(12.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane ministře. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. Tak první paní poslankyně Pokorná Jermanová a připraví se pan poslanec Juchelka. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Tak vážený pane ministře, já bych si taky přála někoho jiného na místě ministra kultury. Já bych si přála jako mnozí z nás úplně jinou vládu, ale s tím holt musíte žít, s tím nic neuděláte. Já se vás musím zeptat, nedá mi to, protože pořád ta otázka tady visí ve vzduchu: Nevadí vám, že ta malá novela je spjata se střetem zájmů, který my jsme tady naznačili, o kterém dotyčný kolega Lacina řekl, že neexistuje, že si ho není vědom, a na jedné z těch smluv je jeho vlastní podpis? Mě by to tedy asi minimálně zneklidnilo, protože pan Lacina se postavil do pozice, že on je ten, kdo bojuje za ten váš zákon, který vy považujete za velmi důležitý, ale já prostě tady neslyším odpověď.

Promiňte, pane kolego Lacino, prostřednictvím paní předsedající, vy jste tady lhal. A lhal jste na mikrofon a je to ve stenozáznamu. A to si myslím, že fakt není dobře.

Pane ministře, ještě zpátky k tomu financování České televize. Já jsem neříkala, že deset let se tady o tom nemluvilo. Já jsem říkala, že to bude určitě předmětem té velké novely, kterou chystáte, a že je potřeba o tom diskutovat, že to potřebné je.

A co se týče těch koncesionářských poplatků, to, co se proslýchá, zase vypuštěný balonek, že budou platit i držitelé mobilů a například i počítačů, tak to vlastně vy tady potvrzujete. Tak je dobré, že tady vůbec na něco odpovíte, protože na moji základní otázku jste neodpověděl. Proč ta malá novela není součástí té velké? Já tu odpověď pořád neslyšela.

A ještě jedna věc. Přečtěte si ten stenozáznam, kdy já jsem mluvila v tom svém projevu, tam máte vždycky zdůvodnění těch hesel, které já jsem tady říkala. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Děkuji za dodržení času. Já se omlouvám, pane poslanče, prosím, elektronické přihlášky mají přednost, tak zkuste zmáčknout ten šedivý, protože já vždycky vidím, jak vy tady jste, ale já vám nemohu dát slovo, musím nejprve elektronicky přihlášeným. Takže teď pan poslanec Juchelka, pak pan poslanec Babka. A výborně. Tak pak pan poslanec Lacina. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji. Já samozřejmě budu reagovat na pana ministra Baxu. Moc děkuji za ty odpovědi. Určitě se u některých shodneme. Například že Nejvyšší kontrolní úřad by měl kontrolovat poplatky koncesionářské, které jdou do veřejnoprávních médií. Takže určitě i s našimi hlasy můžete počítat, abyste měl tu ústavní většinu, o které hovoříte.

Víte, vy tady říkáte, že ten program, říkal jste u České televize, je kvalitní, špičkový a že jsou tam pořady i zábavné, které jsou prostě na velmi vysoké úrovni. A tak jsem to jakoby pochopil, že jste spokojený vlastně s tou činností, jak jste říkal na základě těch výročních zpráv. Proto já skutečně jako nerozumím tomu, proč tedy vládní poslanci hlasovali pro to, aby neschválili zprávy o činnosti České televize. Takže vy s tou činností jste spokojeni, je kvalitní, je špičková, je na velmi vysoké úrovni, co se týká zábavných pořadů, ale potom svými hlasy to popíráte. A to je prostě politika této vlády. Ona něco mluví a říká, a potom jinak činí a koná. Takže nebudeme zvyšovat daně, ale mluvíme o tom, že budeme mít možná dvojnásobnou daň z nemovitostí. My nebudeme valorizovat důchody mimořádným... nebudeme měnit valorizační mechanismus, a už ho tady máme. My nebudeme zvyšovat věk odchodu do důchodu, ale přemýšlíme nad šedesáti osmi. My jsme spokojeni s činností České televize, ale neschválíme jim jejich zprávy o činnosti. Já nevím, nerozumím tomu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další přihlášený je pan poslanec Babka. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Já budu také reagovat na slova pana ministra. Můj kolega Aleš Juchelka mi to opět vzal tím, že si na to šedé tlačítko klikl dřív. Nicméně, pane ministře, přesně tak, jak zde bylo řečeno, vy jste tady řekl, že Česká televize funguje dobře, že jste s tím spokojen, že to hodnotíte na základě výročních zpráv. A pak vidíme, že dvě výroční zprávy po sobě jdoucí byly doporučeny k neschválení, respektive nebyly doporučeny ke schválení. Jak to jde dohromady? ptal se kolega Aleš Juchelka. No já mu odpovím. Je to přesně ten svět, o kterém vy tady mluvíte, ve kterém my nežijeme, vy v něm pravděpodobně žijete. A to je přesně to, že chcete mít připravenou půdu pro to, abyste případně mohli celou Radu České televize odvolat, protože na základě současného znění zákona tak lze učinit po neschválení dvou po sobě jdoucích výročních zpráv. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. A dále je přihlášen pan poslanec Lacina. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji pěkně za slovo. Tak já říkám vždycky, že lhát se nemá, v politice už vůbec ne, na tom si dost stojím. Proto jsem tady ještě jednou, abych odpověděl i paní předsedkyni Schillerové, která tu ovšem bohužel opět není, takže to neuslyší a možná se mě na to bude ptát ještě potřetí.

Já jsem vysvětloval, jak je to s mým střetem zájmů. Já jsem rychle pátral ve chvíli, kdy vy jste o tom začala mluvit, o co by mohlo jít. A jediné vysvětlení, které mě napadlo, je, že v Národním divadle, konkrétně na Nové scéně, se odehrává každý rok festival Zlatá Praha a že já na Nové scéně už dlouhá, předlouhá léta provozuji kavárnu, jmenuje se Café Nona. Já neumím přestěhovat festival Zlatá Praha jinam. Ve chvíli, kdy si někdo objedná občerstvení, tak my ho vyfakturujeme a ta instituce ho zaplatí. Za ta léta, co fungujeme v tomto provozu, je těch institucí, jsou ty instituce tisíce, s kterými jsme uzavřeli tento kontrakt. Necítím se z tohoto ohledu býti ve střetu zájmů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A další přihlášený je pan ministr Baxa s faktickou poznámkou. Pane ministře, vaše dvě minuty.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. Paní poslankyně Pokorná Jermanová tady vyslovila jasnou otázku, která se týká střetu zájmů pana poslance Laciny. Já považuju vysvětlení pana poslance Laciny ve věci, na kterou jste se ho dotazovali, za jasné, transparentní a podle mého názoru jakýmkoliv způsobem mého názoru nevyvolávající pocit, že by se mělo jednat o střet zájmů.

A potom ještě reakce na vystoupení kolegy Juchelky a kolegy Babky. Já jsem tedy pochopil, neznám, jak probíhalo jednání volebního výboru, pochopil jsem tedy, pánové, z vašich slov, prostřednictvím paní místopředsedkyně, pane poslanče Babko, pane poslanče Juchelko, že se jednalo o výroční zprávy za rok 2021. Mám takový pocit, že se jednalo o této věci. Tak já tedy jenom asi intuitivně z vašich slov dovozuji, že jednání tedy probíhalo tak, že členové volebního výboru z řad vládní koalice hlasovali proti schválení, členové volebního výboru z řad opozice hlasovali pro schválení, to znamená včetně pana předsedy Juchelky. Předpokládám, že hlasoval pro schválení těchto výročních zpráv a že tedy, pane kolego, sdílíte náš názor - to chci zdůraznit - na to, že Česká televize poskytuje kvalitní zpravodajství, zábavu, vzdělávání a tak podobně. Chci jenom podotknout to, že já tady tato slova, kterými hodnotím obsah veřejnoprávních médií, říkám ve vazbě na výroční zprávy proto, že si myslím, že je vždycky velmi obezřetně zapotřebí zvažovat, jak politici hodnotí veřejnoprávní média, ale myslím si, že máme podklady, na základě kterých to můžeme říci.

Pak bych vám tedy kolegové doporučoval, abyste - (Čas, pane ministře.) Omlouvám se.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Tak dalším z přihlášených je pan poslanec Vomáčka, připraví se paní poslankyně Schillerová, pan Juchelka a pan předseda Jakob. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já přicházím za tenhle řečnický pultík s veškerou pokorou. A chtěl bych poděkovat mé kolegyni paní Jermanové za to, že se tady bije jako lvice za střet zájmů, a dokonce našla i jednu smlouvu, kde je podepsaný ctěný kolega Lacina. A vítám posun členky ANO tímto směrem, že se začínáte zabývat střetem zájmů. Mrzí mě, že jste se takhle vehementně a jako lvice nebili, když se tady komunikoval střet zájmů vašeho pana předsedy. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP