(10.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Ale současně jsme zavedli elektronickou evidenci tržeb. Ano, byli jsme první nebo jedni z prvních v Evropě. Firmy si na to zvykly, narovnalo se prostředí. Byl to krok k digitalizaci. A je dobře, že jsme ji tenkrát zavedli, protože my jsme se řídili jednou věcí: daně nezvyšujeme. My jsme jim nesnížili daně, ale daně nezvyšujeme, daně důsledně vybíráme. A to platí pro všechny - pro zaměstnance, pro podnikatele, pro živnostníky, myslím si, že to je fér. A je to cesta, která vede k tomu, že nakonec ty daně vybereme, aniž bychom zvyšovali zásadním způsobem jejich výši. Díky tomu se vybralo několik miliard korun.

A co dnes vlastně vláda říká? Vláda říká: Nám chybí peníze. No, tomu rozumím, že chybí peníze. Jsme v době krize, jsou určité výdaje, my jsme to měli v době covidu rovněž. Proč jsme si tedy nenechali ten příjem z elektronické evidence tržeb, když se drtivá většina svazů, asociací a komor vyjádřila tak, že chce, aby se EET udrželo, když si na to zvykli podnikatelé, když se skutečně vytvořilo to, čemu se říká férové prostředí? A vláda dnes říká. Nám ty peníze chybí, tak zvýšíme daně. A komu je zvýšíme? No, zvýšíme je živnostníkům. Takže my ty živnostníky nejdříve naženeme do šedé zóny tím, že vláda zruší EET, aby následně zkonstatovala, že jí ty peníze chybí, a udělá to, že peníze osobám samostatně výdělečně činným opět vezme, a to tím, že zvýší daně. To je groteska, to je úplný absurdistán. Něco takového je opravdu naprosto neuvěřitelné.

Takže z tohoto důvodu žádáme, aby se prodiskutoval tento bod, aby se jasně sdělilo, proč se bude zvedat daňová zátěž nebo proč se o tom uvažuje pro osoby samostatně výdělečně činné a proč se zrušilo EET, aby se následně udělal tenhle ten naprosto šílený krok.

Děkuji a prosím, aby to bylo zařazeno dnes jako poslední bod.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Je to návrh nového bodu a píšu si dnes jako poslední.

Nyní tedy řádně přihlášení. Jako první paní poslankyně Andrea Babišová, připraví se paní poslankyně Jana Pastuchová a další. Prosím.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte, že dneska přednesu svůj bod na doplnění dnešního programu z důvodu, že při včerejších interpelacích chyběl pan ministr Válek, a myslím si, že bod, který navrhuji, trápí pracující občany a samozřejmě má velký vliv i na navrhovaný pozdější odchod do důchodu.

Od minulého uplynulého roku znepokojeně pozorujeme a upozorňujeme na sérii změn, které přijalo a dále připravuje Ministerstvo zdravotnictví v omezení pracovnělékařských prohlídek. Jedná se již o přijatou vyhlášku účinnou od ledna letošního roku, kterou jsou zrušeny periodické pracovní lékařské prohlídky v první kategorii prací a u nerizikových profesí v druhé kategorii. V současné době probíhají na Ministerstvu zdravotnictví práce ke zrušení povinných vstupních pracovnělékařských prohlídek, jejichž účelem je zajistit, aby k výkonu práce nebyla zařazena osoba ucházející se o zaměstnání, jejíž zdravotní způsobilost neodpovídá zařazení k předpokládané práci. Tyto připravované změny již avizoval pan ministr Válek ve svém vystoupení zde na lednové schůzi, kde je odůvodnil jako - cituji - "snížení zbytečného papírování". V této souvislosti zmínil i předpokládané zrušení zdravotních průkazů, které jsou velmi důležité zejména pro práci v potravinářských provozech. Všechna uvedená opatření by dle předpokladu autorů návrhu měla být zcela na bázi dobrovolnosti, což, jak všichni dobře víme, báze dobrovolnosti znamená nula. U vstupních prohlídek by mělo dokonce postačit čestné prohlášení uchazeče o zaměstnání, že je zdravotně způsobilý tuto práci vykonávat. Tak se můžeme dočkat řidičů, kteří budou mít vadu zraku, můžeme se dočkat kardiaků, kteří budou pracovat ve výškách, a dalších lidí, kteří k nám přicházejí ze zahraničí s tuberkulózou, a další nemoci z povolání.

V lednové schůzi kolega pan poslanec Farhan zde upozornil na kritickou situaci v oblasti hygienické služby, kdy se předpokládá, že bude zcela zrušeno odborné lékařské studium pro obor hygiena práce a pro výkon v praxi by mělo postačit pouze magisterské vzdělání. Je třeba se ptát, zda je to cesta ke zvýšení prevence ochrany zdraví? Je toto cesta? U pracovnělékařských prohlídek se jedná o předcházení poškození zdraví z práce s tituly pracovního úrazu a nemoci z povolání. U omezení činnosti hygienické služby jde navíc i o celkovou ochranu veřejného zdraví.

A já se tedy ptám, jak uvedená opatření přispějí k prevenci ochrany zdraví všech sociálních a zdravotních důsledků pracovních úrazů a nemocí z povolání jak pro jednotlivce, tak pro jejich rodiny, tak celospolečenské i ekonomické dopady? V neposlední řadě se ptám pana ministra, jak při nyní silně diskutované přípravě důchodové reformy s prezentovaným návrhem na prodloužení odchodu do důchodu chceme zajistit kvalitní zdravotní služby v oblasti prevence ochrany zdraví při výkonu práce i u zaměstnanců vyšších věkových skupin?

Navrhuji tento bod otevřít k diskusi zde na půdě Poslanecké sněmovny, neboť řešení ochrany zdraví při práci se týká všech občanů v produktivním věku, potažmo jejich rodin a vlastně i celé společnosti, tedy nás všech.

Děkuji za pozornost a pochopení mého návrhu na zařazení tohoto programu na bod schůze. Navrhuji zařadit jako poslední bod dnešního jednání. Děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já tedy v té vaší přihlášce mám napsáno, že to chcete jako první bod za pevně zařazené body... (Poslankyně Babišová mimo mikrofon: Jako poslední bod.) Jako poslední bod, dobře. A ještě se chci zeptat, jedná se o sněmovní tisk 374, nebo nový bod? (Poslankyně Babišová mimo mikrofon: Nevím, kdo to tam napsal, já jsem to tam nepsala.) Aha, je to vaše přihláška, tak jsem předpokládal, že jste si ji psala sama. Máte tady, že je to sněmovní tisk 374, zda to platí? (Poslankyně Babišová souhlasí.) Dobře, děkuji.

Jako další vystoupí paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Já čerpám z médií a včera jsem si přečetla článek, který myslím, že by stál za to, aby se zařadil jako bod do programu dnešní schůze, který mě docela znepokojil. Poslance za Starosty a nezávislé tu máme tuším dva, tak pro vás ostatní: ten článek má název Kšeft ministra vnitra Rakušana při nákupu pěti vyprošťovacích aut za 100 milionů korun pro hmotné rezervy.

Tento článek popisuje událost, kdy Správa státních hmotných rezerv vypsala na podzim roku 2022 soutěž na nákup pěti velkých vyprošťovacích vozidel. Dle médií, které toto vytiskly, byla soutěž předem připravená pro jediného zájemce. Do zakázky se však přihlásili zájemci dva, a tak byla zrušena.

Já jen tady doplním, jsou toho tři papíry, je to běžně na síti v médiích, a posledním odstavcem tohoto článku je, že právníci Rakušanova Ministerstva vnitra zaslali 8. února tomuto médiu výzvu k odstranění závadného stavu. Závadným stavem podle tohoto dopisu není nákup evidentně předražených vyprošťovacích vozidel za 100 milionů korun. Právníci Rakušanova ministerstva dali pětidenní lhůtu na odstranění článku, a protože nemám moc času tady číst, jak k tomu podezření přišli, a proto to vytiskli, tak vám doporučuji si to v médiích přečíst. Je docela zajímavé, jak se tyto veřejné zakázky vypisují a jak se zase ruší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP