(9.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a ještě jednou připomenu, že poněvadž toto projednávání bylo přerušeno dne 22. února, tak nyní navazujeme na tu přerušenou rozpravu. A stejně tak mají právo reagovat svými faktickými ti poslanci, kteří byli tehdy k přerušené rozpravě přihlášeni. Další s faktickou byl tehdy přihlášen pan poslanec Pavel Svoboda, kterého ovšem nevidím nyní v sále. Není-li přítomen, tak propadá. Potom pan poslanec Tom Philipp, ten je myslím i omluven, taktéž nevidím. A paní poslankyně Romana Bělohlávková. Stahujete? A poté byla přihlášena paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla zareagovat na pana poslance Jakoba. Pane poslanče, můžete mi vysvětlit, prostřednictvím paní předsedající, na koho jste reagoval? Faktická poznámka je určená k tomu, že máte reagovat na toho předřečníka, který mluvil před vámi. Vy jste zneužil faktickou poznámku k tomu, abyste nám tady sdělil svůj nějaký postoj. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Jenom připomenu, že se vracíme a reagujeme na tu přerušenou rozpravu z února. Pan poslanec Aleš Juchelka je další, který chce reagovat s faktickou. (Poslanec Juchelka zakopl o schůdek.) Jste v pořádku?

 

Poslanec Aleš Juchelka: Ano, jsem, děkuji. (Směje se.) Normálně jsem jednou prostě zakopl. Já jenom budu reagovat na pana poslance Jakoba, protože ty dvě zprávy o České televizi mohly být už dávno před těmi několika týdny, kdy jsme tady schvalovali jednu po druhé, už dávno schváleny. My víme, proč se to dělá. Já si myslím, že ta nabídka je jednoduše špatná, protože kdybychom ty dvě zprávy měli schvalovat a neměly by být jako pojistkou toho, že se odvolá Rada České televize, tak by měla být prostě dána předtím, než budeme projednávat třetí čtení tohoto zákona. To prostě není vůbec žádná jako nabídka nebo pojistka toho, nebo nějaký slib, že když se ve třetím čtení dodělá tady tento zákon, tato novela, že potom se schválí ty dvě zprávy České televize. Protože jednoduše když se už přijme ve třetím čtení tato novela, tak vy ty dvě zprávy už nebudete potřebovat a normálně je prostě můžete schválit, protože máte právě díky tomu, na co my pořád upozorňujeme, a to je, že se vlastně v průběhu volby generálního ředitele budou měnit podmínky, budou se měnit kvora, bude se měnit složení a počet radních. Že se to prostě děje uprostřed běhu, uprostřed závodu, že to tlačíte už třetím mimořádným čtením právě z toho důvodu, o kterém my tady pořád hovoříme dokola, a to je, že chcete mít pod kontrolou média veřejné služby. To je jediné, proč to děláte. Všichni to tady vědí, všichni to akceptují kromě vládní koalice, která samozřejmě říká něco úplně jiného, protože i přesto, že věří tomu, že to tak je, tak musí dělat opak, to je jasné.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Ano, hlásí se dále s faktickou pan předseda Jakob. Ještě načtu omluvu, pan ministr Ivan Bartoš od 15 hodin z pracovních důvodů. A prosím, vaše dvě minuty v reakci.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju, musím zareagovat. Já tu diskusi 14 dní tuším starou pamatuji, reaguji, nebo reagoval jsem na své předřečníky. Ta diskuse zejména o těch výročních zprávách byla vášnivá. Tuším, že jeden z posledních byl právě i kolega Juchelka. A měli jsme tam dlouhou sadu, sadu faktických. Takže opravdu jsem fakticky reagoval na ty předřečníky před 14 dny.

A zároveň si dovolím zareagovat na kolegu Juchelku. My se tady začínáme točit v kruhu. Mám obavu, že to budeme dělat dalších pět hodin, že ty argumenty tady jasně zazněly a ten stávající zákon zatím platí, dokud tahle novela neprojde celým legislativním procesem. A já jsem rád, že ta možnost odvolání celé rady po neschválení dvou výročních zpráv z toho zákona vypadne. Je to, a to už jsme si tady také říkali, jedna z těch zásadních pojistek. Nicméně když my to tady projednáme a schválíme ve třetím čtení, což bych byl velmi rád, aby dneska nastalo, tak pořád ta možnost bude, dokud nebude dokončen legislativní proces. A opět garantuju, že jsme připraveni ty výroční zprávy schválit tak, abychom tuto obavu vyvrátili. Já doufám, že k tomu hlasování ve třetím čtení, tak jak je v jednacím řádu, se dnes dostaneme. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Toto vystoupení vyvolalo tři přihlášky k faktickým. Jako první se hlásí pan poslanec Patrik Nacher, připraví se opět pan poslanec Aleš Juchelka poté. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dobré ráno. Já bych chtěl reagovat na svého kolegu Honzu Jakoba, který říkal, že se točíme v kruhu. No, já mám recept, abychom se netočili v kruhu, a to jest, že vy to stáhnete, tenhleten návrh, nebo přerušíte, já navrhovat přerušení nebudu z určitých důvodů. Ale to mně přijde, že by bylo fér. Protože my jsme doposud nedostali odpověď na tu úplně nejzákladnější otázku: Proč na to tak spěcháte? Proč ta věc nemůže platit za tři měsíce, za půl roku a tak dále? A je to vlastně to, co jsme zažili ten minulý týden, je to retroaktivita. Protože ono to někam směřuje, že díky schválení té novely se změní poměry v radě, které změní potenciální hlasování pro volbu ředitele České televize. Takže my jsme si zažili nějakou retroaktivitu minulý týden zde. Koneckonců jste to slyšeli od vlastních senátorů, jak jsem slyšel. Teď je tady retroaktivita znovu. Takže možná poučeni z toho vývoje - já bych doporučil, přestaňme se skutečně točit v kruhu, stáhněte to, dejte to o dva, o tři měsíce později. Tím rozptýlíte veškeré pochybnosti, že to má souvislost s aktuální volbou ředitele televize, všichni jsme spokojeni a celé dopoledne můžeme věnovat nějakým obsahově výživnějším tématům. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. Nyní tedy pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se pan poslanec Okleštěk.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já jsem jenom chtěl říct panu poslanci Jakobovi, vaším prostřednictvím, že se netočíme v kruhu. Já mám například ve své řeči spoustu dalších podnětných otázek na pana ministra Baxu. Doufám, že se dnes k tomu dostaneme, protože jsem tuším třetí odzadu. Myslím si, že ty další mé otázky vnesou potom světlo do toho, abychom prostě a jednoduše tady tento zákon ve třetím čtení zamítli. Protože je prostě vlivový, mocenský, protože není ten, který transparentně by byl v tuto chvíli tím zákonem, který by garantoval transparentní volbu generálního ředitele. Nechme to tak, jak to je, neměňme pravidla uprostřed běhu. Už se nám to stalo minulý týden, kdy jsme tady museli trávit několik dnů a několik nocí právě kvůli retroaktivitě, kvůli tomu, jakým způsobem vládní koalice znásilňuje některé právní normy, jak využívá třeba stav legislativní nouze. A tady toto je jeden z těch zákonů právě, které mají více bych řekl pro vládní koalici uzurpovat moci a vlivu právě ve vztahu k veřejnoprávním médiím. Bohužel takhle to je, my to budeme pořád dokola opakovat. A je to jenom z toho důvodu, že to je před tou volbou. Kdyby to bylo po ní, tak pojďme se samozřejmě na tom domluvit. Ale máme tady celou řadu pozměňovacích návrhů, které si myslím, že můžou tady tento stav, tady tyto pochybnosti rozptýlit a napravit.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. A zatím s poslední faktickou pan poslanec Ladislav Okleštěk. Prosím, vaše reakce na průběh rozpravy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP