(12.40 hodin)
(pokračuje Tom Philipp)

Vzhledem k tomu, že v tomto pozměňovacím návrhu jde o možnost dát tomuto sboru se rozhodnout, zda budeme používat název v § 18a školský logoped, nebo speciální pedagog pro vady a poruchy řeči. Tento název jsme navrhli proto, protože se nám zdá pro tu profesi vhodnější a jasnějším způsobem rozlišuje profesi zdravotnickou a profesi školskou nebo pedagogickou. (Hluk v levé části jednacího sálu.)

Nechci dál zdržovat. Odůvodnění je v rámci pozměňovacího návrhu k přečtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju. Poprosím v levé části sálu o klidnější vyvolávání. Děkuju pěkně.

Budeme pokračovat s faktickými poznámkami. Paní poslankyně Válková se hlásí s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Paní poslankyně Válková by se vůbec nehlásila, ale protože tady nejsou ti, kteří se tam připodepsali za hnutí ANO, protože to byl původně jejich návrh, pan poslanec Vondrák a paní poslankyně Mádlová, já jsem tam byla také podepsaná, ale to je úplně jedno, tak jenom za nás bych chtěla podpořit to, co tady řekl můj předřečník, totiž že to zpřesnění odpovídá tomu nejenom cítění, ale i odborné kvalifikaci. Čili měli bychom podpořit ten jeho pozměňovací návrh a měl by tam být ten odborný speciální pedagog pro poruchy a vady řeči, že - já to nemám teď před sebou. Ale v každém případě za ty, kteří tady nejsou přítomni, ale jsou spolupodpisovatelé, my budeme takto určitě hlasovat.

A děkuji také za tu vykonanou práci. Myslím, že jsme si s logopedy užili všichni a i každý z nás více či méně proti své vůli se stal specialistou na rozlišování speciálních pedagogů pro poruchy řeči a klinických logopedů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Ještě jedna faktická poznámka, pan poslanec Berki.

 

Poslanec Jan Berki: Já si jen dovolím na pana předkladatele a na paní profesorku zareagovat stručně v tom, že považuji za dostatečné rozlišení tím slovem školský, neboť samotný zákon č. 96/2004 Sb., o nelékařských profesích, sám o logopedovi mluví jako o logopedovi ve zdravotnictví a ten obor nazývá klinickou logopedií, jinými slovy, rozlišuje nebo připouští, že ten logoped působí i jinde, a jenom připomenu, že pregraduální studium obou je stejné a liší se v tom postgraduálu. Tudíž si myslím, že je vhodné i tím názvem říct, že část toho studia je společná a začnou se lišit specializací. Proto si myslím, že školský logoped je lepší název než speciální pedagog a tak dál.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Zajíčková, připraví se paní poslankyně Bělohlávková.

Ještě načtu v rychlosti omluvy: od 14 hodin do 18 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Klíma, od 14.30 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Sadovský Petr, pan poslanec Vojtko Viktor se omlouvá od 12.45 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Zborovský Miroslav se omlouvá od 12.30 hodin ze zdravotních důvodů a pan ministr Baxa se omlouvá od 17.30 hodin z pracovních důvodů.

Tak, paní poslankyně, vaše faktická poznámka. Máte slovo.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Ano, já jenom velmi zase krátce zareaguji na pozměňovací návrh, který tady zazněl, který vlastně se snaží zamezit tomu, aby docházelo k matení pojmů. Ale pokud bychom se dohodli na tom, že by se školský logoped jmenoval jinak, byl by to speciální pedagog-logoped pro nápravu vady řeči, malinko bychom vnesli do toho jiný problém, protože je potřeba si uvědomit, že pokud vznikne pozice školského logopeda, bude tady stále existovat pozice speciálního pedagoga-logopeda, který bude pracovat v daných školách a třídách. A kromě speciálního pedagoga-logopeda tu ještě bude fungovat v mateřských školkách a základních školách logopedický asistent. Takže my tady máme několik pozic, které se budou věnovat nápravám řeči, a právě tím názvem školský logoped jsme oddělovali tento název od logopedických pozic, které na těch školách ale už dnes fungují a budou zůstávat. Takže z jedné strany bychom zamezili tedy matení smyslu ve vztahu ke klinickému logopedovi, ale zase bychom mátli veřejnost ve vztahu k pozicím logopedů, které jsou už teď na školách a zůstanou tam. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S další faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Bělohlávková, připraví se paní poslankyně Hanzlíková. Prosím. (Hluk v jednacím sále přetrvává.)

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Samozřejmě vystupuji také k názvosloví školský logoped nebo speciální pedagog pro poruchu řeči. A víte co, samozřejmě odborníci budou rozlišovat a budou vědět, ale já osobně přicházím do kontaktu především s rodiči a věřte tomu, že pro lid obecný, což většina rodičů je, to přídavné jméno nic neznamená. Pro ně je logoped jako logoped a já už přesně vidím, jak mi v ordinaci rodiče budou říkat: Proč nás posíláte k logopedovi, když my už ve škole k jednomu chodíme? Proto jsem tento pozměňovací návrh podepsala a myslím si, že opravdu za to názvosloví vzhledem i k vnímání laickou veřejností, což rodiče jsou, se velmi přimlouvám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Hanzlíková a kolegy a kolegyně poprosím, aby se ztišili, aby paní kolegyně Hanzlíková mohla v klidu přednést svoji faktickou poznámku. Tak, kolegové, kolegyně, prosím o ztišení, a paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já se také chci ve faktické poznámce zaměřit na pojmosloví školský logoped a speciální pedagog pro vady řeči a musím souhlasit s tím, že v podstatě jsem přesvědčená o tom, že to upřesnění, které určitě myslí kolegové dobře, přinese do školské i v podstatě zdravotnické oblasti větší zmatek, než by tam přinesl ten školský logoped. Ona je totiž jedna věc strašně důležitá. My se tady nebavíme o nové pozici, to je důležité si říct. To je pozice, která tady funguje někdy od devadesátých let a já opravdu si nemyslím, že rodiče by byli na takové úrovni, že budou mít problém prostě s tím rozeznat, jaké kompetence má klinický logoped a jaké má školský logoped. A to si tady troufnu tvrdit, protože patnáct let jsem pracovala ve školství, ve velmi úzkém kontaktu se školskými logopedy, a nikdy jsem nezaznamenala jediný problém, právě naopak. Oni se doplňují, opravdu úžasně se doplňují a nikdy tam žádný problém nebyl. Prosím vás jenom, opravdu to tady říkám z praxe a byla bych moc ráda a myslím si, mám mezi logopedy strašně moc známých a i srdečně mě to tíží, protože to trochu cítím fakt jako jejich dehonestaci. A oni teď byli nazýváni a jsou nazýváni školskými logopedy a skutečně to v praxi nedělá žádný problém. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí nejprve pan ministr Válek a poté paní poslankyně Válková.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já jsem chtěl moc poprosit: ministerstvo mělo neutrální stanovisko. Já si pamatuji, že tady se strávilo desítky hodiny ohledně školských psychologů. Já myslím, že budeme hlasovat, nějak rozhodneme. Tady asi není cesta nikoho nikam přesvědčit a já jenom doufám, že se zlepší péče o děti s poruchou řeči. To si myslím, že je to, na čem nám všem záleží, aby prostě péče o děti se zlepšila, aby maminky s těmi dětmi, které hledají někoho, kdo jim pomůže, ho našly, aby jim pomohl kvalitně. A já za ministerstvo můžu říct, že fakt ty kompetence uděláme co nejvíc spravedlivě a maximálně budeme spolupracovat ohledně kurzů a postgraduálního vzdělávání tak, abychom je měli kvalitní, a je jedno, jak se budou jmenovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A na pana ministra Válka naváže paní poslankyně Válková.

 

Poslankyně Helena Válková: Nenaváže, pane místopředsedo, protože on mně vzal obsah mé řeči, a já to chci jenom potvrdit opravdu do slova a do písmene. Já si myslím, že už jsme tím strávili desítky hodin, ale teď když jsem to slyšela ještě z úst pana ministra Válka, mého jmenovce, vaším prostřednictvím, tak s tím naprosto souhlasím. Takže děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a vracíme se do obecné rozpravy. Nyní je přihlášen pan poslanec Výborný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP