pan poslanec Šimon Heller, který prohlásil: "Asi nemá smysl zmiňovat, že paní Balaštíková v těchto demokratických volbách zvolena nebyla a nastoupila jako náhradnice." Takže to je ta demokratická kultura, kterou říkáte vy. Já se vám snažím ukázat tu lepší stránku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, přihlášen je následně s faktickou pan předseda Michálek. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegové, kolegyně, mně se vůbec nelíbí, jak paní místopředsedkyně Olga Richterová vede a řídí tuto Sněmovnu. Už jenom otevření rozpravy před tím, než vystoupil zpravodaj, bylo nestandardní. Vy víte, že já jsem byla ta, která jsem tady kritizovala při nedůvěře vládě otevření rozpravy. Tady máte typický příklad a vidíte, že je to na předsedajícím, kdy rozpravu otevře. Zároveň jsem přesvědčena o tom, že i váš postup, když tady pan Brázdil řekl procedurální návrh - ano, může být protinávrh, ale nemůže sem někdo k mikrofonu přijít a hovořit tady několik minut a teprve pak ten procedurální návrh říct. Samozřejmě námitka proti předsedající, i kdyby byla schválena, tak se pouze vymění předsedající. Já vás vyzývám k tomu, abyste řídila schůzi podle jednacího řádu, férově na obě strany, jak vůči koalici, tak vůči opozici. Proto jste místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.

A protože se tady stalo to, co se stalo, tak si v tuto chvíli dovolím dát procedurální návrh, že chci přerušení tohoto sněmovního tisku do 30. 12. 2024, a žádám vás o bezprostřední hlasování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Tak, už to tady bylo hlasováno. Opět s protinávrhem pan předseda Výborný. Přivolám kolegyně a kolegy. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP