(10.50 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Druhá poznámka: lex Ukrajina IV byl všem poslancům rozeslán z mého pokynu 10. ledna. Neříkejte tady, prosím, že jste to dostali pět dnů předem. Není to pravda, je to dohledatelné.

Pokud jde o otázku, co jste tady řekla, úředníci si odškrtnou kolonku - tak to je tedy těžce nefér. Ti lidi na mém rezortu, na vnitru, na obraně, na školství, opravdu dělají maximum pro to, aby se ty věci zvládly. Podívejte se na zpětnou vazbu. Zeptejte se nevládních organizací a každých čtrnáct dní s (nesrozumitelné) s dalšími lidmi sedím, s dvacítkou až třicítkou lidí z nevládních organizací a řešíme pomoc a věci, které je potřeba řešit k adaptaci a integraci uprchlíků. Zeptejte se těch nevládních organizací.

Pokud tady kritizujete vládu, zeptejte se na hodnocení ze zahraničí, představitelů Evropské komise, UNICEF, dalších mezinárodních organizací. Česká republika patří mezi nejlépe hodnocené státy. Ale zeptejte se především ukrajinských uprchlíků, bývalého pana velvyslance Perebyjnise a dalších, kteří extrémně vysoce kvalitně hodnotí pomoc, kterou poskytla tato země, tato vláda, tato společnost, tyto domácnosti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. K další faktické se přihlásila paní poslankyně Jana Pastuchová, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Já musím reagovat, pane ministře, vaším prostřednictvím. Já si podklady píšu sama, nemám aparát na ministerstvu, který mi je připravuje. Nechci, abyste takové invektivy proti mně používal, já si je píšu sama.

A další věc, ano, už jsem to tady několikrát říkala, mám - 9. března to bude rok, kdy mám ukrajinskou rodinu ubytovanou, a já prožívám s nimi celý rok to, co tady naše vláda připravuje. A já jsem se ptala i na nějakou analýzu spokojenosti ukrajinských občanů - vy říkáte, že existuje, tak já to beru z té praxe toho roku, které mám, a ti lidé jsou tady ve whatsappových skupinách, na Facebooku a jejich problémy vnímám úplně z praxe.

Takže prosím, projevy si píšu sama, a to, že jak vy jste nám vyčítali, že za covidu nefungovala naše vláda tak, jak měla, tak možná vám se to zdá, ale říkám, mám to od 9. března z první ruky, protože tu ukrajinskou rodinu tam mám rok, a další rok, pro vaši informaci, jsme jim to doma prodloužili.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté pan ministr Jurečka. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych si také dovolila reagovat na pana ministra práce a sociálních věcí, pana Mariana Jurečku, s tím, že tady vyvracel tvrzení mé kolegyně Jany Pastuchové ohledně děkování vládě. Já vám, pane ministře, přinesu usnesení, které jste tady předložili a navrhovali v souvislosti s uprchlickou krizí, kde bylo poděkování pouze vládě. A bylo to hnutí ANO, které přišlo s doplněním toho usnesení, aby se poděkovalo hejtmanům, starostům, hasičům, policistům, záchranářům. Nebyli jste to vy, nedali jste to do toho usnesení. V tom usnesení bylo pouze, že se děkuje vládě. Přinesu vám ho.

Druhé - lex Ukrajina V. To, co vy dnes předkládáte, pane ministře, k lex Ukrajině V, mělo být už dávno v lex Ukrajině IV, co se týká nouzového ubytování a humanitární dávky. Vy jste to nezvládl jako ministr práce a sociálních věcí, a proto tady máme lex Ukrajinu V.

A ohledně těch kompetencí a koordinátora, tady bych samozřejmě řekla, že mi velmi vadí, že se zodpovědnosti - a chápu to - zbavuje pan ministr vnitra Vít Rakušan, který teď národního koordinátora dal jinému ministrovi, panu Bekovi, a zmocněnkyni pro lidská práva. A víte, proč to je podle mého názoru? Protože vy jste to právě na rezortu Ministerstva práce a sociálních věcí nezvládl, přinesl jste to s tím velkým zpožděním a my jsme to neustále kritizovali, a proto jsme nepodpořili lex Ukrajinu IV. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan ministr Jurečka, připraví se paní poslankyně Oulehlová. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Já velmi poprosím, poslouchejme se v těch debatách. Tady vůbec nebyla debata o tom, že má někdo děkovat vládě. Tady paní vaše kolegyně Pastuchová říkala, že vláda nepoděkovala, premiér nepoděkoval, ministři nepoděkovali. Já jsem reagoval, že z veřejných zdrojů je dohledatelné mnoho klíčových vystoupení včetně jednoho velmi silného vystoupení pana premiéra, který děkoval občanům této země, společnosti, kdy jsme po letech, kdy se o hodnotách v době míru a klidu hovoří relativně snadno, tak jsme všichni, a já děkuji paní Pastuchové i její rodině, prožili rok a prožíváme od doby, kdy hodnoty žijeme v praxi, hodnoty, které jsme si mysleli, že v 21. století třeba nebudou v praxi až tolik potřeba, ale prožíváme je.

Já jsem tady hovořil o tom, že tady bylo řečeno v projevu paní poslankyně Pastuchové, že nebyl poslán materiál. Jasně jsem věcně argumentoval, že byl rozeslán všem poslancům 10. ledna, okamžitě, kdy jsme měli návrh toho textu, tak jsme ho okamžitě poslali. To znamená, byl to předstih více jak měsíce předtím, než jsme ten tisk tady začali projednávat. To dělám i v jiných zákonech, udělal jsem to i v případě valorizace - v okamžiku, kdy jsem ten text měl, okamžitě jsem ho rozesílal vám všem, i když vy máte přístup do eKLEPu, kdybyste chtěli, poslal jsem to explicitně na tyto schránky.

Takže moc prosím, poslouchejme se, neříkejme věci, které nejsou pravda, a já poprosím paní poslankyni Pastuchovou taky: já nezaměstnávám své lidi na ministerstvu, aby mi psali projevy, jestli si všímáte, já tady naprosto drtivou většinu vystoupení říkám z hlavy, spatra, takže buďme korektní, soustřeďme se na tu záležitost, že tady se bavíme o pomoci lidem, o tom, aby pomoc byla nadále efektivní, férová, transparentní. O tom tento tisk, o kterém tady dneska jednáme, tady je.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Oulehlová s faktickou poznámkou a poté paní poslankyně Urbanová. Prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, dnes je to přesně rok, kdy jsem jako tehdejší starostka města Sokolova ve 13 hodin svolala krizový štáb a začali jsme řešit pomoc Ukrajině. Už v neděli jsem měla i já doma se svým manželem šest Ukrajinců včetně dvouměsíčního miminka. Všechno jsme se učili za pochodu, všechno jsme dělali za pochodu.

Už jednou jsem tady řekla, že jsem se velice těšila, až v úterý přijedu na jednání Poslanecké sněmovny, kde budeme určitě řešit, jak dál, a my jsme řešili srážky na moři a Antarktidu. Dobře, města, kraje, všichni jsme si poradili, občané této země si poradili. Nakonec se to zvládlo, nakonec se přidala i vláda a nějak jsme se naučili s tím žít a cíleně pomáhat. Nebudu říkat, že dodneška ani nejsou vlastně zpět finance, které hlavně kraje vynaložily na KACPU.

Ale já bych teď chtěla ještě říct jednu věc. 17. ledna na mimořádné schůzi tady řekl pan ministr Rakušan, že jsou moderní krize. Já jsem stále přemýšlela, co znamená moderní krize. Pro mě krize je krize, ale já už dneska vím, co je moderní krize. Vláda všechno přenese na ty ostatní a pak přijde sem a říká: Přišli jsme s hlavou vztyčenou, protože jsme lídři pomoci. Vy ne. Lídři pomoci jsou občané naší země, kraje a města. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Urbanová.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Jenom v reakci na paní kolegyni Vildumetzovou. Co se týče usnesení o ruském teroristickém režimu, bylo to usnesení, které přicházelo ze zahraničního výboru, to znamená, že mluví do zahraničí, říkáme něco svým zahraničním partnerům. A máte pravdu v jedné věci, bylo tam navrženo poděkování vládě, a vy jste navrhla, že tam poděkujeme i starostům a hejtmanům, ale my jsme vám to i podpořili. Tak já nevím, proč nám vyčítáte, že jsme to tam nenavrhli. Ono tam mohlo být navrženo mnoho a mnoho jiných věcí, ale výsledek byl ten, že jsme vám to podpořili, odhlasovali jsme vám to, a věřte mi, byla tady spousta lidí, kteří mi říkali, že do zahraniční rezoluce tohleto nepatří, ale zrovna já jsem vám to podpořila. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP