(11.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Další analýza - politické strany, citované zdroje v Událostech: Česká televize ve své hlavní zpravodajské relaci Události v měsíci před volbami do Poslanecké sněmovny odvysílala o hnutí ANO 62 negativních zpráv. Autoři - 15 % z nich byli novináři ČT. O koalici SPOLU neřekli novináři ČT jedinou negativní informaci. Ani jedinou. Naopak 11 % sdělení redaktorů ČT o koalici SPOLU bylo kladných, záporné sdělení z úst novináře České televize o koalici SPOLU v předvolebním týdnu podle analýzy neexistuje, protože SPOLU řeklo, že když bude u vlády, tak všechno bude fantastické. Proto máme třetí nejvyšší inflaci. Takže tolik Česká televize.

Já myslím, že by to měl tady pan ministr jasně říct. Neoblbovat lidi. A lidi, nenechejte si vymývat mozky, jo? Ze mě samozřejmě udělali za deset let zlo, protože já nemám ten koaliční potenciál. To zjistil Sobotka, když mi říkal, že máme Kapsche a že oni můžou dělat kšefty v letecké záchrance. Ne, nemám ten potenciál. Já jsem založil protikorupční hnutí. Protikorupční hnutí. A ti dva největší korupčníci teď vystupují v médiích. Jeden, který založil ODS béčko, to se jmenuje TOP 09, a ten druhý - nejhorší a nejzkorumpovanější premiér v historii této země. Oni tam chodí a dávají nám rozumy, jak máme šetřit. Neuvěřitelné. Fakt. Takže mediokracie, vážení. A tady jde jenom o to, aby pětikoalice a tahle nová totalita, protože je to nová totalita, si zabetonovala Českou televizi, aby vám vymývala mozky!

Já jsem teď potkal náhodou jednoho historika, a tak mě vlastně napadlo, že my jsme tady slavili třicet let od vzniku samostatné České republiky a máme - kolik už? - za chvíli to bude 34 let od revoluce. Tak mě napadlo, že tady to nikdo vlastně nesepsal, jak to bylo. Těm, kteří se narodili v listopadu 1989, je teď 33 asi, ne? Dobře počítám? Třicet čtyři jim bude. A nikdo nikdy nesepsal, co tady bylo, jak to bylo, kdo koho zvolil, jak to bylo s kuponkou, jak tady skartovali 25 000 svazků estébáků, jak se s tím kšeftovalo... To nikdo nesepsal. Já nevím proč. Česká televize vysílala? Vždyť ta mladá generace vůbec neví, co se tady stalo po revoluci za těch 34 let. Nic neví, všechno zapomněli nebo nikdy jim to nikdo ani neřekl. Nikdy. Ale Česká televize to nevysílá, protože samozřejmě to by asi nedopadlo dobře pro některé strany, které jsou tady u vlády. Takže média, mediokracie. A bohužel, bohužel to tak je, rozdělená společnost. To je zásluha médií samozřejmě. Takže jde tady jenom o to, aby pětikoalice, součást nové totality, si uchránila pana ředitele České televize, který je tam ředitel na nic, protože Tálibán si tam dělá, co chce.

Takže tím bych skončil. A bylo by dobré, abychom si tady zkrátka říkali věci tak, jak jsou, i když já vím, že se to nehodí, a za to se omlouvám a děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Měl jsem zde přednostní právo pana ministra Baxy, ale nevím, jestli to už nevyměnil za tu faktickou předtím. (Ministr nemá zájem.) Takže neplatí, ano. S faktickou se hlásí pan poslanec Babka.

 

Poslanec Ondřej Babka: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Já budu reagovat na to předchozí vystoupení pana ministra kultury, protože ve svém vystoupení zmínil jednu velice zajímavou věc. On se tady vyjadřoval k tomu kvoru, které se nově tímto zákonem snižuje, respektive mění se na 10 z 18. Pane ministře, vy jste v té odpovědi, myslím, že jste reagoval na kolegu Juchelku, řekl, proč teda jste zvolili tuto možnost, že nového generálního ředitele bude volit 10 z 18, tak jste tady zmínil, že - a teď vás cituji: "Pro tuhle situaci je to adekvátní." Pro jakou situaci, pane ministře? Pro tu situaci, že ten zákon vejde v platnost a nová rada bude volit ne dvěma třetinami, ale 10 z 18, nadpoloviční většinou? Myslel jste tuhle situaci, která je adekvátní? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou je přihlášen pan ministr Baxa.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuju za slovo. Já jsem měl, pane poslanče Babko, prostřednictvím pana místopředsedy, na mysli obecnou volbu generálního ředitele České televize. A jenom připomenu, že jak podle starého, tak podle nového zákona je zapotřebí 10 hlasů, tady žádná změna nenastane.

Ale využil bych jenom této faktické poznámky k tomu - a je to opravdu jenom řečnická otázka, protože já nemám právo vyzývat své kolegy k tomu, aby odpovídali na mé dotazy, já jsem tady od toho, abych jako předkladatel a člen vlády byl tázán a odpovídal. Tak bych chtěl požádat pana kolegu Babku, pana kolegu Juchelku, pana kolegu Nachera, případně některé další, aby nám sdělili své dojmy z vystoupení vašeho pana předsedy Babiše. Mě by vlastně, kolegové, opravdu zajímalo, jestli sdílíte s panem předsedou Babišem tento pohled na Českou televizi. A myslím, že by to nebylo marné pro to, abychom tím vlastně zarámovali tu další debatu, kterou tady na toto téma vedeme, protože evidentně vy sdílíte narativ pana předsedy, že se pětikoalice pokouší ovládnout radu televize a volbu generálního ředitele. Ale zajímalo by mě, jestli sdílíte názor pana předsedy Babiše na kvality České televize, jestli máte za to, že toto veřejnoprávní médium je Tálibán, že je to účelově řízený politický nástroj k útokům na vaše hnutí? Jestli máte pocit, že koncesionáři si platí Českou televizi k tomu, aby útočila na politickou opozici naprosto cíleně? Jestli sdílíte to, co já jsem si odvodil z vystoupení pana předsedy Babiše, že Česká televize není nezávislé veřejnoprávní médium podle zákona, ale že je to politický nástroj v rukou současné vládní koalice? Já to považuju za velmi nebývalou interpretaci pana Babiše. Není neobvyklá, ale tu debatu vedu s vámi, nikoliv s ním, tak bych rád slyšel váš názor na to.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dalším z přihlášených je pan poslanec Ondřej Babka, poté s faktickou pan předseda Okamura.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Já ještě dodám ohledně toho kvora. My zde máme nahraný v systému pozměňovací návrh pod písmenem C kolegy Aleše Juchelky, který právě zanechává tu dvoutřetinovou povinnost volby jak při volbě generálního ředitele, tak při odvolání generálního ředitele. A to, proč je tomu tak správně, je podle mého naprosto logické. Protože zvýšení kvora pro rozhodování o volbě nebo odvolání generálního ředitele z prosté většiny na alespoň tehdy 6 hlasů v Radě Českého rozhlasu bylo vloženo v roce 2002. To proto, že už v roce 2001 v novele zákona o České televizi byla právě vložena taky tato dvoutřetinová podmínka, stalo se tak per analogiam, aby ty dvě novely spolu byly kompatibilní, to znamená, aby jak v zákoně o Českém rozhlase, tak o České televizi probíhala ta volba generálních ředitelů podobně, tedy dvěma třetinami. Těmito novelami byly posíleny kompetence rad a jmenování a odvolání generálních ředitelů Českého rozhlasu i České televize bylo i nadále považováno za nejzávaznější rozhodování rad a nejvýznamnější nástroj uplatňování jejího vlivu jakožto zástupce veřejnosti na chod České televize i Českého rozhlasu.

A mně prostě nedá spát, proč vy ty dvě třetiny z toho zákona dáváte pryč? Prostě a jednoduše, vy jste tady zmínil, že ta situace je adekvátní. Ta adekvátní situace je proto, že prostě se vám hodí v tuto chvíli, až ten zákon vejde v platnost, že nového generálního ředitele zvolí pouze 10 radních. A já se vsadím, že jestli tento zákon vejde v platnost, tak generální ředitel bude zvolen přesně 10 hlasy. (Předsedající: Čas.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP