(12.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní ministryně. Zeptám se pana zpravodaje, jestli má rovněž zájem o závěrečné slovo. (Nemám.) Nemá zájem.

Vidím tady přihlášené faktické poznámky, nicméně jsme už mimo obecnou rozpravu, tudíž vám nemůžu v tomto případě vyhovět.

Hlásí se pan ministr financí, tím otevře zpátky rozpravu. Pane ministře, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuju za slovo. Jestli mohu považovat tímto rozpravu za otevřenou, tak mi dovolte, abych načetl procedurální návrh, to znamená, abychom podle § 90 odst. 2 zkrátili dobu projednání ve výborech mezi prvním a druhým čtením o 30 dnů na 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, znamenám si. Jsme zpátky v obecné rozpravě, tudíž nyní faktické poznámky mohou být uplatněny. První se hlásí pan poslanec Bělica. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Josef Bělica: Děkuji za slovo. Já bych rád zareagoval jenom na tu část, která se týkala mě, na paní ministryni. Nevím úplně, jaké má paní ministryně informace, ale bezesporu ne úplně korektní. Já jsem se se zástupci ministerstva potkal. To nebylo určitě milé setkání, na kterém bychom se na něčem dohodli, právě naopak, ti lidé se chovali velmi arogantně a velmi nesnášenlivě, takže s ohledem k té dvěstědvacetdvojce nedošlo v tomto směru k žádné dohodě. Je možná škoda, že tyto informace si musíme předávat tady na Sněmovně. Já bych byl rád, aby se to do budoucna třeba změnilo, aby ta komunikace byla řekněme snazší a přímější, a já jsem k tomu připraven. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Kobza, připraví se pan poslanec Zlínský. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych rád reagoval na poznámku paní ministryně, která se týkala mé osoby, ze začátku jejího projevu, což byla zřejmě určitá reakce na můj projev, když jsme tady jednali o výcviku ukrajinské armády na našem území. Já jsem tenkrát vznesl řečnickou otázku, proč je budeme cvičit u nás, když je můžeme cvičit na Ukrajině. Bylo to v době, kdy v médiích už probíhaly informace o českých dobrovolnících, kteří působí na ukrajinské straně v ukrajinském konfliktu, i s tím, že někteří tam působili jako instruktoři. To znamená, já jsem nevyzýval k žádnému vysílání naší armády na Ukrajinu, právě naopak jsem reagoval na situaci, která už tam je, protože když už tam ti instruktoři jsou, tak můžou cvičit přímo na místě. Tak to jenom abych uvedl na pravou míru to, co tady zaznělo. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Zlínský, prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já bych chtěl reagovat na slova paní ministryně. Já jsem ve svém projevu neuvedl, že bych rád znal mobilizační plány. Já jsem jenom vyjádřil určitou pochybnost, jestli za současné situace bude možné realizovat všechny ty aspekty té mobilizace, nejenom odvedení.

Pak jsem se ptal na něco jiného. Já jsem se ptal na to, jestli ten institut předurčení je nějakým způsobem promyšlený. Měl jsem takovou představu, že se ptám na to, jak dlouho se tedy bude vyhodnocovat a jakým způsobem bude hodnocen, že je úspěšný; pokud nebude úspěšný, co bude následovat. To jsem tam možná takhle nerozvedl, tak to rozvádím teď.

Co se týká těch informací, co dostane armáda o občanech, samozřejmě ona armáda ty informace potřebuje, to chápu. Otázkou je, které informace, jak hluboko musí jít. Chtěl bych zmínit, že prostě v každém případě dojde k určité militarizaci společnosti těmito opatřeními, to je nepochybné, protože důležitost armády a její pravomoci porostou tím, jak bude mít patřičná data. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Koten, zatím poslední přihlášený.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážená paní ministryně, dámy a pánové. Já bych jenom uvedl na pravou míru to, co jsem zde řekl o krajských vojenských velitelstvích. Samozřejmě, krajská vojenská velitelství tam jsou v těch šesti krajích, ale bohužel jenom krajská vojenská velitelství, nejsou tam žádné další útvary. Takže tímto způsobem bych to rád dovysvětlil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, to byla poslední faktická poznámka. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Nehlásí. Obecnou rozpravu tedy opětovně končím.

Ještě jednou se zeptám na zájem o závěrečná slova, ale předpokládám, že pan zpravodaj ani paní ministryně nemají opětovně zájem vystoupit. (Ministryně: Ne. Zpravodaj: Ne.)

V obecné rozpravě nezazněl návrh na vrácení ani zamítnutí předloženého návrhu, budeme se tedy nyní zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro obranu jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Nikoho nevidím, přistoupíme tedy k hlasování.

 

Budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro obranu jako garančnímu výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 75, bylo přihlášeno 155 poslanců, pro hlasovalo 148. Návrh usnesení byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro obranu jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru či výborům k projednání? Není tomu tak.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o zkrácení lhůt. V obecné rozpravě zazněl návrh, aby lhůty pro projednání mezi prvním a druhým čtením byly zkráceny o 30 dní, a to na 30 dní, ze strany pana ministra financí. Tak víme, o čem budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku - respektive kdo je pro zkrácení lhůt k projednání? Kdo je proti?

Hlasování číslo 76, bylo přihlášeno 155 poslanců, pro hlasovalo 77. Návrh byl zamítnut.

 

(Žádost z pravé strany sálu o kontrolu hlasování.) Kontrola hlasování, ano, rozumím. Počkáme pár vteřin, než dojde ke kontrole hlasování. (Probíhá kontrola hlasování.) Zeptám se, jestli bude zpochybněno hlasování, nebo nebude? Nebude. (Bouřlivý potlesk z řad poslanců SPD a ANO.) Lhůty pro projednání jsme tady nezkrátili.

Tím jsme se vypořádali s prvním čtením sněmovního tisku 368, jestli se nemýlím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP