(10.30 hodin)

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní ministryně, nevím, kolikrát tu vystupoval můj kolega, vaším prostřednictvím, Patrik Nacher se svým bodem, tak já dnes popáté, a je to bod Aktuální situace na úřadu práce. Ale já bych se dnes zaměřila, nebudu opakovat to, co jsem tu zmiňovala v minulých svých čtyřech vystoupeních, kdy jsem tento bod chtěla zařadit, ale dovolila bych si teď reagovat na média.

On to tu zmiňoval už můj kolega Aleš Juchelka při svém vystoupení, ale vy nás tu třeba z koalice upozorňujete na to, že toto máme řešit při interpelacích. Já bych to ráda řešila při interpelacích, ale včera tím, že byla inaugurace pana prezidenta, interpelace nebyly, protože nebyla sněmovna. Příští týden nebo další bude až za hodně, hodně dlouho, takže by mě to zajímalo, protože při tom článku a jeho čtení mi nebylo moc do smíchu.

My z výboru pro sociální politiku víme, že vrchní ředitel je teď pan Trpkoš, který při vystupování na výboru pro sociální politiku působí velmi, velmi - jak bych to nazvala? - někdy až arogantně vůči nám, jak všechno je zalité sluncem a všechno, co se týče IT, funguje. A já si teď přečtu, že Ministerstvo práce a sociálních věcí má na krku pořádný skandál. Miliony korun určené na příspěvky na děti, humanitární dávky nebo příspěvky pro Ukrajince lidé rozkradli. Rezort spustil elektronický systém, který měl žádosti vyřídit bez zásahu lidí, jenže neodhalil podvody a vyplatil podle pracovníků úřadu práce miliony neoprávněně. A toto mě zaujalo: A když úředníci vyzvali ředitele - předpokládám tedy, že to byl pan ředitel Trpkoš, ale nevím, to tu nepíšou - aby systém kvůli chybám vypnul, odbyl je, že aplikace šetří desítky milionů a zneužité miliony jsou jen zlomkem. O problému úředníci věděli už loni v květnu, systém ministerstvo vypnulo až nyní. O případy se zajímá policie.

Já jsem se dočetla na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí ze 7. - tohle je z 2. 3. - takže pan ministr řekl, 7. 3. vydal, že budou kontroly, kdy ubytovatelé o solidární dávku, což se týká těchto dávek, budou muset přijít na úřad práce osobně. Tedy ten systém podle mě padá, protože asi nebyl dokonalý, a budou tam muset doložit, že ty ukrajinské uprchlíky ubytovávají.

Mě zaráží to, že pan ředitel Trpkoš nám s velkou slávou říkal na výboru pro sociální politiku, jak vznikl barometr, který zkoumá spokojenost zaměstnanců na úřadech práce. Myslím, že by se měl sebrat a jít se na ty úřady práce podívat, a teď na Facebooku běží, nebo je to i na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí, že je další anketa - spokojenost s průběhem vyřizování dávek na úřadech práce. Tak já nevím, jestli Ministerstvo práce a sociálních věcí nečte média. Já je čtu a moc pochvaly tam tedy není.

Ptala jsem se na to, protože tam je uvedeno telefonní číslo, z kterého zaměstnanci Úřadu práce volají. Myslím si, že zaměstnanci Úřadu práce mají opravdu tolik práce, že ještě zjišťovat - asi je to to call centrum - spokojenost je teď po tom, co si čteme v médiích, trošku mimo a měli by se zabývat tím, aby vlastně systém opravdu byl nastaven tak, aby to každému při dnešním vytížení pomohlo co nejvíce.

Takže bych zařadila nový bod Aktuální situace na úřadu práce v souvislosti s IT problematikou. A chtěla bych ho, prosím, zařadit po pevně zařazených bodech dnešní schůze.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné dopoledne, vážení členové vlády, já si poznamenám tento bod. Vzhledem k tomu, že přebírám řízení schůze, tak se jenom pro pořádek zeptám: dnes po pevně zařazených bodech? (Ano.) Děkuji.

Jako další je řádně přihlášená k pořadu schůze paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová s tématem České pošty. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, určitě jste zaregistrovali, že hnutí ANO svolalo mimořádnou schůzi s jedním bodem, a to Česká pošta. Bohužel, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová dala na tuto mimořádnou schůzi 30 minut, kde jsem měla prostor prakticky ještě před schválením programu se vyjádřit za hnutí ANO pouze já, a dal mi k tomu ještě přednost, a to oceňuji tedy, ministr vnitra Vít Rakušan.

Velmi si myslím, že ten proces je nestandardní z její strany. Kdybych to srovnala s ostatními schůzemi, tam dala hodinu a vůbec nechápu, že u České pošty, kdybych tedy se na to podívala nějakou optikou, bylo 30 minut. Já už jsem v tu dobu avizovala, že pokud ta schůze bude přerušena nebo program nebude schválen, že budu požadovat, aby to bylo zařazeno v pátek na schůzi, protože jak jsme delší dobu avizovali, že Česká pošta na tom není dobře, tak se to v tuto chvíli potvrdilo. Pan ministr vnitra předstoupil, šel na tiskovou konferenci před tou mimořádnou schůzí, kde oznámil, že s největší pravděpodobností půjde Česká pošta do insolvence. Znovu opakuji, ministr vnitra Vít Rakušan, když šel do své funkce, říkal, jak je připraven jako ministr vnitra, všichni členové vlády to říkali, jaký mají plán na změnu, jak všechno dají do pořádku. Znovu říkám, tato dvě čísla hovoří jasně: rok 2021 ztráta České pošty 600 milionů, rok 2022 pod vedením ministra vnitra Víta Rakušana ztráta 1,4 miliardy korun. Myslím si, že to hovoří za vše, a myslím si, že pan ministr by měl se tady z toho zodpovídat - absolutně to nezvládá a je to velmi nefér vůči všem zaměstnancům, kterých je tam dneska zhruba 25 000, vůči těm doručovatelkám, vůči těm, kteří pracují na přepážkách, protože oni prakticky neví, co s nimi v budoucnosti bude, protože pan ministr vnitra jasně řekl, že tedy dojde k propouštění. Takže nejenom že tady máme jednu z nejvyšších inflací, nebo máme - když se na to podíváme celoevropským měřítkem, průměrná inflace v rámci EU je 8 %, u nás tedy podle dnešních čísel se pohybuje okolo 17 % a všichni za to budou v uvozovkách biti za to, že vláda to absolutně nezvládá.

Pan ministr vnitra by měl tady dneska být v Poslanecké sněmovně a měl by tedy říct, kam bude do budoucnosti Česká pošta směřovat. On nebyl schopen vybrat ředitele České pošty, vybíral ho od října. Do výběrového řízení se přihlásilo 11 uchazečů a on nakonec jmenoval toho, který se do toho výběrového řízení vůbec nepřihlásil. Myslím si, že - a znovu to musím zopakovat, protože divím se, že v tuto chvíli se neozývá Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv, Asociace krajů, protože pokud jsme se v tomto týdnu dozvěděli, že se bude rušit dalších 300 poboček České pošty, protože je tady návrh Českého telekomunikačního úřadu a je tady samozřejmě i návrh prostřednictvím České pošty. Česká pošta chce přijít i s takovým návrhem, že by například Česká pošta byla otevřena jenom třeba dva dny v týdnu, jako je to asi na úřadech, když máme úřední hodiny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP