(9.40 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Dám jednoduchý příklad. Pokud se bavíte s nějakou asociací nebo s nějakým svazem a poskytnete jeho zástupci na platformě, kde se ta věc řeší, nějaké informace, jaksi předpokládáte, že pokud někdo tyto informace potřebuje níže, třeba nějaký - zastoupená organizace ve svazu - tak že toto předávání už musí dostávat. Takže já věřím, že v rámci i koalice, a věřím, že i ve věci těch pozměňovacích návrhů budou všichni informováni tak, aby významně před výborem viděli pokud ne úplně finální legislativní návrh, tak v momentě na výboru už i legislativní. A myslím si, že třeba i v tom slibu, který jsme dali, což je hledání větší míry integrace na úrovni třeba ORP, takže si myslím, že to je správně a že toto držíme.

Zareaguji ještě na několik věcí. Nemám rád, když se něco dostane čistě pod marketingový claim. Já jsem vždycky vnímal "jeden úřad, jedno razítko", že to není, že existuje jeden jediný úřad, Nejvyšší stavební úřad, ale z pohledu toho, kdo čerpá tu službu, což v daném případě je občan, který potřebuje stavební povolení, nebo nějaký stavitel nebo nějaký projektant, takže přijde na ten úřad a podá jedno podání. Nemusí si zajišťovat či někde honit vyjádření dotčených orgánů, prostě to na ten úřad dá a očekává, že na konci dostane vyrozumění. Takže stavebník podle toho zákona požádá na jednom stavebním úřadu, a pokud nemá předpřipravena nebo nedisponuje nějakými jinými vyjádřeními dotčených orgánů, ten úřad si je vyžádá sám. Stačí tedy podat jedno povolení.

Když bych se vrátil do té rekodifikace i tak, jak vlastně v rámci vašeho komplexního pozměňovacího návrhu to bylo schváleno, a byl bych tak, jak jste toto odprezentoval, tak bych řekl, že ani v návrhu Kláry Dostálové či vašeho komplexního pozměňovacího návrhu to také nebylo, že to je všecko jedna věc. Byli tam hasiči, byla tam veterina, byly tam lázně. Z pohledu uživatele ten proces se musí jevit jako jedno podání, jeden proces, jedno razítko.

Já nevím, jestli půjdu ještě dál ohledně závazných stanovisek přezkumu. Tam bych asi do toho nezabíhal. Výbor pro veřejnou správu by měl obdržet všecky podklady do dvacátého. Mezitím vám nabízím - a já jsem se o tom bavil s paní místopředsedkyní Dostálovou, která tady teď proběhla - že si uděláme schůzku nad těmi návrhy. Myslím si, že to jde správným směrem.

A pokud někdo má v tuto chvíli dotazy, já je velmi rád zodpovím zde, pokud vím. Ale samozřejmě můžeme udělat pracovní schůzku na výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj mimo standardní jednání výboru či ve skupině, která pod tím výborem funguje, která se zabývá stavebním řízením speciálně. A toto zase je moje první reakce, a když tak budu reagovat dál.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Hlásí se pan poslanec Kolovratník a poté paní místopředsedkyně Dostálová.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. K tomu postupu prací k předložení na výbor nechci brát vítr z plachet kolegyni Kláře Dostálové, jsem rád, že přišla. A budu rád, pane ministře, když já i kolegyně vám k tomu - nebo já něco k tomu řeknu a Klára Dostálová mě doplní. Prosíme, není možné to připravit až na výbor a dát tam hotovou věc prakticky už se zavřeným krámem. Asi tak ta dohoda s opozicí nebyla, ale určitě si k tomu řekneme víc.

Já teď mám, pane ministře, jednu poměrně zásadní věc k stavebnímu zákonu. Všichni z nás, všichni poslanci, dostáváme v posledních dnech do schránek desítky, stovky e-mailů od občanské veřejnosti k omezení práva veřejnosti vyjadřovat se k problematice životního prostředí. A tady připomenu, že v tom předchozím, naší vládou připraveném znění stavebního zákona integrace počítala i s řešením životního prostředí, že jsme to právo veřejnosti tam měli.

Když jste na vládě projednali to finální znění, které teď tady leží, je to ten tisk, o kterém jednáme, tak jste tak, jak jsme se dozvěděli, trochu úkrokem stranou. Když tam nebyla paní ministryně životního prostředí Hubáčková, tak jste relativně jednou malinkou větou tu veřejnost z toho vyloučili. Byla to aktivita vaše a pana ministra Kupky za dopravu. Z pohledu vašich rezortů to můžu chápat, ale z pohledu ochrany životního prostředí a zatažení nebo integrace veřejnosti do těch procesů je to skutečně velmi, velmi problematický krok a svědčí o tom ty desítky, stovky e-mailů. Takže, prosím, žádám ještě o jednu vaši odpověď, a to je odpověď právě k problematice veřejnosti, spolků a účasti veřejnosti na otázkách životního prostředí u jakýchkoliv stavebních záměrů. Jak se s touto řekněme kampaní nebo s tímto velmi velkým voláním a požadavkem veřejnosti vypořádáte, jak ho chcete zapracovat do toho komplexního pozměňovacího návrhu?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem paní místopředsedkyně Klára Dostálová, poté pan ministr. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji moc za slovo, paní místopředsedkyně. No, on vlastně se zeptal na to samé, můj ctěný kolega Martin Kolovratník, protože já taky jsem vlastně běžela z kanceláře, protože jsem samozřejmě vnímala tady věty pana ministra, že skutečně není možné nám to dát až na stůl výboru. My jsme byli i dohodnutí a já bych chtěla moc poděkovat za tu dohodu, že se na stavebním zákoně pracuje, koalice s opozicí. Myslím si, že to je opravdu nastaveno dobře a že bychom mohli skutečně dojít k velmi dobrému závěru tak, aby stavební zákon prošel v Poslanecké sněmovně daleko lehčeji - nechci úplně říkat jako nůž máslem, ale prostě samozřejmě daleko přívětivěji, ale o tom se tedy musí jednat. A my jsme doposud žádné texty, na čemž jsme se domluvili - to znamená na některých úpravách, na kterých by byla shoda napříč politickým spektrem - jsme neviděli. Na výboru to je úplně nemožné, protože výbor by musel přerušit tu lhůtu, aby se k tomu vůbec mohl vyjádřit. A vzhledem k tomu, že jsme si v uvozovkách plácli na to, že jsou tam nějaké termíny, které chceme všichni dodržet, a my vám fakt chceme pomoci, tak toto není možné. Tak jenom prosím, svolejme tu schůzku co nejdříve. Ukažte nám ty texty, abychom do toho se mohli podívat a případně ještě některé věci doladit. Děkuju moc.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan ministr. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuji za slovo. Já budu reagovat na paní vice... ne, místopředsedkyni, vicepředsedkyni, místopředsedkyni, pana Kolovratníka, prostřednictvím paní předsedající. Dnes konsolidujeme všechny věci, které samozřejmě - a já se snažím, když tady pan poslanec Kolovratník, prostřednictvím paní předsedající, říkal, jako manažer, tak státní správa má takové tendence, že dokud nerozhodnete to procento nebo ten detail, občas se jakoby nic neděje. Není to tak na MMR. Samozřejmě ty jednotlivé legislativní kusy, které promítají tu vůli a pak i budoucí dohodu do legislativního textu pro občany, do pozměňovacího návrhu k danému zákonu nebo jeho úpravy, ty samozřejmě vznikají průběžně. A ty nosiče, kde se potom upravují ty v uvozovkách detaily. Ale detail, který jste zde zmínil, někdy výrazně i může posunout znění toho zákona, tak ty máme připraveny, v nejbližších dnech určitě se s vámi sejdeme.

Já jsem řekl, zavíráme krám. Samozřejmě to bylo z pohledu toho, co se dá ještě před projednáním s opozicí a na výboru zvážit, zda již to má být v této úpravě nějakým způsobem řešeno, nikoliv komplexním pozměňovacím návrhem, ale jakýmsi souhrnným pozměňovacím návrhem, protože to bychom nikdy neuzavřeli tu práci. Toto jde po dohodě návrhem MMR, toto bude třeba předkládat opozice, takto se standardně - toto budou předkládat koaliční poslanci. Takže to zavření krámu nebylo a od teď už se nic neděje. Ale přestali jsme vlastně, abychom stačili právě i pro vás, pro účely výboru, vypracovat ty finální legislativní texty, u kterých se budeme následně bavit, jestli jsou takto v pořádku nebo je tam třeba něco přidat, rozšířit a ubrat tak, abychom měli nějaký konečný balíček věcí, které bychom potom buďto předložili jako Ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím třeba poslanců, nebo potom by byly samozřejmě předkládány, jak předvídá legislativní proces ve Sněmovně. Samozřejmě kreativitě, ale je to práce poslance, se meze nekladou. Na výboru můžou být další a další pozměňovací návrhy, kterými se v tom standardním procesu, což dělá libovolné ministerstvo vůči pozměňovacím návrhům, jimi se probereme a budeme se k nim vyjadřovat. Stejně tak jako byl ten balíček zaslán od řekněme pracovní skupiny komerčního sektoru, což nám tedy byl poslán, myslím, že minulý týden v pátek. A když jsem viděl souhrnnou tabulku, tak už tam byly i naše pozice, kde vidíme nějaké problémy a podobně. Jinak během dneška konsolidujeme a já se vám potom obratem ozvu, a ten termín - dvacátého by to mělo být dodáno, ale to je za jedenáct dní, do té doby určitě to probereme s vámi a případné změny tam propíšou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP