(10.40 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

V úterý se stalo to, že 13 těchto migrantů překonalo tam nějaké zajištění. Ještě taková zajímavá věc: uvědomme si, že přestože to patří pod Ministerstvo vnitra, vnitřní ostrahu tam provádí nějaká najatá civilní bezpečnostní agentura, která podle počtu zajištěných cizinců má nějaké početní stavy. Vzhledem k tomu, že se zabývám oblastí bezpečnosti, tak vím, že policie, která to předtím střežila, to opustila, proto tam byla najata ta bezpečnostní agentura z důvodu nedostatečných počtů kapacit cizinecké policie - to je první chyba. A potom, co se stalo. Uteče nám tady do okolních lesů, kde, jak říkám, i já bydlím, 13 migrantů, Marokánců, ve věku 19 až 45 let. Tam je, prosím vás, celá řada chatových osad. Jsou tam lidé, naši spoluobčané, kteří tam bydlí na trvalé pobyty, mají tam chaty, celoročně to tam obývají, a bylo jim řečeno ze strany policie: Zamkněte se a buďte rádi, že k vám nedoběhne třeba ten běženec. Ten běženec, když se tam objeví někde, chce auto, aby mohl třeba někam dál pokračovat. Je to zcela neúnosná situace, za kterou plně, já říkám, zodpovídá opět ministr vnitra Rakušan, který opět, jak je vidno, nezvládá situaci v této oblasti. Je neskutečné, že z policejního vězení uteče, udělá se tam vzpoura a uteče nám 13 migrantů. Byly tam nasazeny tři zásahové jednotky ze tří krajů, dva vrtulníky. To policejní opatření stálo možná x milionů korun oproti tomu, kdybychom tam měli dostatečné kapacity policistů a střežili jsme to, jak jsme to střežit měli. Já sám jsem pracoval u cizinecké policie, takže v předchozím období se tyto věci neděly a nestávaly. Není to standardní, aby nám z policejního vězení utíkali do okolních lesů migranti nebo běženci.

Chci říci, že je třeba se tedy tam na tu situaci podívat, přijmout nějaké opatření. Budu samozřejmě i na bezpečnostním výboru se na to dotazovat, ale vzhledem k tomu, že bezpečnostní výbor je až za tři týdny, tak se domnívám, že ta situace je natolik závažná, že jsem volil tuto formu, abych zde vás s tím seznámil.

To znamená, není to normální věc, měli bychom se na to podívat a doufám, že Ministerstvo vnitra přijme opatření takového rázu, aby k tomu již nedocházelo a aby naši spoluobčané, kteří tam žijí v tom regionu, se nemuseli obávat o svoji bezpečnost. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášen pan poslanec Rais a připraví se pan poslanec Lang opět. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji vám. Vážená paní místopředsedkyně, kolegové a kolegyně, včera na interpelacích jsem řekl, že vzhledem k aktuálnosti problematiky, o které chci hovořit, a vzhledem k omluvené absenci pana ministra školství budu žádat o zařazení nového bodu na dnešní schůzi. Tímto bodem je moje upravená interpelace na pana ministra a to je, tak jsem to nazval, ten příspěvek, Platová politika vlády na univerzitách. Situace v platech pracovníků vysokých škol je tristní, a zejména na humanitně orientovaných fakultách, kde se již hovoří dokonce o stávkách.

Dovolím si nyní stručně analyzovat současnou situaci. Celková průměrná měsíční hrubá mzda vysokoškolských odborných asistentů, vědeckých pracovníků a asistentů, je o 20 až 36 % nižší než činí průměr mzdové sféry s vysokoškolským vzděláním v České republice. Průměrná hrubá měsíční mzda těchto kategorií v roce 2021 představovala 103 až 128 % průměrné mzdové sféry v České republice, to jest méně, než byl závazek vlády zajistit platy učitelů v regionálním školství na úrovni 130 % průměrné hrubé mzdy v České republice.

Mzdy učitelů na vysokých školách tak přestávají být konkurenceschopné i s platy učitelů v regionálním školství, jak jsem tady mnohokráte na interpelacích říkal. Tarify vysokoškolských pracovníků ve srovnání s průměrem tarifů pracovníků s vysokoškolským vzděláním jsou v České republice dokonce o 26 až 41 % nižší. Dokonce i kategorie, která je celkem respektovaná, docent na vysoké škole, se pohybuje pod tímto národním srovnáním až o 10 %. K řešení podfinancování vyzvala i Rada vysokých škol a Česká konference lektorů, to jest vlastně dvě nejdůležitější reprezentace na vysokých škol. Rada ve své zprávě uvedla, že medián hrubé měsíční mzdy odborného asistenta na veřejné vysoké škole byl v prvé polovině loňského roku 43 400 korun, což bylo o 2 500 korun méně než v roce 2021. Medián pro učitele ve střední škole činil podle Rady vysokých škol 47 250 korun, čili byl vyšší než u odborného asistenta na univerzitě.

Všude slyšíme, jak vláda bude podporovat školství, výzkum, transfer technologií do praxe, ale současná realita je naprosto odlišná, co se týká platové politiky. Co se změnilo v politice Ministerstva školství ve vztahu k univerzitám? Učitelé humanitních a sociálních vědních oborů na vysokých školách zvažují stávku. Projevila by se mimo jiné k pozastavení konání státnic a vydávání diplomů. Vyučující jsou nespokojeni s výdělky zejména na filozofických fakultách veřejných vysokých škol. Ti už dříve sepsali petici, kterou podle mě k dnešku podepsalo asi 1 700 signatářů, a vyzvali vládu k řešení.

Mě by skutečně zajímalo - myslím si, že v tomto bodu bychom se měli věnovat tomu, aby byly jasné operativní kroky, které vedou k okamžitému zvýšení platů pracovníků univerzit, zejména pracovníků humanitně orientovaných fakult. Vím, že ministr zřídil komisi na řešení uvedeného problému, vzdálenost mezi zřízení komise a změnou konkrétního tarifu učitele je však značná. Proto by mě zajímalo, co Ministerstvo školství v tomto procesu hodlá dělat.

Pak bych chtěl ještě hovořit o tom - myslím si, že by tam byl prostor na to, abychom se bavili o úpravě programového prohlášení vlády, a to v tom smyslu, aby do tohoto programového prohlášení také byl definován vztah vlády a pracovníků vysokých škol, aby nezůstalo jenom na úrovni regionálního školství. Domnívám se, že je namístě nepreferovat pouze pedagogické pracovníky regionálních škol, ale že je potřeba se věnovat též i nepedagogům z té školské oblasti a samozřejmě věnovat adekvátní pozornost i platové politice všech univerzitních zaměstnanců. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Lang a připraví se paní poslankyně Pastuchová. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní místopředsedkyně. Tak podruhé: protože jsme opravdu neměli včera možnost interpelovat, já jsem vznesl interpelaci na pana premiéra nepřítomného. Chápu, že byl na Bruselu, ale prostě je třeba se vyjádřit i k některým věcem. Já bych chtěl jako dnešní druhý bod po pevně zařazených bodech zařadit bod, který jsem nazval Omluva premiéra Fialy na adresu hnutí ANO 2011 za své skandální výroky.

Já jsem o tom hovořil už včera, ale opravdu musím se k tomu vrátit, protože věci, které zaznívají z veřejného prostoru od představitelů vlády, a zejména od pana premiéra, jsou prostě z mého pohledu neskutečné a je třeba se vůči nim ohradit. Pan premiér chodí do pořadu na CNN Prima News, který se nazývá Co na to pan premiér. Já jsem se na ten pořad předevčírem díval - neměl jsem z toho vůbec dobrý pocit, byla to opět sebechvála, jak je všechno výborné, jak je všechno vynikající. A já právě na základě toho, že tam redaktorky poměrně ostře se do pana premiéra obuly - on to asi nečekal úplně - tak bych chtěl zopakovat některé věci, které tam zazněly, protože ne třeba každý se na ten pořad měl možnost dívat. Hodnocení této vlády je nejhorší za posledních jedenáct let, kdy se sledují určitá kritéria. Hodnocení této pětislepené, pětikolkové vlády je 3,8, to znamená, je to taková lepší čtyřka. To znamená prakticky nejhorší hodnocení za posledních jedenáct až dvanáct let. Z hlediska oblíbenosti politiků pan premiér na začátku své kariéry - myslím ve funkci premiéra této vlády - byl hodnocen na prvním místě, po těch vyhraných volbách v uvozovkách, kdy jste nás tedy porazili - museli jste se v pěti slepit, abyste porazili jedno velké hnutí - byl na prvním místě. Po třinácti měsících této vlády na prvním místě víte, kdo je? Opět to zopakuji, je to pan Andrej Babiš. Na druhém místě je Tomio Okamura, na třetím místě je končící pan prezident Zeman a pan premiér Fiala pouze s oblíbeností kolem 32 % v populaci se ocitl na čtvrtém místě. Takže opět špatně.

Další věci: pan premiér Fiala v tomto pořadu prohlásil: "Neděláme populistickou politiku. Populistickou politiku zde dělalo hnutí ANO v předchozích osmi letech za jejich vlád, a zejména za vlády Andreje Babiše." Takže opět posedlost panem předchozím premiérem, naším předsedou hnutí. Pan Fiala dále prohlásil: "Musíme se chovat zodpovědně. Naše nepopulární kroky, které jsou těžké, ale lidé je pochopili a přijímají je." Asi pravděpodobně těch 32 % z hlediska jeho oblíbenosti ty kroky pochopili a přijímají je a těch dalších 70 % je nepřijímá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP