(9.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Já mám pocit, že tímto zákonem zavádíte do České republiky moresy, které sami rádi kritizujete v momentě, kdy je dělají v některých jiných zemích, třeba v Maďarsku. A svou špetkou ironie dodávám - a Patrik Nacher, teď ho tady nevidím, bude určitě rád - že toto je od vás taková příkladná ukázka dvojího metru a pojetí té vaší, lepší demokracie.

Váš návrh na změnu volby členů Rady České televize a Českého rozhlasu je nešťastný, a to především proto, že stavíte své a mocenské zájmy nad potřeby těchto médií. Není žádný racionální důvod pro to, aby byla dělba členů rozdělena mezi Senát a Sněmovnu. Naopak nás vládní koalice touto cestou posílá dál směrem k východoevropským mediálním systémům. Zatímco například německý mediální systém, který byl mimochodem jedním z hlavních vzorů českého mediálního systému, posiluje mimopolitické zastoupení členů rad, tak zde se Sněmovna vydává přesně opačnou cestou. A je třeba se ptát - proč? A klidně nabídnu i odpověď, která podle mého není příliš vzdálená od pravdy. Jediným důvodem je fakt, že Senát dlouhodobě ovládají strany pětikoalice, což je pro vás důležité zvláště nyní, kdy Radu České televize čeká volba generálního ředitele. Ale i to bych byla ještě schopna pochopit a respektovat jako záměr vládnoucí většiny, je to legitimní, byť s tím bytostně nesouhlasím. Byla to ale vaše vláda, která se v programovém prohlášení zavázala, že bude podporovat média veřejné služby a usilovat o jejich stabilitu. Tento krok stejně jako další vaše návrhy jdou ale naprosto, naprosto obráceným směrem. Chápala bych, kdybyste řešili skutečné problémy médií veřejné služby. Třeba jejich financování, nebo jaká je jejich úloha v době internetu, nebo třeba to, které služby mají posílit či naopak oslabit. Místo toho řešíte trafiky a cesty, jak si okočírovat ředitele České televize a Českého rozhlasu!

Řešme klíčové otázky, třeba jak řešit podporu filmu a české tvorby. Pojďme debatovat nad tím, jak vyřešit otázky podpory médií. Ptejme se ministra financí, zda je opravdu dobrý nápad zrovna nyní zvyšovat tištěným médiím DPH. Na mediální scéně je spousta problémů. Ale nevydávejme se cestou autoritářských států. Na mediální scéně je celá řada problémů, které vy neřešíte a nezajímají vás. Takže já bych chápala, kdybyste podobně jako v jiných zemích hledali cestu, jak pomoci médiím, která se stejně jako jiné obory potýkají s rostoucími cenami energií, kdybyste chtěli pomoci filmovému průmyslu nebo prostě řešili skutečné další problémy. Ale toto všechno pro vás není bohužel důležité. Vy totiž chcete mít jen vliv na média.

A já musím k tomu ještě závěrem říci, že já věřím v sílu veřejnoprávních médií. S novináři jsem vždycky komunikovala, vždy jsem se k nim chovala korektně a otevřeně a věřím, že i když si je chcete touto cestou omotat, tak že oni budou proti, že si udrží svoji nezávislost. Já tomu prostě věřím. A chtěla bych vás k tomu i prosím vyzvat. Pokud je naše úvaha mylná, počkejte s přijetím tohoto zákona. Jestli nejde o volbu generálního ředitele, není přece kam spěchat.

Závěrem se vrátím k tomu, co jsem říkala v úvodu. Vážená vládo, vážená pětikoalice, řešte problémy, které před vámi stojí a v důsledku kterých lidé a firmy prostě sotva přežívají. Řešte tyto věci namísto snahy o upevňování moci a svého vlivu. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji a s další přihláškou je zde pan předseda Tomio Okamura, poté se s přednostním... Takže pan předseda Tomio Okamura je přítomen a je na řadě. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, vládní pětikoalice chce mocensky ovládnout Českou televizi. Je to další útok na demokracii a názorovou pluralitu. ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a STAN mají v plánu schválit dnes tady ve Sněmovně změnu zákona o České televizi a Českém rozhlasu. Vládní koalice chce tímto zákonem změnit způsob volby kontrolních rad veřejnoprávních médií tak, aby v budoucnu jejich třetinu volil pouze Senát, kde má vládní koalice většinu, zatímco nyní je volí Sněmovna, která je vzhledem k výši volební účasti občanů jediným reprezentativním obrazem názorů veřejnosti, tedy koncesionářů neboli plátců koncesionářských poplatků. Jenom pro srovnání, u voleb do Sněmovny je volební účast občanů cca 60 %, teď to bylo i více, zatímco u voleb do Senátu ve druhém kole senátních voleb volí senátory v podstatě kolem 10 % i méně občanů. Jde o to, že vláda Petra Fialy z ODS chce tímto zákonem dokončit politické ovládnutí a obsazení kontrolních rad veřejnoprávních médií, a tím si zajistit na dlouhých šest let dominantní vliv na vysílání České televize a Českého rozhlasu zejména v oblasti zpravodajství a aktuální publicistiky. Radní jsou totiž voleni právě na šestileté období.

Pětikoalice provádí kroky k ovládnutí těchto médií tak, aby se zde vysílaly pouze provládní a prounijní názory a aby do těchto médií byly dominantně zvány pouze osoby zastávající souhlasné názory a zároveň tím byla omezována prezentace názorů opozice. Tímto způsobem chtějí ovlivňovat i volby. To je samozřejmě pro hnutí SPD zcela nepřijatelné, protože my prosazujeme svobodu a demokracii. Senát má minimální podporu a důvěru občanů a jednotliví senátoři zastupují pouze naprostou menšinu veřejnosti. Stejně tak je pro nás nepřijatelné navrhované omezení okruhu subjektů, které budou moci navrhovat členy mediálních rad, jen na organizace, které existují více než deset let. To je diskriminační opatření jednoznačně zvýhodňující politické neziskové organizace napojené na strany současné vládní pětikoalice a naopak znevýhodňující hnutí SPD, které existuje osm let. Proto se poslanci hnutí SPD budou snažit přijetí tohoto návrhu blokovat všemi možnými zákonnými prostředky.

Opravdu není třeba, a nebylo by to ani správné, přešlapovat na místě. Musíme nahlas a na rovinu říci to, o co Fialově vládní koalici jde. Jde jim o to, ovládnout média a zacpat lidem ústa cenzurou. Probíhá zde faktický přechod od takzvaného polodemokratického systému k autokratické totalitní vládě koaliční oligarchie. Je přitom bezesporu, že probruselská lobby už dnes samozřejmě naplno ovládá veřejnoprávní média, ale současný monopol na moc Parlamentu i v médiích je třeba z hlediska Fialovy vlády zjevně posílit a pojistit. A dnes mimo jiné také tím, že další tři placená místa pro kandidáty vládní koalice poslouží k vyšší kontrole volby nového generálního ředitele České televize na jaře letošního roku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP