(9.10 hodin)

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vzhledem k tomu, že zde není přítomen pan premiér, na kterého moje interpelace směrovala, tak já bych požádala o přerušení této interpelace do přítomnosti pana premiéra.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Zagongovala jsem.

 

Budeme hlasovat o přerušení do přítomnosti pana premiéra.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro přerušení projednávání do přítomnosti pana premiéra? Kdo je proti?

Hlasování číslo 58, bylo přihlášeno 97 hlasujících, pro 82, proti 0. Bylo přijato usnesení o přerušení do přítomnosti pana premiéra.

 

Samozřejmě vnímám přihlášku s přednostním právem.

Tímto přerušují projednávání této interpelace.

Nyní se s přednostním právem hlásí paní předsedkyně Alena Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, co na to říci? Nová doba, nová doba prostě. Interpelovaní členové vlády nechodí na interpelace. Měla jsem tu řeč minulou schůzi. Říkala jsem vám - hrozná legrace, to je - říkala jsem vám, že je 55 interpelací, pokud si to dobře pamatuji. Z toho byli schopni odpovídat dva členové vlády na tři interpelace. Ani nevím, jestli na ně došlo, nebo nedošlo.

Teď máme písemné interpelace. Já rozumím - také jsem byla členka vlády - že je prostě program složitý a tak dále, ale je tady Sněmovna a my máme právo se ptát. Ale my se nemáme ptát koho. Protože - teď jsem si vzpomněla na pana Pavláska, jak za něho maká mikina, takový ten známý příběh - tady makají prázdné lavice za členy vlády. Takže co teď s tím dál? Odpoledne bude chybět kolik ministrů? Ještě to nevím, včera jsem dostala nějaký předběžný seznam. Není jich tolik jako minulou schůzi, ale je jich také hodně.

Takže potom nám tady držíte přednášku, že načítáme body, že zdržujeme, že děláme obstrukční taktiky. Ne, my se jenom chceme ptát, ale my nemáme kdy se ptát. Na interpelace členové vlády nechodí, takže se ptát nemůžeme. Pokud, tak stejně v tom čase dostaneme velmi strohou odpověď - ale jsme vděčni alespoň za ni, na ní se potom dá stavět. Ale my se nemáme kde ptát. Proto načítáme body a proto se zase budeme ptát. Budeme se ptát na věci, které rezonují, včera jsem zaznamenala výchovné a podobně. K tomu se samozřejmě vrátím, teď to nechci otevírat.

Nezlobte se na mě, ale tím pádem vlastně tady nemáme co řešit. My se musíme připravit na jednání schůze, takže já beru pauzu na jednání klubu do 11 hodin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jelikož paní předsedkyně požádala, vyhlašuji přerušení do 11 hodin.

Ještě načtu jednu technickou, a sice že pan poslanec Jiří Horák bude hlasovat s náhradní kartou číslo 20.

Konstatuji, že bod 127 byl přerušen.

 

(Jednání přerušeno v 9.14 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP