(16.20 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

Vy jste tady zcela správně řekl, že byla to smlouva a výběrové řízení, kdy tato zakázka byla zadána a kompletně připravena k podpisu za doby působení tehdejšího ministra pana Metnara. Veřejná zakázka na uzavření rámcové dohody na dodávky sad kulometů Minimi byla zadávána formou jednacího řízení s uveřejněním. Tato forma zadávacího řízení umožňuje širokou účast dodavatelů, tedy i výrobce předmětné zbraně, pokud by měl o účast v soutěži zájem. Jedná se tedy o zcela transparentní způsob zadání. Ostatně takto to potvrzoval i můj předchůdce, pan bývalý ministr obrany Metnar. Kvalifikační požadavky předmětného zadávacího řízení splnili tři uchazeči. Nabídku následně podal jediný uchazeč. Který subjekt podá nebo nepodá nabídku, nemůže Ministerstvo obrany samozřejmě nijak ovlivnit. A společnost CB CENTRUM SERVIS, s r. o., splnila veškeré požadavky stanovené zákonem a zadávací dokumentace a neexistoval tedy důvod, proč její nabídku nepřijmout. Dne 20. prosince 2021 proto byla s touto společností uzavřena rámcová dohoda a vzhledem k dramatické změně bezpečnostní situace byl na základě urgentní potřeby armády, která byla definovaná, uzavřen dodatek na navýšení celkového finančního rámce na celkovou maximální výši 1 464 000 000 korun s DPH. Účelem dodatku bylo zajistit a doplnit pořizovaný vojenský materiál ve prospěch rezortu MO, a to za účelem zabezpečení obranyschopnosti České republiky. V žádném případě nedošlo ke zdražení kulometů. Navýšení finančního limitu dává ministerstvu možnost objednat více kulometů za stejné ceny, jaké byly sjednány v rámcové dohodě. V této souvislosti důrazně odmítám veškeré dehonestující nařčení vrchního ředitele sekce vyzbrojování a akvizic pana Lubora Koudelky o údajné předraženosti a netransparentnosti zakázky, která se objevila v médiích. Cena samotného kulometu je nižší než cena v předchozích smlouvách, kterými byly pro Armádu ČR pořízeny kulomety v roce 2019. Uvedené smlouvy byly navíc podrobeny kontrole NKÚ, který neshledal ve vztahu k předchozí sjednané ceně kulometů žádné pochybení.

V nynější rámcové dohodě nepořizujeme pouze samotné kulomety, ale sady s příslušenstvím. Pro vaši představu: kulomet, náhradní hlaveň, souprava čištění a základního nářadí ke kulometu Minimi, nosný řemen zbraně, čtyři kusy nábojové schránky pro 100 kusů nábojů, sklopnou pažbičku, krytky, soupravu pro střelbu cvičnou municí, transportní pouzdro zbraně, taktické pouzdro, sestava náhradních dílů, ta obsahuje další sadu položek. Součástí sady kulometu jsou navíc i optické zaměřovače, které tvoří podstatnou část ceny.

Pokud tedy chceme srovnávat tendr Armády České republiky s jinou armádou, dojdeme ke zjištění, že samotná cena základní sady kulometu s příslušenstvím je cirka 37 % z celkové ceny. Tedy tvrzení, že pořizujeme kulomet pětkrát dražší, už není snad ani zavádějící, ale je to vyslovená lež.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji paní ministryni. Pan poslanec má zájem o doplňující otázku.

 

Poslanec Jiří Mašek: Ano, moc děkuji, paní ministryně. Proto jsem to tady uváděl, ten začátek, a i jsem vysvětloval, že ten nákup byl vysvětlen za pana ministra Metnara. To, že by se teď nakoupilo něco ve větší sadě, o tom tedy v žádném případě nevím. To všechno, co jste vyjmenovala, bylo příslušenstvím včetně té velmi drahé optiky ze Spojených států už při prvním nákupu, takže ten můj dotaz byl, proč jste tedy jako ministerstvo neodpověděli novinářům, proč dochází k těmto spekulacím. Stačilo říct, že prostě v rámci zvýšené částky přijde více stejně vybavených kulometů a že to je vlastně všechno výborné. Čili kdyby Ministerstvo obrany komunikovalo, kdyby ty informace dávalo, tak by nedocházelo k takovýmto spekulacím. Takže pro mě skutečně, chovejte se transparentně, jde o velké peníze. Do budoucna chcete 2 % rozpočtu na zbrojení. Ale tímhletím způsobem, když je to s velkými otazníky a nedokážete odpovídat novinářům na dotazy, nezlobte se, musím se zeptat já v rámci interpelace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Paní ministryně vám odpoví. Prosím.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Pane poslanče, od toho ty interpelace jsou, abyste se ptal. Tady bych asi si dovolila jenom podotknout, že pokud se toto píše na nějakých serverech, kde ani není uveden autor, je tam článek - dvojtečka: redakce, tak to asi nebudí nějakou velkou důvěru v nikom na rezortu Ministerstva obrany a spíš to bereme jako součást nějakého konkurenčního boje. Novinářům, kteří se na to ptali, jsme odpovídali, myslím si, že opakovaně. Například pan redaktor Stratilík z České televize, s ním jsme to komunikovali naprosto běžně, i pan ještě tehdy náměstek Koudelka, dnes ředitel, to s panem Stratilíkem zcela standardním způsobem komunikoval. Ale pokud se to objeví někde na nějakých serverech, kde se pod touto spekulací ani nikdo nepodepíše, tak nevidím jediný důvod, proč by na to měl rezort Ministerstva obrany nějakým způsobem reagovat - komu, když tam není podepsaný?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní ministryně.

Nyní dostane slovo paní poslankyně Jana Hanzlíková, která bude interpelovat pana ministra Mariana Jurečku ve věci finančních problémů samoživitelek, a připraví se pan poslanec Brabec. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, jsem ráda, že jste tady. Moje interpelace se týká, jak bylo řečeno, finančních problémů samoživitelek a samoživitelů a také rodin, kde je jeden z rodičů na rodičovské dovolené. V současné době jsou chudobou nejvíce ohroženy specifické skupiny osob a mezi ty zmíněný typ rodičů samozřejmě patří. Co se týká samoživitelů, pod hranicí chudoby je jich více než 40 %, a musíme si říct, že s jedním rodičem vyrůstá více než 340 000 dětí. Takových rodičů se v poslední době na mě obrací velké množství a popis jejich situace je hodně podobný. Jsou vyčerpaní, nemohou vyjít s penězi, často se pohybují pod hranicí chudoby, disponují pouze jedním příjmem, nemají nikoho, kdo by jim pomohl s výdaji, domácností nebo péčí o děti. Často jim nezbývají peníze na kroužky nebo třídní výlety, což způsobuje, že jejich děti jsou kvůli tomu vyčleňovány z kolektivu. Kvůli péči o dítě se jim nedaří najít dobře placenou práci, neboť ty jsou většinou časové náročné, a nemohou svoji finanční situaci řešit ani tím, že budou mít dvě zaměstnání. Nemají žádnou finanční rezervu většinou, jakékoliv neočekávané výdaje nebo výpadky v příjmech pro ně mají fatální důsledky. Necítí efektivní pomoc od státu a velmi často se musí spolehnout na podporu nadací nebo charitativních organizací.

Takže jsem se chtěla zeptat, jakou pomoc pro tuto cílovou skupinu teď MPSV plánuje, zda uvažujete o valorizaci rodičovského příspěvku nebo nějakém navýšení rodičovského příspěvku a zda se touto problematikou zabýváte teď vlastně v novelizaci koncepce rodinné politiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně, a nyní má slovo pan ministr Marian Jurečka. prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, vážená paní poslankyně, děkuji za tuto interpelaci, protože musím říct, že situace rodičů v rodinách, kde je vícero dětí, a především potom situace samoživitelek/samoživitelů je, pokud se na to podíváme optikou ekonomiky v přepočtu příjmů na hlavu v dané domácnosti, výrazně složitější, než je situace například u seniorů. My jsme v loňském roce jako vláda reagovali několika systémovými opatřeními proto, abychom dokázali podpořit rodiče včetně i rodičů samoživitelek/samoživitelů. To znamená, udělali jsme kroky, které znamenaly v loňském roce dvakrát zvýšení životního a existenčního minima, které je klíčové a promítá se potom i do výše a rozsahu možných podpořených osob v této zemi. Zároveň jsme v loňském roce také vyplatili rodičům s příjmem domácnosti do 1 milionu korun na přelomu srpna a září částku 5 000 korun na dítě. Životní a existenční minimum se také zvýšilo ještě k 1. lednu tohoto roku a zároveň jsme také zvýšili o 30 % přídavek na děti. Je to tedy celá série kroků, která cílí k tomu, abychom dokázali podporovat lépe rodiče, rodiny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP