(10.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A ještě se mi sem s přednostním právem se stanoviskem klubu hlásí pan poslanec... (Ohlasy v plénu, že faktická má přednost.) Faktické. Máte pravdu. Faktické. Bylo to tady na poslední chvíli. Poprosím paní poslankyni Peštovou. A mimochodem jenom upozorním na to modré čísílko 6, že je nově indikováno na tabuli, kolik je faktických. Takže paní poslankyně Peštová, poté se připraví pan poslanec Ondřej Babka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem se teda nehlásila teď, ale už dávno předtím, ale to je jedno. Chtěla bych reagovat na pana poslance Jakoba a na jeho krásný projev, který zde byl. Vy říkáte, jak to bylo krásně všechno diskutováno, probráno. V každém případě tato novela, když šla na Legislativní radu vlády, tak mám pocit, že Legislativní rada vlády, a opravte mě, jestli se budu mýlit, vám vrátila tento návrh s tím, že je protiústavní. Udělali jste určité změny samozřejmě, abyste odstranili tu protiústavnost. Chci se zeptat, zda jste potom dali do zkráceného mezirezortního připomínkového řízení, protože vy tady vzýváte, jak teda komunikujete, jak chcete vy s tou veřejností, a nejenom veřejností, ale i se všemi dotčenými, tak jestli jste to dali do zkráceného mezirezortního připomínkového řízení poté, co byla odstraněna ta neústavnost. To za prvé.

Dále, pokud vy tady říkáte, jak jste diskutovali a co všechno jste tam nového dali, kde tam máte řešené koncesionářské poplatky? Protože už teď se zvedá různá vlna lidí, kteří říkají, že Českou televizi platit nechtějí, protože právě proto je nedemokratická, protože není vyvážená, informace nejsou vyvážené, naopak straní pouze jedné straně, viz třeba volby a tak dále. Takže to by mě taky zajímalo, proč jste se tímto nezaobírali a tlačíte jenom to, co se vám líbí? A vám se líbí to, že rozšíříme radu o nějaké tři lidi, abychom tam měli tu převahu. A to je jediné, proč tuto novelu tlačíte. Nic jiného zázračného jsem v té novele nenašla. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i velmi za dodržení času. Nyní pan poslanec Ondřej Babka s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, také budu reagovat na pana předsedu Jakoba. Pane předsedo, opravdu, a vy se těm médiím věnujete, vy sedíte v tom výboru, a opravdu tady chcete tvrdit, jak jste řekl, že vyústěním mnohaleté diskuse nad mediálními zákony je tento zákon? Tento zákon, který jediné, jediné, co zavádí, je, že mění počet radních v České televizi? Nic jiného nezavádí. Z 15 ho zvyšuje na 18 a mění kvorum pro jmenování generálního ředitele. A ano a to rušení toho paragrafu, že můžeme odvolat celou radu. Ale zároveň vy si tady, a moc dobře to všichni víme, že si tady tu radu stejně držíte jako rukojmí, protože jste na volebním výboru doporučili neschválit dvě výroční zprávy. Takže kdyby se vám náhodou tento zákon nepodařilo protlačit, tak máte ještě samozřejmě v zásobě to, že podle stávajícího znění můžete tu radu jako celek odvolat, protože ve volebním výboru jste si prohlasovali neschválení dvou výročních zpráv.

Vy tady říkáte, já se tomu ještě budu věnovat potom ve svém projevu, že nežijete v tom našem světě, v tom, jak my tady přemýšlíme. A já to tady říkám od podzimu minulého roku, že se snažíte tento zákon protlačit rychle. A nám opravdu nevadí, je to vaše politické rozhodnutí, jestli si chcete tu volbu rozdělit mezi Poslaneckou sněmovnu a Senát. Budiž, je to vaše rozhodnutí. Ale nám vadí to načasování a to, že se tady setkáváme na mimořádné schůzi ve sněmovním týdnu ve středu, na mimořádné schůzi s jedním jediným bodem, tak přesně dokazuje to, že to potřebujete stihnout do volby generálního ředitele, jehož výběrové řízení je v tuto chvíli již vyhlášeno. Nic jiného v tom není. A opravdu to není vyústění mnohaleté diskuse nad mediální problematikou, jak jste tady tvrdil. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou s reakcí na průběh rozpravy paní poslankyně Pokorná Jermanová, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Dobré dopoledne. Také bych ráda reagovala na pana kolegu Jakoba, vaším prostřednictvím, paní předsedající. Jestliže se tady údajně diskutovalo deset let o tom, že je potřeba změnit tento zákon, tak já se ptám, proč to ještě ten rok nepočkalo? Vždyť Ministerstvo kultury připravuje velkou změnu tohoto zákona a byl dostatek času na to, abychom o tom mohli diskutovat dostatečně, a ne že se to tady velmi rychle tlačí tímto způsobem. Ten zákon má mnoho chyb, o kterých budu ve svém projevu mluvit. A samozřejmě že to zavání a potvrzuje to jenom to, že chcete ovládnout volbu ředitele České televize. To prostě tady neokecáte. A můžete, pane ministře, tady křičet, jak chcete. Pan kolega Jakob, prostřednictvím paní předsedající, může rozhazovat rukama, bouchat do stolečku. To je prostě realita. Tak to je. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní se svou faktickou pan poslanec Patrik Nacher. Připraví se paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Já se s kolegou Jakobem znám docela dlouho. Já mám pocit, že on ani nemůže věřit tomu, co říkal. Já bych tady doporučil, abychom tady měli detektor lži pro ty, kteří tady budou vystupovat, ti byli napojeni a tady nám to tak někde blikalo, jestli věří oni sami tomu, co říkají. Protože to, co tady zaznělo od Honzy Jakoba, je za mě úplně neuvěřitelné. Například ta myšlenka, že bychom to kritizovali, i kdybyste to předložili kdykoliv, třeba za půl roku. No to právě není pravda. Protože kdybyste to dali za půl roku, tak bychom kritizovali z toho obsahového hlediska, ale nikoliv z toho, že vy na to spěcháte proto, abyste stihli ještě ovlivnit už ale vyhlášenou volbu ředitele České televize. To znamená, dochází tady, nazval bych to, že vy jste taková vláda retroaktivit, retroaktivita, že vy vlastně už do vyhlášeného výběrového řízení... Anebo, pane ministře, řekněte na mikrofon, že se to tohoto výběrového řízení už týkat nebude. Tak vy vlastně měníte ty věci buď na poslední chvíli, nebo ex post, abyste ovlivnili věci, které už běží. Včera jsme se o tom bavili. A bude to příští týden valorizace důchodů. Teď je to volba ředitele televize a narychlo spíchnutá tato změna, která je na mimořádné schůzi. No tak to dejte za půl roku. To se přece nic nestane. V čem je problém? Odpovězte prosím na mikrofon na otázku, proč to nemůže být za půl roku. My s tím obsahově souhlasit nebudeme stejně. Ale bude to obsahová debata. Ale nebude to, že chcete ovlivnit něco, co běží.

Takže, prosím pěkně, přestaňte s těmito retroaktivitami. Ještě před námi bude stavební spoření, tam to také budete chtít retroaktivně změnit u běžících smluv. To znamená, tohleto je nějaký váš princip fungování, s kterým bytostně nesouhlasím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Margita Balaštíková, připraví se paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně, kolegové. Taktéž bych reagovala na svého předřečníka, pana Jakoba, a to ohledně vlastnictví médií v opatrovnickém fondu pana Andreje Babiše. Tak to snad nemyslíte vážně, pane kolego? Když se podíváte na hodnocení občanů, které probíhalo, a na hodnocení zahraničních mediálních agentur, tak právě nejhůř z toho vyšla Česká televize jako tendenční. A tahleta média patřila mezi ta, která byla úplně na konci v tom hodnocení, že by jakýmkoliv způsobem podporovala některého z kandidátů. Takže já jen abychom se věcně vrátili k tomu vašemu matení veřejnosti, jak to tady je. Vy se pořád snažíte říkat, že my něco ovlivňujeme, a jediný, kdo to dělá, jste vy a máte toho pořád málo. Takže když se jenom budeme zabývat čísly a zahraničními nezávislými agenturami, tak média, která kdysi patřila panu kolegovi, patří mezi ta správná, ta, která nikoho neupřednostňovala, takže ani jsme to nemohli určitě ovlivňovat. Tak se prosím vás, když už jste v tom rozpočtovém výboru, držte aspoň faktů. Protože jestli něco u čísel a u těchto věcí nesnáším, tak fantasmagorie. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní paní předsedkyně Alena Schillerová, poté se připraví pan poslanec Aleš Juchelka a tak dále. Prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP