(10.00 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

Například na minulé schůzi zaznělo, kdy a kolik kterých léků bylo dovezeno. Jak je možné, že ministr zdravotnictví neví, kolik a kdy jeho ministerstvo dojednalo a dovezlo, kdy to dovezlo, co dovezlo a tak dále? Dovolím si zde citovat vyjádření pana ministra - to bylo ještě před Vánoci: "Ministerstvo zdravotnictví v úterý vyjednalo dodávku 300 000 balení Nurofenu navíc pro děti do České republiky." Já jsem nikde nezaznamenal, kdy těchto navíc vyjednaných 300 000 balení Nurofenu do ČR dorazilo. A na tom přece není nic těžkého říct: dorazily tehdy a tehdy. A my řekneme: Děkujeme, pane ministře. Na minulé schůzi jsme se dále dozvěděli při vystoupení pana ministra, že dovezl 400 000 balení Nurofenu. Ten samý den dopoledne jsme se dozvěděli, že dovezl půl milionu. Cituji: "Dovezli jsme půl milionu, zajistili a dovezli jsme půl milionu těchto balení." A já se zde ptám, pane ministře, jak můžete říct a řídit ministerstvo, když jste schopen během jednoho dopoledne říci, že jste dovezl 400 000 a pak 500 000? Vždyť to je 20 %! Dovedete si představit, kdyby vám snížil někdo plat od 20 %? Všiml byste si toho? A tady toho si nevšimnete?

Nedá mi to, abych nezmínil i jeho twitterový účet: "Antibiotických tablet se meziročně spotřebovalo o 50 % více." Konec citace. Pane ministře, kde jste čerpal? Z jakých zdrojů? Já vás zde vyzývám, abyste vysvětlil, kde jste k těmto číslům přišel. Já jsem hledal ve všech dostupných zdrojích a řeknu vám nyní dovozy léků do České republiky, to znamená orální, které se spotřebovávají ústy, a všech antibiotických, i těch orálních antibiotických - zaokrouhloval jsem to na tisíce: 2018 - 7 451 000, 2019 - 7 124 000, 2020 - 6 014 000, 2021 - 5 950 000 a 2022 - 7 298 000. To je meziročně 18,5 %! A ještě se neblížíme k těm předpandemickým letům! Všechny formy: 2018 - 15 600 000, 2019 - 15 400 000, 2020 - 14 075 000, 2021 - 13 901 000 a 2022 - 15 397 000. To je meziročně 10 %! Kde jste k těm svým číslům přišel?

Otevřu si Novinky a čtu - cituji: "Spotřeba podle ministra Válka meziročně narostla o 300 000 balení, což odpovídá nárůstu o 47 %." Kde jste ta čísla vzal? Ukažte nám tabulku, kde to je? Vždyť ta čísla já mám úplně jiná, všichni máme jiná, a vy nám prostě tady tohleto takhle vyprávíte! Já tomu prostě přestávám rozumět. Navíc na ilustračním fotu za vámi stojí profesor Dušek. Proboha, ať vám řekne, kolik se těch léků do České republiky dovezlo (s povzdechem). A co na to pan premiér? Ten vám na Twitteru poděkoval, že jste byl úspěšný...

Mně to přijde prostě už jako zmatené, nesrozumitelné. Já si myslím, pane ministře, že už jste ve stavu, kdy nevíte, co říkáte, protože, kdybyste to věděl, tak byste to nikdy jako ministr zdravotnictví nemohl říct. A proto mi dovolte načíst bod, který jsem nazval Nepřesné informace ministra Válka při zajišťování léků, a zařadit ho jako poslední bod dnešního jednání. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Brázdil vystoupí a jako poslední je přihlášený pan poslanec Jakob. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Milé dámy, vážení pánové, pěkný pátek vám přeju, a také mi dovolte, abych před vás přestoupil s žádostí o zařazení bodu.

Nedávno, před pár minutami, jsme tady stáli a drželi minutu ticha jako úctu k padlým na Ukrajině. K tomu dodám: Nedávno pan předseda vlády Fiala mluvil o tom, že jsme ve válce. Nedávno vystoupil náčelník Generálního štábu a říká: Válka je na prahu naší republiky, musíme se chystat. Ministryně obrany paní Černochová mluví: Válka je za dveřmi. A já bych chtěl v tomto duchu před vás předstoupit a požádat vás o zařazení bodu Zdravotnická záchranná služba České republiky.

Hasičský záchranný sbor, Policie České republiky jsou státní. V případě dejme tomu nějakého konfliktu jistě jejich řízení z Ministerstva vnitra bude jednoduché, napříč celou republikou, zatímco záchranky jsou čtrnáctkrát jinak, čtrnáct originálů a je ukočírovat v případě nějakého konfliktu bude mnohem horší.

Ještě abych to pro paní předsedající a předsedkyni - zařadil bych to rád, tedy Zdravotnická záchranná služba České republiky, kamkoliv, kamkoliv (S důrazem.), asi jako poslední bod a dal bych prostor potom na grémiu, abyste se domluvili, jestli to zařadíte tam či onde, ale jenom abychom se pobavili, podobně o tématu, jako je - a já s tím souhlasím - pan ministr Válek mluví o tom, že se chystá, v legislativním plánu je nachystání zákona, který změní hygienické služby z krajů a stane se jedna státní. Proč? Protože máme zkušenosti po covidu, jak je složité je ukočírovat, a že to není dobré, aby to bylo čtrnáctkrát jinak, takže ve stejném duchu sjednotit alespoň řízení nebo nějak to dát dohromady.

A já vím, že pan ministr tomu fandí, abychom to měli stejně, jako je Hasičský záchranný sbor České republiky, jako je Policie České republiky, tak i Zdravotnickou záchrannou službu České republiky, tedy tři složky Integrovaného záchranného systému. Snad to není nic ani politického, tak bych si dovolil vás o to požádat, zařadit to na program této schůze. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji a jako poslední je přihlášen pan předseda Jakob s přednostním právem, pak už bude následovat hlasování o pořadu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, děkuji kolegovi Babkovi za jeho návrh, kterým mě trochu předběhl. Nicméně si dovolím ho trošku modifikovat, takže dám drobný protinávrh.

Ty výroční zprávy, jak je naznačuje, usnesení z volebního výboru, tedy doporučení na neschválení, nejsou úplně jednoduché, i to projednání nebude nejrychlejší, protože já jako zpravodaj u jednoho, kolega Lacina nepochybně u té druhé výroční zprávy budeme muset vysvětlit, proč se výbor takto rozhodl, a ty důvody jsou postupy tehdejší Rady České televize, takže nám to určitě nějaký čas zabere. (Poslanci po zagongování přicházejí do sálu, velký hluk v sále.) A zároveň tady máme na mimořádné 54. schůzi novelu, která navrhuje tu možnost zmiňovanou po neschválení výročních rad radu jako celek odvolat. To se z toho zákona vypouští a ta možnost, pokud schválíme ten zákon, tak do budoucna nebude.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Omlouvám se, pane předsedo, za přerušení, ale jak se zvyšuje počet poslanců v sále, úměrně tomu roste hluk. Tak vás poprosím, kolegové a kolegyně, o ztišení.

 

Poslanec Jan Jakob: Opakuji, že koalice v tuto chvíli nemá důvod pro odvolávání mediálních rad jakýchkoli jako celek. Osobně jako zpravodaj v tomto směru jsem ochoten následně při tom projednání udělat vstřícné gesto, věřím, že opozice stejně tak udělá vstřícné gesto při projednání té novely, jejíž podstatou, mimo jiné velmi důležitou, je i to, že to odvolávání rad jako celku už nebude možné. Proto si dovoluji dát protinávrh, abychom ty čtyři body, 108, 109, 112 a 118, tedy sněmovní tisky 125, 126, 188277, taky jako celek pevně zařadili na dnešní jednání, ale až po skončení 54. schůze. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, a jelikož jsme vyčerpali všechny přihlášky k pořadu schůze - ještě kontroluju, zda opravdu tomu tak je - tak půjdeme na hlasování o přednesených návrzích. Přivolala jsem kolegyně a kolegy z předsálí a budu opakovat jednotlivé návrhy v tom pořadí, jak byly předneseny.

 

Nejdříve pan poslanec Benda navrhoval, aby bod číslo 94, tedy sněmovní tisk 238, což je novela zákona o investičních společnostech, ve třetím čtení, byl projednán dnes jako druhý bod, tedy po bodu 102 lex Ukrajina.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro pevné zařazení tohoto bodu? Kdo je proti?

Hlasování číslo 61, přihlášeno 164 přítomných, pro 154, proti 1. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP